Dublin nähtävyydet

Dublin nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Guinness varastotalo, Kellsin kirja, Dublinin linna, Pyhän Patrikin katedraali, sekä Irlannin kansallisgalleria.

Guinness varastotalo (guinness-storehouse.com) on Guinness museo joka on jaoteltu seitsemään kerrokseen ympäroiden lasi atriumia, joka on muotoiltu Guinness tuopin muotoon.

Museon “kokoelmiin” kuuluvat mm. opastus miten Guinness olutta tehdään, Guinnessin perustajan Arthur Guinnessin tarina, sekä live installaatio modernista oluen teon prosessista.

Kunakin aukiolopäivänä yleisöstä valitaan muutama jotka saavat käynnistää tämän oluenteko prosessin.

VIDEO: Guinness Storehousen kiertokäynti esittely.

Guinness museon uusimpiin osiin kuuluu maistelu laboratorio, jossa vierailijat eivät ainoastaan opi miten Guinnessia maistetaan, vaan myös miten siitä nautitaan.

Kellsin kirja (www.bookofkells.ie), jota kutsutaan myös Columban kirjaksi, kutsutaan usein Irlannin suurimmaksi kansallisaarteeksi.

Se on noin vuonna 800 j.k. tehty upeasti kuvitettu latinankielinen teos, joka sisältää Uuden testamentin neljä gospelia yhdessä selventävien tekstien ja taulukoiden kanssa.

Kirja on länsimaisen kalligrafian mestariteos, ja esittää myös ns. Insulaarisen kuvituksen, joka on tyypillistä ainoastaan Irlannille ja Britteinsaarille, huippua.

Kirja koostuu noin 340 pergamenttiarkista, jotka ovat esillä Dublinin kuuluisimman yliopiston, Trinity Collegen, kirjastossa.

Dublinin linna (www.dublincastle.ie) rakennettiin alunperin puolustuslinnaksi Normannien hyökkäyksen jälkipuinneissa vuonna 1204, Englannin kuninkaan King Johnin toimesta.

Nykyään linna on yksi suurimpia turistinähtävyyksiä Dublinissa, ja toimii myös mm. konferenssikeskuksena ja EU:n johtajat ovat usein kokoontuneet linnaan virallisille kokouksille Irlannin EU puheenjohtajuuskausina.

Linnan kohokohtiin kuuluvat kuninkaan valtaistuin huone, Pyhän Patrickin halli, sekä Chapel Royal kappeli.

Pyhän Patrikin katedraali (www.stpatrickscathedral.ie) on Irlannin suurin kirkko, ja toinen Dublinin kahdesta Irlannin kirkon katedraalista.

Dublinissa on kaksi merkittävää keskiaikaista katedraalia mm. sen takia, että toinen, Christ Church katedraali (www.christchurchdublin.ie), oli historiallisen Dublinin muurien sisällä, toinen sen ulkopuolella.

Molemmat katedraalit ovat tutustumisen arvoisia.

Irlannin kansallisgalleria (nationalgallery.ie) on majesteetillinen neoklassinen rakennus, jonka sisältää hienon kokoelman eurooppalaisia maalauksia antiikista nykyaikaan.


Kansallisgallerian kohokohtia ovat Renesanssin teokset mm. Fra Angelicolta, Mantegnalta, sekä Titianilta. Myös Caravaggion Irlannista löydetty taulu on näytillä galleriassa.