Comedie Francaise Pariisi

Comedie Francaise Pariisi on valtiollinen teatteri, yksi maailman tunnetuimmista, joka toimii kolmessa eri rakennuksessa eri puolilla kaupunkia.

Comédie-Française, jota kutsutaan myös nimellä Théâtre-Français, on yksi harvoista vielä jäljellä olevista valtiollisista teattereista, ja se on ainoa, jolla on oma vakinainen näyttelijä seurueensa.

Teatterin perusti aurinkokuningas Ludvig XIV asetuksella vuonna 1680, siten että sen ensimmäisenä esiintymispaikkana toimi Hôtel de Guénégaud.

Comedie Francaise in Paris France

KUVA: Näkymä Comédie-Françaisen Salle Richelieu rakennukseen, joka sijaitsee aivan Palais Royalin vieressä.

Ranskan vallankumouksen aikana teatteri oli suljettuna vuosina 1793-99, näyttelijöiden ollessa tämän periodin vangittuna heidän esittämänsä “kapinallisen”, Samuel Richardsonin (fi.wikipedia.org/wiki/Samuel_Richardson) tekemän romaanin perusteella tehdyn näytelmän, nimeltään “Pamela”, vuoksi.

Vuoden 1799 Ranskan uusi hallitus antoi teatteriseurueelle tilaisuuden toimia jälleen, ja se sai tuolloin myös uudet tilat Palais Royalin yhteydessä olevasta Salle de Richelieu rakennuksesta.

Nykyisellä Comédie-Française teatterilla on kaikkiaan 3000 työn historiallinen repertuaari, ja repertuaarin pohjalta järjestetyt esitykset, noin 900 per vuosi, ovat nähtävissä kaikkiaan kolmessa eri rakennuksessa Pariisissa: Salle Richelieu rakennuksessa, théâtre du Vieux-Colombier (en.wikipedia.org/wiki/Théâtre_du_Vieux-Colombier) teatterissa (vuodesta 1993), sekä Studio-Théâtressa (vuodesta 1996).

Uusien teatterilavojen myötä Comédie-Françaisen repertuaari on laajentunut sisältämään paljon uudentyyppisiä näytelmiä, näytelmäkirjailijoilta kuten esimerkiksi Sarraute, Duras, Calaferte, Koltès, Schéhadé, Topor, ja Chaurette. Théâtre du Vieux-Colombier ja Studio-Théâtre toimivatkin usein varsinkin kokeilevan ja modernin teatterin näyttämönä.

Teatteri on yhdistetty historiansa aikana etenkin Molièren (fi.wikipedia.org/wiki/Molière) tekemiin näytelmiin, ja Molière toimikin vuodesta 1662 (kuolemaansa vuonna 1673) läheisessä Théâtre du Palais-Royalissa (en.wikipedia.org/wiki/Théâtre_du_Palais-Royal).

Paras tapa tutustua teatteriin on luonnollisesti käydä katsomassa yksi tarjolla olevista (ranskankielisistä) esityksistä, joiden yksityiskohdat ovat nähtävillä teatterin virallisilla nettisivuilla osoitteessa www.comedie-francaise.fr.

Muutoin teatterin tiloista vierailtavissa ovat sen julkiset tilat, aula, aulan julkiset galleriat, porraskäytävä, sekä teatterin vessa.

Tiloihin on mahdollista järjestää myös maksullinen, ranskankielinen, kiertokäynti, joka esittelee kaikki Comedie-Française teatterin toiminnot, mukaanlukien sen historian, nykyisen seurueen, hallinnolliset tilat, ei-julkiset galleriat, sekä esiintyjien yksityiset tilat.


Näiden tutustumistapojen ohella voit käydä myös ostoksilla teatterin virallisessa kaupassa, Librairies-Boutiques de la Comédie-Française, osoitteessa 2, rue de Richelieu.