Dublinin parhaat nähtävyydet

Katsaus Irlannin pääkaupungin Dublinin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Dublinin linna, St. Stephen’s Green puisto, sekä Kellsin kirja.

Dublinin nähtävyyksiin kuuluu monipuolisesti erilaista nähtävää ja koettavaa, aina Irlannin kuuluisista viheralueista Dublinin historiallisiin katuihin ja mielenkiintoisiin museoihin saakka.

Dublin Irlanti.

Yksi Dublinin hyvistä puolista lomakohteena on se, kuinka lähellä toisiaan merkittävät nähtävyydet ovat, minkä vuoksi voit vierailla useammassakin niistä yhden päivän aikana ilman stressiä.

Jos esimerkiksi käyt aamulla Trinity Collegessa ja katsomassa Kellsin kirjaa, paikalta on vain viiden minuutin kävelymatka Dublinin kansallisgalleriaan, jonka kahvila on myös erinomainen paikka aamukahvin nauttimiseen.

Kauimpanakin olevat kaupungin nähtävyydet ovat puolen tunnin säteellä keskustasta, ja pääset niihin vaivattomasti busseilla ja junilla.

Dublinilla on rikas kulttuurillinen ja arkkitehtuurillinen histoa, ja tarjolla on tähän puoleen tutustumiseen niin perinteisiä museoita kuin erilaisia muistomerkkejäkin.

Paikkakunnan viehätykseen kuuluvat olennaisesti upeat, viheriäät puistot, jotka ovat täydellisiä levähdyspaikkoja kaupungin keskustan ja shoppailukatujen touhusta ja vilskeestä.

Suosittuja viheralueita Dublinissa ovat muun muassa Stephen’s Green ja Iveagh Gardens, joissa kohokohtiin kuuluvat usein lisäksi erilaiset ilmaiset tapahtumat.

1) Howth

Yksi Dublinin parhaista puolista on se, että voit ottaa pikaisen DART junamatkan keskustasta lähellä sijaitsevalle Howthin merenranta-alueelle, joka on tunnelmaltaan täysi vastakohta kiireiselle kaupunkielämälle.

Howth on merenrannikon kalastajakylä, joka tunnetaan paikallisesti etenkin meren antimia tarjoavista ravintoloistaan ja upeista maisemistaan.

Paikan päällä sinun kannattaa kävellä suositulle Howth Headille, josta on seudun hienoimmat näkymät Dublinin lahdelle ja kaupunkiin itseensä.

Monet lomailijat käyvät Howthissa omalla autollaan, sillä reitti niemimaan kärjen kautta on näkymiltään erinomainen kokemus.

2) Guinnessin Storehouse

Guinness panimon operoima Guinness Storehouse on yksi Dublinin turismin kuuluisimmista nähtävyyksistä, sisältäen erinomaisen vastineen rahoille kattavan kiertokäyntinsä ja tarjoamiensa kokemusten vuoksi.

Opastettu tutustumiskierros tutustuttaa sinut Irlantilaisen Guinness olutmerkin taustalla olevaan tuotantoprosessiin, kertoen kuinka olutta valmistetaan sekä kuinka brändi on ollut esillä mediassa vuosien varrella.

Guinness Storehouse rakennus itsessään on vaikuttava, sen kohokohtiin kuuluessa muun muassa Gravity Bar, josta voit Guinnesia maistellessasi ihailla huikeita panoramisia näkymiä Dublinin kaupunkiin.

3) Dublinin linna

Dublinin linna Irlanti.

Dublinin linna, joka on käynyt läpi useita jälleenrakentamisia valmistumisensa 1200-luvulla jälkeen, on toiminut historiansa aikana sotilaslinnoituksena, vankilana, tuomioistuimena, sekä Englannin hallinnon toimipaikkana.

Nykyään paikkaa käytetään valtiovierailuihin ja presidentillisiin virkaanastujaisiin, ja se on yksi Dublinin vierailluimmista turistikohteista.

Pääset linnalle helposti esimerkiksi bussilla, tai noin kymmenen minuutin kävelyllä Trinity Collegelta Dame Street katua pitkin.

Nähtävyytenä Dublinin linna tarjoaa hyvää vastinetta rahoille, ja pääsylipun hintaan kuuluu mukaan opastettu tutustumiskierros.

Rakennusta käytetään vuoden mittaan myös erilaisiin tapahtumiin sekä taide- ja kulttuurinäyttelyihin, etenkin kesäkuukausien aikana.

4) Irlantilainen modernin taiteen museo (Irish Museum of Modern Art)

Irish Museum of Modern Art Dublin Irlanti.

Vaikka Irlantilainen modernin taiteen museo sijaitsee hieman syrjässä suhteessa muihin keskeisiin kaupungin nähtävyyksiin, paikka on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde.

Museo operoi 1600-luvulla valmistuneessa Royal Hospital Buildingissa, ja sekä museorakennus että sen maa-alue on suunniteltu muistuttamaan Pariisin kuuluisaa Les Invalidesia, tarjoten arvokkaan taustakankaan sisältä löytyville nykyaikaisen taiteen teoksille.

Irish Museum of Modern Art museo, jossa vierailee vuosittain yli 400 000 kävijää, tarjoaa yhdistelmän sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä eturivin nykytaiteen taiteilijoiden tuotannosta.

Sisäänpääsy museoon on ilmainen, ja pääset paikalle helposti Dublinin julkisen joukkoliikenneverkoston avulla.

5) Iveagh Gardens

Iveagh Gardens on vähemmän tunnettu helmi Dublinin kaupungin keskustassa.

Clonmel Street -kadun varrella, lähellä Stephen’s Greeniä sijaitseva puutarhakeidas, sisältäen veistoksia, upotettuja nurmikoita, kivikkoistutuksia, ruusupuutarhan, pensasaitasokkelon, ja vesiputouksen.

Alunperin Ninian Nivenin vuonna 1865 suunnittelema puutarhakokonaisuus on yhdistelmä muodollista ranskalaista ja englantilaista maisemapuutarhatyyliä, tarjoten luonnonkauniin käyntikohteen turisteille.

Iveagh Gardens entisöitiin alkuperäiseen upeaan kuntoonsa vuonna 1995, ja sitä käytetään nykyisin usein tapahtumapaikkana, esimerkkeinä Taste of Dublin, Dublin Theatre Festival, sekä erilaiset pienimuotoisemmat konsertit.

6) St. Stephen’s Green

St. Stephen’s Green on upea puisto tutustuttavaksi Dublinissa etenkin aurinkoisina kesäpäivinä.

Puisto, joka on koko Irlannin tunnetuin lajissaan, avattiin yleisölle Lord Ardilaunin toimesta vuonna 1880.

Alkuperäiseen viktoriaaniseen tyyliinsä ylläpidetty puisto sisältää yli 3,5 km verran kävelyväyliä keskellä vaikutuksen tekemiä lehtipuita, pensaita, ja veistostaideteoksia.

St. Stephen’s Green on kesäisin lisäksi tapahtumapaikkana monille konserteille ja ulkoilma-kulttuuritapahtumille.

Puisto on täydellinen levähdyspaikka Grafton Street kadun kiireisestä kaupunkivilskeestä, ja se on usein täynnä dublinilaisia perheineen nauttimassa rauhallisesta hetkestä kirjan tai jäätelötötterön äärellä.

7) The Little Museum of Dublin

Lokakuussa 2011 avautunut The Little Museum of Dublin on yksi uudemmista lisäyksistä kaupungin museotarjontaan.

Georgialais-arkkitehtuuria edustavassa kaupunkitalossa operoiva museo on omistettu 1900-luvun historialle, sisältäen yli 400 esineen kokoelman, kerättynä dublinilaisten tekemistä lahjoituksista, jotka heijastavat näyttelynä Dublinin kehitystä viime vuosisadan aikana.

Kokoelma sisältää taidetta, valokuvia, mainoksia, kirjeitä, ja 1900-luvulle ominaisia hittituotteita, jotka kertovat tarinoita kaupungista ja sen asukkaista.

Museo toimii pitopaikkana vuoden mittaan myös erilaisille luennoille ja keskusteluille.

8) Irlannin kansallisgalleria (National Gallery of Ireland)

Nassau Street -kadun varrella sijaitseva Irlannin kansallisgalleria, johon on ilmainen sisäänpääsy, on erinomainen tapa viettää iltapäivä Dublinissa, tutustuen museon useisiin taidetta ja veistosteoksia esitteleviin siipiin.

Voit ottaa museoon tutustumista varten paikan informaatiopisteeltä ilmaisen audio-oppaan tai osallistua ilmaiseen opastettuun kiertokäyntiin museon näyttelyihin, joiden molempien avulla pääset oppimaan yksityiskohtaisesti näytillä olevista eurooppalaisista ja irlantilaisista mestariteoksista.

9) Kellsin kirja ja Trinity Collegen kirjasto

Kellsin kirja ja Trinity Collegen Old Library -kirjasto ovat useimpien Dublinin kävijöiden keskeisiä nähtävyyksiä loman aikana.

Vuodelta 800 jKr. peräisin oleva kirja, joka matkasi aikoinaan Skotlannin rannikolla olevalta Ionasta Irlannin Meathissa olevaan Kellsiin, sisältää neljä Raamatun gospelia latinaksi kirjoitettuna, rikkailla ja yksityiskohtaisilla kuvituksilla varustettuina.

Kellsin kirjan näkemisen ohella sinun kannattaa käydä Trinity Collegen kirjaston Long Room -osiossa, joka sisältää kaikki yliopiston vanhimmat teokset.

Long Room on kokonaisuutena hämmästyttävä spektaakkeli itsessään, sisältäen marmoririntakuvia monista yliopiston historiallisista tiedemies-suuruuksista.

Irlannin vanhin harppusoitin on myös osa Long Roomissa näytillä olevaa esineistöä, ja sen legendan mukaan soitin kuului Brian Burulle, Irlannin kuninkaalle.

10) Trinity College

Trinity College -yliopisto on yksi kaupungin vanhimmista rakennelmista ja kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Vuonna 1592 perustetun Trinity Collegen rakennus toteutettiin 1500- ja 1600-lukujen aikana, ja sen käytävillä ovat opiskelleet lukuisat historian suurnimet, kuten Jonathan Swift ja Wolfe Tone.

Käynnin aikana sinun kannattaa käydä kävelemässä yliopiston Front Squaren puitteissa, ja vaikkapa pistäytyä samalla legendaariseen The Butteryyn välipalaa varten.


Voit käydä patikoimassa yliopiston krikettikentällä ja maistella paikallista olutvalikoimaa The Pavilion -pubissa.