Edinburghin parhaat nähtävyydet

Katsaus Edinburghin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Arthur’s Seat, Edinburghin linna, sekä Skotlannin parlamenttitalo.

Edinburgh, Skotlannin pääkaupunki on koko Ison-Britannian toiseksi vierailluin kaupunki Lontoon jälkeen.

Edinburgh Skotlanti.

Kyseessä on tyrmäävän viehättävä kaupunki, joka sisältää runsaan valikoiman fantastisia nähtävyyksiä tutkittavaksi.

Lomasi aikana voit syventyä skotlantilaiseen historiaan, nauttia maailman hienoimpiin lukeutuvista taidekokoelmista, sekä ihailla Edingburghin luonnon nähtävyyksistä, jotka luovat taustakankaan tälle historialliselle kaupungille.

Edinburgh saattaa olla klassisen kaunis tyyliltään, mutta sen piirteisiin kuuluu myös jännittävä moderni ilmapiiri, joka yhdistää rikkaasti erilaisia kulttuureja.

Alueen kohokohtiin kuuluvat muun muassa Royal Botanic Gardens puutarhojen kiehtovat näyttelyt, kansallismuseon kokoelmat, sekä Edinburghin linnan majesteetillisuus.

1) Royal Yacht Britannia


Ison-Britannian kuninkaallinen perhe käytti aikoinaan Royal Yacht Britannia alusta kuljetusvälineenä eri puolilla maailmaa.

Alus kuitenkin vaihtoi omistajaa 968 kuninkaallisen matkan jälkeen, ja se on tätä nykyä The Royal Yacht “Britannia” Trust säätiön hallinnassa.

Vierailijat voivat käydä kiertämässä aluksen, joka on pysyvästi ankkurissa Leithin Ocean Terminal -satamassa, kortteereja.

Sekä kuninkaan huone että kapteenin kajuutta ovat siinä kunnossa, missä ne olivat kun kuninkaallinen perhe käytti niitä, joten pääset näkemään omin silmin väläyksen siitä luksuksesta, josta perhe pääsi nauttimaan matkoillaan.

Aluksen Royal Deck Tea Room tarjoaa ruokalistan, jolta löytyy mm. tuoreesti leivottuja teeleipiä, kakkuja, keittoja, sekä sandwich-leipiä, joista voit nauttia yhdessä vaikkapa lasillisen samppanjaa kanssa tai kylmän oluen kera.

2) Midlothian Snowsports Centre

Midlothian Snowsports Centre sisältää Britannian suurimman keinotekoisen laskettelurinteen, toimien myös skotlantilaisten olympia-urheilijoiden valmennuskeskuksena.

Laskettelukeskukseen kuuluu kaksi päärinnettä, kaksi aloittelijoiden rinnettä, sekä hyppyrinne.

Midlothian Snowsports Centren toimintaan kuuluvat laskettelukurssit sekä aikuisille että lapsille, aloittelijoista edistyneihin saakka.

Laskettelukeskuksessa käydessäsi voit kokeilla myös lumilautailua, skiboardingia, ja valikoimaa freestyleen tarkoitettuja piirteitä, kuten vartavasten rakennettua tubing-rataa.

Kiitos keskuksen huipputasoisten valonheittimien, rinteet pysyvät avoinna pitkään sen jälkeen, kun aurinko on jo laskeutunut.

Laskettelukeskus sisältää lisäksi viehättävän kahvilan uskomattomilla näkymillä Pentland Hills -alueelle sekä Edinburghin kaupunkiin.

3) Our Dynamic Earth

Our Dynamic Earth on ilmiömäinen museo, joka juhlistaa maapallon kauneutta innovatiivisten teknologioiden avulla.

Museo sijaitsee vanhankaupungin toisella puolella Edingburghin linnasta katsoen, lähellä Holyroodin palatsia ja Arthur’s Seatia.

Tarjolla olevat interaktiiviset näyttelyt antavat mahdollisuuden kokea esimerkiksi simuloituja maanjäristyksiä, trooppisia vesisateita, merenpohjan, jääkausia, ikijäätiköitä, sekä vuoristoja.

Kokonaisuutena Our Dynamic Earth on koulutuksellista hauskanpitoa parhaimmillaan koko perheen kanssa, toimien hyvänä johdantona mm. maapallon muodostumisen taustalla oleviin konsepteihin, maapallon eläinkunnan olioihin, ja ihmispopulaation kasvuun.

4) Scotch Whisky Experience

Scotch Whisky Experience on turisteille suunnattu kokemus, jossa pääset testaamaan sitä väittämää, että skotlantilainen viski on maailman parasta lajissaan.

Tämän Skotlannin kansallisjuoman maistelu on olennainen elämys monille paikkakunnalla käyville vierailijoille, Scotch Whisky Experiencen tuodessa kuvaan myös syventävää tietoa viskistä juomana ja osana alueen kulttuuria.

Scotch Whisky Experience kiertokäynti, jonka taustalta löytyy useita suuria tislaamoja, opettaa vierailijoille mm. viskin historiasta, viskin tekemisen prosessista, sekä siitä, millaista taloudellista roolia juoma on edustanut historiallisesti.

Yksi vaihtoehtoisista kiertokäynneistä sisältää viiden erilaisen viskilaadun maistelemisen, ja saat myös yhden pullon tätä skotlantilaista eliksiiriä mukaasi.

Kiertokäynnin aikana juoman asiantuntijat voivat selittää kyseiseen laatuun liittyviä aromeja ja makuja, auttaen sinua löytämään joukosta oman suosikkisi.

5) Arthur’s Seat


Yksi tapa viettää hieman seikkailullisempaa aikaa Edinburghissa on kiivetä kaupunginlaitamilla olevaa kalliomuodostumaa saadaksesi paremman näkymän Arthur’s Seatiin.

Arthur’s Seat on horrostilassa oleva tulivuori, joka purkautui viimeksi yli 300 miljoonaa vuotta sitten.

Vaikka tulivuori on mielenkiintoinen itsessään, monet tulevat paikan päälle kallionkielekkeeltä olevien näköalojen vuoksi, jotka ovat yhdet koko seudun hienoimmista.

Näet ilman esteitä kaiken sen, mitä Edinburghilla on tarjottavanaan, joten tämä on paikka, jonne ehdottomasti kannattaa varata kamera mukaan.

Arthur’s Seat on kokonaisuutena suurikokoinen puisto, joka on täydellinen kohde patikointiretkiin, tarjoten hauskoja elämyksiä myös lapsille, sillä alueeseen sisältyy järvi täynnä ankkoja ja joutsenia.

6) Skotlannin parlamenttitalo

Skotlannin parlamenttitalo Edinburgh.

Holyroodin kaupunginosassa sijaitseva Skotlannin parlamenttitalo, joka otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2004, toimii Skotlannin parlamentin jäsenten kokoontumispaikkana, jossa he debatoivat hallintoalueeseensa liittyvistä asioista.

Parlamenttitalo on avoinna yleisölle, ja tiloihin on mahdollista tutustua myös ilmaisilla opastetuilla kiertokäynneillä, joita järjestetään normaalisti maanantaisin, perjantaisin, sekä lauantaisin.

Talon toimintoihin kuuluvat myös erilaiset näyttelyt, myymälä, sekä kahvila.

Löydät tämän katalonialaisen arkkitehti Enric Mirallesin suunnitteleman ristiriitaisia tunteita (monet joko rakastavat tai vihaavat sitä) herättävän rakennuksen Royal Milen päädystä.

7) City of the Dead -kiertokäynnit

Edinburghin sanotaan olevan yksi maailman kummitelluimmista kaupungeista, jonka vuoksi tarjolla on monipuolinen joukko erilaisia kiertokäyntejä niille turisteille, jotka ovat valmiita ottamaan riskin henkimaailman kanssa kanssakäymisestä.

Osa näistä kierroksista voivat olla hieman ylitseampuvia epäilyttävällä otteellaan historiallisiin faktoihin ja vähäisellä määrällään pelottavia aspekteja.

City of the Dead -kiertokäynnit, jotka kulminoituvat Greyfriarsin hautuumaalle, kiistattoman karmaisevaan kohteeseen, ovat kuitenkin yksi parhaimmaksi arvostetuimpia tästä valikoimasta.

Sama yhtiö järjestää Damnation Alley -kierroksia myös South Bridge sillan alla oleviin holveihin, joita legendan mukaan pitää kotinaan South Bridgen olemus.

8) Royal Botanic Gardens

Royal Botanic Gardens kasvitieteellinen puutarha on paikka, jossa voit nähdä lähes kaikenlaiset kasvit ja kukat, oli kyseessä sitten harvinainen tai yleinen lajike.

Kasvitieteelliset puutarhat kehitettiin alunperin koulutuksellisiksi konservatorioiksi opiskelijoille, mutta paikasta on kasvanut vuosien mittaan alansa huippu-esimerkki koko maailman mittakaavassa.

Kokonaisuuteen kuuluvat kivikkopuutarha, arboretum, kiinalainen puutarha, ankkalampi, sekä yli 28 hehtaarin verran pensaita, kukkivia kasveja, ja puita tarjoavat runsaasti hauskaa ja mielenkiintoista tutkittavaa.

Osa näytillä olevista kasveista on peräisin aina niinkin kaukaa kuin dinosaurusten aikakaudelta.

Royal Botanical Gardensin päärakennus sisältää näyttelyitä & interaktiivisia aktiviteetteja lapsille, ja rakennuksesta löytyy lisäksi myymälä, ravintola, sekä muutama kahvila.

Kohde on nähtävyytenä parhaimmillaan etenkin aurinkoisina kesäpäivinä, jolloin puutarhojen kauneus ja rauhallisuus tulevat esiin parhaimmassa olomuodossaan.

9) Edinburghin linna

Edinburghin linna oli kuninkaallinen residenssi aina myöhäiselle 1500-luvulle saakka, ja Skotlannin kuningatar Maria I synnytti poikansa, tulevan Englannin, Irlannin, ja Skotlannin kuninkaan Jaakko VI:n täällä.

Linnaan kuuluva 1100-luvulla rakennettu normannilaistyylinen Pyhän Margaretan kappeli on edelleen pystyssä alkuperäisessä muodossaan.

Voit nähdä linnoituksen sisällä muun muassa Skotlannin kruununjalokivet, ranskalaiset vankilat, Stone of Destiny -kruunajaiskiven, sekä Ison-Britannian kuuluisimman kanuunan, Mons Megin.

Linnoituksella käydessäsi sinun kannattaa tarkastaa myös Castle Esplanadelle käynnin yhteydessä oleva Witches’ Well, jossa naisia poltettiin noitina 1500- ja 1600-lukujen aikana.

Kaiken muun ohella Edinburghin linnalta on vaikuttavat näkymät kaupunkiin.

10) Skotlannin kansallismuseo (National Museum of Scotland)

Skotlannin kansallismuseon monipuolinen kokoelma kattaa Skotlannin historian, sisältäen myös kansainvälisesti mielenkiintoisia näyttelyesineitä.

Museossa pääset tutustumaan Skotlannin menneisyyteen ritarikaudelta aina teollisen vallankumouksen periodille ja siitä eteenpäin.

Löydät museon näyttelyistä lisäksi kaikkea aina antiikin Egyptin faaraoista japanilaisiin samuraihin saakka.

Näyttelyissä läpikäydään asioita luonnollisen maailman, tieteen ja teknologian, löydöksien ja löytöretkien, taiteen ja designin, sekä maailman kulttuurien aloilta.

Kokonaisuuteen kuuluu interaktiivisia elementtejä ja kaikenikäisille lapsille soveltuvia aktiviteetteja, mukaanlukien tieteellisiä kokeita, soittimia, ja poikkeuksellisia tilaisuuksia valokuvien ottoon.


Skotlannin kansallismuseo tarjoaa näyttelyiden ohella myymälöitä, kahviloita, ja ravintoloita.