Dogen palatsi

Venetsialais-gotiikan tyyliin tehty Dogen palatsi on yksi Venetsian maamerkeistä, ja se toimi aina vuoteen 1797 (jolloin Napoleon armeijoineen valloitti alueen) paikan hallitsijan, Dogen, palatsina.

Paikka on toiminut vuodesta 1923 museona, kuuluen nykyään 11 museon ryhmään, joita hallinnoi Fondazione Musei Civici di Venezia (MUVE, www.visitmuve.it/en/home/).

Nykymuotoisen palatsin rakennustyöt alkoivat vuonna 1340, ja palatsia laajennettiin ja uudelleenrakennettiin useaan otteeseen vuosisatojen varrella.

Rakennus sai esimerkiksi vasta 1500-luvulla kylkeensä kuuluisan “Huokausten sillan”, joka vei vangit palatsista tuomion jälkeen kohti vankilaa.

Yksi loistava näkökulma palatsiin on Grande Canalelta (jonka näet esimerkiksi käyttäen vaporetto vesibussi linjaa nr 1.), palatsin vanhimpaan, kanaalin puoleiseen julkisivuun.

Tästä paraatijulkisivusta löytyy muun muassa 1300-luvulta olevia Filippo Calendarion, Ravertin, ja Antonio Bregnon tekemiä patsaita (kulmissa ja keskellä).

Julkinen sisäänkäynti palatsiin tapahtuu “Porta del Frumenton” kautta, kanaalinpuoleisesta osasta rakennusta.

Dogen palatsi Venetsia

KUVA: Palatsi nähtynä, iltahämärän laskeutuessa, Riva degli Schiavonilta.

Museopalatsin sisätiloista löytyy useita kohokohtia ja erillisiä museokokonaisuuksia, mukaanlukien taiteen mestariteoksia esittelevä, kuuden huoneen kokoinen Museo dell’Opera.

Kenties mahtavin ja tärkein huone rakennuksessa on “Sala del Maggior Consiglio”, palatsin päähalli. Päähalli on massiivisen kokoinen (53 m pitkä, 25 m leveä, ja 12 m korkea), täynnä hienoja taideteoksia, ja kuuluu kokonaisuutena Euroopan merkittävimpiin hallintosaleihin.

Sali toimi Venetsian suuren neuvoston, kaupunkia hallinneiden 1200 – 2000 aatelisen, kokouspaikkana.

Hallin historiallisesta merkityksestä kertoo muun muassa se, että Venetsian hallitsijat palkkasivat Tintoretton luomaan teoksen “Il Paradiso” salin takaseinälle, maailman suurimmalle kankaalle, vuosien 1588 – 1592 jälleenrakennuksessa.

Palatsin osana on myös kuuluisa Huokausten silta vuodelta 1603, joka yhdistää katetun sillan ja sen kahden käytävän kautta palatsin vankilarakennukseen.

Huokausten silta Venetsia Italia

KUVA: Lähikuva huokausten sillasta, joka yhdistää, kolmannen kerroksen korkeudella, Dogen hallintopalatsin viereiseen uudet vankilat -rakennukseen.

Jos käyt tutustumassa Huokausten siltaan (jonka nimi tulee niistä huokauksista, joita vangit päästivät nähdessään rakkaan Venetsiansa viimeisen kerran sillan pienistä ikkunoista), käytävä joka on avoinna, yhdisti aikanaan vankilat palatsin “Magistrato alle Leggi” ja “Quarantia Criminal” osioihin.

Dogen palatsi liput

Vuosittain noin 1,3 miljoonaa ihmistä käy tutustumassa palatsiin, ja voit ostaa käyntiä varten museopassin kaupungin viralliselta turismitoimistolta, Venice Connected organisaatiolta.

Tämä passi, jolla voit ohittaa jonon etukäteen ostetun lippusi ansiosta, oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin organisaation hallinnoimiin museoihin.

Näistä museoista löytyy kokonaisuudessaan yli 200 000 taideteosta, useammankin Venetsian loman tarpeisiin!

Museopassi 11:sta Musei Civici of Venice museoon on voimassa 6 kk ajan, ja sen avulla voit käydä kussakin mukana olevassa museossa kerran. Hinta: EUR 20.

Voit ostaa myös yhteislipun MUVE:n hallinnoimiin Pyhän Markuksen aukiolla oleviin museoihin (myös etukäteen netin kautta). Tälläinen lippu on voimassa 3 kk ajan.

Netin kautta ostetun Pyhän Markuksen aukion museot lipun hinta on EUR 16,50. Voit ostaa lipun Vivaticket (www.vivaticket.it) palvelusta.

Dogen palatsi aukioloajat

Ajankohtaiset Dogen palatsi aukiolojat ovat aina tarjolla paikkaa hallinnoivan MUVE:n virallisilta nettisivuilta (www.visitmuve.it), jonka ohella tarjolla on myös erityisiä aukioloaikoja ryhmille.

Kuten suurimmassa osassa muitakin Venetsian museoita, paikan aukioloajat on jaettu kahteen periodiin, turismisesongin mukaan.

Pääsesonkina, huhtikuun 1. päivästä aina lokakuun loppuun, palatsi on avoinna vierailijoille 8:30 – 19:00 (viimeiset asiakkaat päästetään sisään klo 18:00).

Matalan sesongin aikaan, marraskuun alusta maaliskuun loppuun, museo on avoinna klo 8:30 – 17:30 (viimeiset asiakkaat päästetään sisään tuntia ennen sulkeutumisaikaa, klo 16:30).

Jos vietät joulun tai uuden vuoden Venetsiassa, on hyvä huomata että museo on suljettuna joulukuun 25. – tammikuun 1. välisen ajan.

Jos olet yli 15 hengen ryhmällä liikkellä Venetsiassa, tarjolla on myös erityinen aukioloaika, virallisten aukioloaikojen jälkeen.

Kun museo on suljettuna muulta yleisöltä, yli 15 hengen ryhmät voivat tehdä kierroksen tiloihin yksityisesti, erilliseen hintaan. Tälläinen pyyntö tulee tehdä vähintään 5 työpäivää ennen aiottua kierrosta.

Erityisen aukioloajan hinta ryhmille on vähintään 15 ostettua lippua, hintaan 55 EUR per henkilö. Samantyyppinen erityiskierto ryhmille on mahdollinen myös muissa MUVE:n museoissa.

Lisätietoja näistä kiertokäynneistä virallisten aukioloaikojen ulkopuolella saat osoitteesta:

www.visitmuve.it/en/exhibitions-events/special-openings/

Dogen palatsi kiertokäynti

Dogen palatsi kiertokäynti on tarjolla museon itsensä järjestämänä, nimellä “Salaisten reittien kierros”.

Tämä kiertokäynti, joka ei kuulu peruslipun hintaan, vie sinut kaikkein salaisimpiin ja mielenkiintoisimpiin huoneisiin palatsissa.

Kiertokäynnin, joka kestää 1 tunnin 15 minuuttia, opastaa aina palatsiin erikoistunut opas, ryhmille, joiden minimikoko on 2 henkilöä, ja maksimi 25.

Nämä salaisten reittien kiertokäynnit ovat tarjolla eri kielillä:

  • Englanniksi: klo 9:55, 10:45, ja 11:35
  • Italiaksi: klo 9:30 ja 11.10
  • Ranskaksi klo 10:20 ja 12:00

Salaisten reittien kiertokäynti on tarjolla ryhmille myös klo 13 jälkeen, ylimääräistä 31 euron maksua vastaan (tämä palvelu ei ole saatavilla heinäkuun alusta elokuun loppuun).

Jos ostat lipun kiertokäyntiin (hinta: EUR 20), mukaan kuuluu tällöin pääsylippu palatsiin, ilman opasta.


Museon virallisen salaisten reittien kiertokäynnin ohella voit tietysti myös osallistua opastettuun kiertokäyntiin muiden palveluntarjoajien kautta, mukaanlukien Viatorin (www.viator.com) Venetsian kiertokäynneistä.