Dreifaltigheitskirche Salzburg

Dreifaltigheitskirche Salzburg eli Pyhän kolminaisuuden kirkko, oli Itävallan mestari-arkkitehti J. B. Fischer von Erlachin ensimmäinen rakennus Salzburgissa, ja yksi merkittävimmistä kirkoista maassa.

Dreifaltigheitskirche kirkkoa rakennettiin vuosina 1694 – 1702, Arkkipiispa Johann Ernst von Thunin toimeksiannosta.

Kirkon yksi viehätyksiä on se, miten rakennuksessa käytetään koristeellisia elementtejä hienovaraisesti siten, että yksikään niistä ei nouse yli kokonaisuuden, luoden yhtenäisen, palatsimaisen vaikutelman.

Dreifaltigkeitskirche Salzburg Austria

KUVA: Näkymä Pyhän Kolminaisuuden kirkon julkisivuun Makartplazt aukiolta, Mozartin asuintalon edestä. Kirkko toimi inspiraationa myöhemmin von Erlachin suunnittelemalle toiselle kuuluisalle kirkkorakennukselle, Wienin Karlskirchelle.

Dreifaltigkeitskirche Salzburg Austria facade

KUVA: Sisäänkäynnin päällä olevat neljä patsasta, jotka on tehnyt Bernhard Michael Mandl, kuvaavat kolmea teologista hyvettä (usko, toivo, ja rakkaus), ja neljäs kuvaa jumalallista viisautta. Patsaiden keskellä ovat sekä arkkipiispa Johann Ernst von Thunin että Salzburgin provinssin vaakunat.

Erlachin ohella rakennuksen valmistamiseen osallistuivat useat aikansa mestareista, kuten kuuluisin historiallinen salzburgilainen kuvanveistäjä Bernhard Michael Mandl, sekä Sebastian Stumpfegger, jonka töihin kuuluu mm. Pyhän kolminaisuuden pylväs Linzissä.

Kirkon sisätiloissa esiin nousee varsinkin sen monumentaalinen efekti, jota korostaa sen massiivinen Tambourkuppel kirkonkupoli.

Rakennuksen sisätilojen suunnitelussa on käytetty paljon samoja elementtejä kuin Wienin Karlskirchessä, ja toisaalta Kollegienkirchessä (Yliopistonkirkossa), joka on toinen Fischer von Erlachin mestariteoksista Salzburgissa.

Dreifaltigheitskirche – Salzburg
Dreifaltigkeitsgasse 14
5020 Salzburg

Suuren kupolin freskon kirkon sisällä teki Michael Rottmayr vuosina 1697 – 1700. Työ oli Rottmayrin ensimmäinen sakraalinen kupolifresko, ja esittää Neitsyt Marian kruunausta Pyhän kolminaisuuden toimesta, ja avustamassa ovat arkkienkeli Mikael, ja useita muita enkeleitä, profeettoja, pyhimyksiä, ja kirkon patriarkkoja.


Dreifaltigheitskirche sisätiloista löytyy myös upeita stukko-teoksia, jotka ovat tehneet Andrea Sallari sekä Johann Baptist Redi, ja kohokohtiin kuuluu myös kirkon alttari, jonka on suunnitellut Fischer von Erlach itse.