Denverin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Coloradon osavaltion Denverin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Coors Field, Elitch Gardens huvi- ja vesipuisto, sekä Denverin eläintarha.

Denver on aina täynnä vaihtoehtoja vapaa-ajan viihteen ja kiinnostavien nähtävyyksien suhteen, Denverin taidemuseon kulttuuriaarteista aina Coors Field stadionin MLB baseball-sarjan Colorado Rockies kotiotteluihin saakka.

Tarjolla on myös Red Rocks Park and Amphitheatre, joka on monien arvioiden mukaan yksi planeetan akustisesti täydellisimmistä luonnollisista amfiteattereista.

Denverin kohokohtiin lukeutuu lisäksi Union Station, jossa kohtaavat arkkitehtuuri, matkustamisen helppous, taide, ruokakulttuuri, shoppailu, sekä yhteisöllisyys.

Lapsiperheellisiä vierailijoita varten Denverissä on muun muassa Elitch Gardens, joka on kaupungin keskustan puitteissa sijaitseva vesi-ja huvipuiston yhdistelmä, joka on tuonut jännitystä coloradolaisten perheiden elämään sukupolvien ajan.

Oma lukunsa nähtävyyksien joukossa ovat U.S. Mint (Yhdysvaltain rahapaja) kiertokäynnit sekä vierailut poikkeuksellisessa History Colorado Center, joista molemmat tarjoavat oppimisnäkökulmia paikalliseen ja yhdysvaltalaiseen yhteiskuntaan ja sen historiaan.

Monen Denverin turistin ohjelmaan kuuluu kuuluisaan paikalliseen pienpanimo- ja olutkulttuuriin tutustuminen RiNo kaupunginosan puitteissa, joissa pääset maistamaan maan parhaisiin lukeutuvia käsintehtyjä oluita.

1) Coors Field – Colorado Rockies

Denverin puitteissa toimii kaikkiaan seitsemän ammattilaistason urheilujoukkuetta: koripallossa, amerikkalaisessa jalkapallossa, jalkapallossa, lacrossessa, jääkiekossa, rugbyssä, sekä baseballissa.

Näistä Denverin tunnetuin ammattilaisseura on MLB-sarjan baseball-joukkue, kaupungin ylpeys Colorado Rockies, jonka koti-otteluita voi käydä seuraamassa Coors Field -stadionilla.

Coors Field ei ole pelkästään loistava stadion, vaan myös erinomainen paikka käydä nauttimassa paikallisista pienpanimo-oluista ja ruoasta.

Kun menet katsomaan ottelua Coors Fieldin lehtereille, huomaa, että jos olet rivillä 20 ylemmällä tasolla, löydät itsesi purppuranväriseltä istuimelta, joka merkkaa sitä, että kohta on täsmälleen mailin (1,6 km) korkeudella merenpinnan yläpuolella.

Stadioniin voi lisäksi käydä tutustumassa maksullisilla kiertokäynneillä vuoden ympäri.

2) Coloradon Shakespeare-festivaali

Coloradon Shakespeare festivaali on Yhdysvaltojen toiseksi vanhin Shakespeare festivaali, jota pidetään nykyään yhtenä koko maan kolmesta parhaasta vaihtoehdosta.

Osa festivaalin viehätystä on sen toimiminen suosituissa Mary Rippon Outdoor Theatren tiloissa, tyynen lehdikon keskellä kampuksella osana University of Colorado – Boulder yliopiston tiloja.

Ulkonäyttämön ohella kokonaisuuteen kuuluu myös sisätilateatteri, jossa yleensä noin puolet festivaalin esityksistä järjestetään.

Näytökset pidetään yleensä vaikka kesäinen sade yllättäisikin, joten sinun kannattaa tuoda sadetakki mukana, mikäli sääennuste antaa viitteitä sateen mahdollisuudesta.

3) Aspire Tours -kiertokäynnit

Aspire Tours on kahden paikallisen naisen perustuma kiertokäynti-opaspalvelu, jonka ikimuistoisilla kierroksilla Denveriin voi käydä tutustumassa mm. paikalliseen pienpanimokulttuuriin, kaupunginosiin ja asuinalueisiin, historiaan, arkkitehtuuriin, jne.

Aspiren palveluvalikoimista löytyy myös ryhmämatkoja Denverin ulkopuolelle, mukaanlukien matkat tutustumaan läheisiin majesteetillisiin kalliovuoriin.

Mikäli osallistut pienpanimokiertokäyntiin RiNo kaupunginosaan, kierros käy yleensä tutustumassa pienpanimoihin kuten Epic, Black Shirt, Beryl, ja Our Mutual Friends, joissa pääset tutustumaan kunkin yhtiön taustatarinaan ja toimintaan, ja tietysti maistelemaankin tuotantoa.

Suosittuihin Aspiren kierroksiin lukeutuu lisäksi “Urban Adventure Tour”, joka tarjoaa bussikyydissä olevan katsauksen Denverin villin lännen aikaiseen historiaan, julkisiin taideteoksiin, kauppoihin ja mielenkiintoisiin asuinalueisiin, sisältäen aikaa kävelyynkin ja aidon paikan tunteen hankkimiseen.

4) Yhdysvaltain rahapaja (United States Mint)


Jos et ole ikinä vieraillut rahapajan tiloissa, Denverin U.S. Mint rahapaja antaa tähän erinomaisen tilaisuuden, katsauksena paikkaan, jossa maksuvälineenä kelpaavia kolikoita tuotetaan ja jossa valtion omistamia kulta- sekä hopeaharkkoja säilytetään.

Rahapajaan tarjolla olevat kiertokäynnit on tarkoitettu yli seitsenvuotiaille vieraille, sisältäen mielenkintoisia näkökulmia ja hauskoja faktoja kolikkojen tuotannon ja rahan valmistamisen prosessin historiasta.

Kiertokäyntejä on tarjolla maanantaista torstaihin klo 8-15:30 välisenä aikana. Nämä kierrokset ovat parhaita silloin, kun rahapaja on juuri valmistamassa kolikoita, mutta näin ei välttämättä ole jokaisen kierroksen kohdalla.

Huomaa, että kierrosvieraiden tulee olla paikalla 30 minuuttia ennen sovittua kierron alkamisajankohtaa, jonka jälkeen tulijoita ei enää oteta mukaan ryhmään.

Rahapajakierroksen jälkeen voit hankkia paikan muistoesinemyymälästä erilaisia hauskoja ja koulutuksellisia tavaroita mukaanviemiseksi, kuten teemaan kuuluvia kirjoja tai raha-aiheisia lahjatavaroita.

5) Elitch Gardens huvi-ja vesipuisto (Elitch Gardens Theme & Water Park)


Koska Elitch Gardens sisältää huvipuistolaitteita kuten Mind Eraser (“Tajunnanviejä”) ja Brain Drain (“Aivovuoto”), ei olekaan ihme, että huvipuisto on keskittynyt tarjoamaan jännittäviä ja hauskoja huvipuistokokemuksia etenkin teineille.

Toisaalta huvipuisto, joka on ollut avoinna vuodesta 1890, tarjoaa jokaiselle jotakin. Yksi viite tämän hieman vanhanaikaisen tyylisen huvipuiston historiaan on paikan 10-kerroksinen, suosittu puinen vuoristorata nimeltään “Twister II”.

Osa huvipuiston alueesta on omistettu kesäisen vesipuiston laitteille, josta löytyy noin tusinan verran erilaisia huvituksia, mukaanlukien korkean nopeuden vesiliukuja ja pudotuksia, laguunoita, sekä aalto-altaita.

Huvipuistolle pääsee keskustasta kätevästi sekä RTD busseilla että Light Rail juna-yhteyksillä, joiden pysäkki on aivan puiston vieressä.

Huomaa, että huvipuistolaitteisiin on olemassa pituusvaatimukset lasten mukaanoton suhteen, joten lapsiperheiden kannattaa tarkistaa nämä ehdot ennen puistoon menoa Elitch Gardensin nettisivuilta.

6) Denverin taidemuseo (Denver Art Museum)

Denverin taidemuseo Colorado Yhdysvallat.

Denverin taidemuseo on arvostettu nähtävyys, kiitos etenkin sen omistaman kokoelman amerikan-intiaanien tekemää taidetta, johon kuuluu yli 16 000 esinettä yli sadalta eri intiaaniheimolta eri puolilta maata.

Museon seitsemänkerroksinen moderni rakennus pitää sisällään lisäksi vaikuttavia näyttelyitä esikolumbialaista sekä Keski-Amerikan taidetta ja tekstiilejä, mielenkiintoisen aasialaisen taiteen kokoelman, kuin myös hienon lajitelman moderneja amerikkalaisia ja eurooppalaisia maalausteoksia.

Denverin taidemuseon arkkitehtuurin, designin, ja grafiikan galleriat ovat
omalta osaltaan näkemisen arvoisia, niin kuin on läntisen maailman taiteen kokoelmakin.

Museo on toiminut vuodesta 2006 Daniel Libeskindin suunnittelemassa teräs-ja-lasi arkkitehtuuria edustavassa Frederic C. Hamilton Building -rakennuksessa, joka sijaitsee vastapäätä alkuperäistä museorakennusta.

Libeskindin suunnitteleman rakennuksen voimakkaasti kulmikas olemus lisää dramaattisesti museon gallerioiden ja koulutustilojen tilavuutta, samalla kun se uudelleenmäärittelee Denverin kaupunkisiluetin ja tavan, jolla taidetta voidaan laittaa esille.

7) Denverin eläintarha (Denver Zoo)

Denverin eläintarha on kuuluisa sisältämiensä eläinten ohella eläintensuojelutoimistaan, joita on kerrallaan käynnissä noin 600 erilaisen projektin verran.

Sen lisäksi että voit käydä kiertämässä karhuja, lintuja isoja kissa-eläimiä, hyeenoja, apinoita, ja monia muita lajeja sisältäviä aitauksia, tarjolla on “kulissien taakse” meneviä maksullisia kiertokäyntejä ja kokemuksia, joissa pääsee tutustumaan eläintarhan asukkaisiin lähietäisyydeltä.

Kaudesta riippuen Denverin eläintarhan kokemuksiin voi kuulua tapaamiset esimerkiksi sarvikuonojen, virtahepojen, komodonvaraanien, pingviinien, elefanttien, ja suurten apinoiden kanssa. Lisäksi tyypilliseen kulissien takaiseen kierrokseen kuuluu pääsy jututtamaan eläintenhoitajia.

8) History Colorado Center

History Colorado Center, joka korvasi vuonna 2012 entisen Coloradon historiamuseon, toimii Golden Triangle Museon District alueella Denveriä.

Museokeskus tarjoaa kokemuksena jännittävän ja uudenaikaisen tavan tutustua Coloradon historiaan.

Näyttelyt tuovat esiin niiden ihmisten, jotka ensimmäisinä kutsuivat Coloradoa kodikseen, rohkeuden, sinnikkyyden, voittoja, tragedioita, ja luonteenpiirteitä, mukana alkuperäis-intiaaneja, valkoisia ja afrikan-amerikkalaisia siirtolaisia, miehiä, naisia, lapsia, kuuluisia, ja surullisenkuuluisia hahmoja.

Museon sisältämät näyttelyt tarjoavat interaktiivisia ja digitaalisia kokemuksia, mukaanlukien virtuaalisen katsauksen varhaisiin höyrylaivoihin, elämään japanilaisten uudelleensijoituskeskuksessa toisen maailmansodan aikana, sekä varhaisten Coloradon asukkaiden, pioneerien ja kaivostyöntekijän arkipäivään.

Yksi museon kohokohdista ja kestosuosikeista on Denver 1860 dioraama, joka oli aikaisemmin näytillä myös vanhassa Colorado History Museum -rakennuksessa lähes 75 vuoden ajan.

9) Red Rocks Park and Amphitheatre

Red Rocks Park puiston amfiteatteri on paikka, jota kutsutaan maailman täydellisimmän luonnollisen akustiikan omaavaksi amfiteatteriksi.

Mutta Red Rocks on poikkeuksellisen akustiikan ja live-musiikkikonserttiensa ohella myös muutoinkin erikoinen nähtävyys, sillä dinosaurukset vaeltelivat aikoinaan näitä geologisesti lumoavia maisemia.

Red Rocks on monella tapaa olennainen Denverin kokemus, jollaista ei löydy muualta Yhdysvalloista. Musiikin ohella paikka tarjoaa mm. erilaisia filmiesityksiä, patikointipolkuja tutustuttavaksi, ja paljon muuta.

10) Denver Union Station


Denverin Union Station on päätoiminnaltaan Amtrakin Denverin pääasema ja bussien sekä kevytrautatien asema, mutta rakennus on myös paljon enemmänkin kuin vain julkisen liikenteen keskus.

Tämä upea Beaux Arts rakennus sisältää kauppoja, huippuravintoloita, kaksi baaria (mukaanlukien Terminal Bar yli 30 coloradolaisen pienpanimon oluen valikoimalla), ja fantastisen boutique-hotellin.

Tiloissa on lisäksi esillä usein paikallisten taiteilijoiden töiden näyttelyitä.

Denveriläiset tietävät Union Stationin osaltaan paikkana, jonne Colorado Rockies joukkueen fanit kokoontuvat ennen ottelua ja sen jälkeen.

Union Stationin hotelli, Crawford Hotel, tarjoaa kiertokäyntejä rakennuksen tiloihin perjantaisin (joihin vaaditaan etukäteisvaraus).


Vuoden aikana tiloissa on erilaisia kausiluontoisia ja juhlapyhiin sijoitettuja muita erikoistapahtumia, kuten kirjailijatapaamisia Tattered Cover kirjakaupan puitteissa.