Edinburgh nähtävyydet

Edinburgh nähtävyydet kohokohtia ovat Edinburghin linna, Arthur’s Seat kukkula, Princes Street katu, Royal Mile, sekä Skotlannin kansallistaidegalleria.

Edinburghin linna (edinburghcastle.gov.uk) on historiallinen linnoitus joka dominoi Edinburghin kaupungin siluettia paikaltaan ison kalliomuodostelman päällä.

Sen asema Skotlannin historiassa on merkittävä, ja linnoituksen asukkeja ovat olleet vuorollaan niin itsenäisen Skotlannin valtiaat, kuten Robert the Bruce, kuin maan valloittaneet englantilaisetkin.

Linnan kiertokäynnin kohokohtiin kuuluvat Kruunuhuone, josta löytyvät Skotlannin kruununjalokivet ja Skotlannin kruunu, valtikka, sekä valtion miekka, kuin myös eri osastoilla, kuten Suuressa hallissa, usein olevat periodipukuiset näyttelijät, joiden tehtävänä on tehdä linnan historiasta elävämpää.

Arthur’s Seat kukkula on korkein huippu kukkulamuodostelmalla, joka on noin 1,6 km itään Edinburghin linnasta.

Kukkula nousee yli kaupungin aina 251 metrin korkeuteen, ja siltä on upeat panoramiset näkymät yli Edinburghin kaupungin.

Termin panorama keksi alunperin Irlantilainen maalaaja Robert Barker, ja hän käytti sanaa kuvaamaan panoramisia maalauksiaan Edinburghin kaupungista.

Vaikka voit kävellä kukkulan huipulle melkein mistä ilmansuunnasta tahansa, helpoin ja nopein nousu on idästä, jossa ruohoinen rinne nousee Dunsapie Lochin ylle.

Princes Street katu on Edinburgin tunnetuin katu ja kaupungin pääostoskatu. Se on Edinburghin New Town kaupunginosan eteläisin katu, ja ulottuu noin 1,6 km aina Lothian tieltä Leith kadulle.

Katu on suosittu muistakin syistä kuin ostosmahdollisuuksista. Se on pääosin suljettu yksityisiltä autoilijoilta ja etusija on annettu julkisille kulkuneuvoille.

Kadulla ei ole käytännössä yhtään rakennusta eteläisellä puolella, joka tarkoittaa sitä, että siltä on erinomaiset näkymät Edinburghin vanhaankaupunkiin, Edinburghin linnaan, sekä välissäolevalle laaksolle.

Tunnettuja Princes Streetin kauppoja ovat mm. Bhs, Debenhams, House of Fraser sekä Marks & Spencer tavaratalot.

VIDEO: Maailmanmatkaaja ja journalisti Rick Stevesin Royal Milen esittely.

Royal Mile (theroyalmile.org.uk) on puolestaan yleinen nimitys sarjalle katuja jotka muodostavat Edinburghin vanhankaupungin noin 1,8 km pituisen pääväylän.

Tie kulkee kahden kaupungin merkittävän nähtävyyden välin, Edinburghin linnalta alas aina Holyroodin luostarille.

Royal Mile on Edinburghin vanhan kaupungin kaikkein vilkkain turisti katu, ja koko kaupungin skaalassa vain Princes katu on merkittävämpi.

Jokavuotisen maailmankuulun Edinburgh Festivaalin aikaan Royal Milen osakatu, High Street, on festivaalin keskus, ollen täynnä turisteja, viihdyttäjiä, ja kaupustelijoita.

Edinburgh nähtävyydet parhaimmistoa on myös Skotlannin kansallistaidegalleria (nationalgalleries.org), joka on aivan Princes kadun vieressä, ja sisältää laajan kokoelman eurooppalaista ja skotlantilaista taidetta.

Kansallistaidegallerian kokoelmista löytyy mestariteoksia taiteilijoilta kuten Jacopo Bassano, Van Dyck sekä Giambattista Tiepolo.


Tunnetuimpia yksittäisiä teoksia jotka löytyvät galleriasta ovat mm. Paul Cézannen Montagne Sainte-Victoire, Edgar Degasin Diego Martellin muotokuva, sekä El Grecon Fábula.