Edmontonin parhaat nähtävyydet

Katsaus Kanadan Albertan provinssin Edmontonin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien West Edmonton Mall, Fort Edmonton Park, sekä TELUS World of Science.

Edmonton sisältää monenlaisia kulttuurinähtävyyksiä sekä historiallisia maamerkkejä.

Voit vierailla esimerkiksi Fort Edmonton linnoituksessa, joka on Kanadan suurin elävän historian museo, tai Royal Alberta -museossa, jossa pääsee näkemään erinomaisia kulttuuri- ja luonnonhistorian kokoelmia.

Edmonton Alberta Kanada.

Edmonton tunnetaan myös festivaalikaupunkina, johtuen sen puitteisa vuoden mittaan järjestetyistä monista maailmanluokan festivaaleista, mukaanlukien The Works Art and Design Festival (keväällä), International Fringe Festival (kesällä), sekä Ice on Whyte (talvella).

1) West Edmonton Mall

West Edmonton Mall on yksi maailman suurimmista kauppakeskuksista, valtava skaalaltaan ja spektaakkeliltaan.

Kauppakeskus sisältää yli 800 myymälää ja enemmän kuin 110 ravintolaa, mutta ne ovat vasta alkua paikan tarjonnassa.

Kokonaisuuteen sisältyy lisäksi aalto-allas, vuoristorata, huvipuisto, järvi, luistelurinki, delfiinilaguuna, bungee-hyppypaikka, sekä replika Kolumbuksen “Santa Maria” laivasta – kaikki yhden katon alla.

Voit kirjaimellisesti viettää vuorokausia West Edmonton Mall kauppakeskuksessa shoppaillen ja vapaa-aikaa viettäen.

Ostoskeskus rakennettiin neljässä vaiheessa, ja kukin näistä osioista on hieman erilainen tyyliltään, tuoden vaihtelevuutta käynnin aikana.

2) Albertan taidegalleria (Art Gallery of Alberta)

Albertan taidegalleria Edmonton Kanada.

Albertan taidegalleria on arvostettu taiteen esityspaikka, jossa on järjestetty näyttelyitä vuodesta 1924.

Nykyään gallerian pysyvissä kokoelmissa on noin 5000 taideteosta, joita kierrätetään näytillä erilaisissa teemallisissa kokonaisuuksissa.

Lisäksi Albertan taidegallerian toimintaan kuuluvat vaihtuvat näyttelyt, jotka tuovat esille paikallisia, kansallisia, ja kansainvälisesti merkittäviä taiteilijoita.

Voit nähdä museon tiloissa muun muassa piirrustuksia, veistostaidetta, valokuvataidetta, maalauksia, sekä performanssitaidetta.

Taidegalleria, johon voi käydä tutustumassa myös opastettujen kierroksien avulla, sisältää kohokohtina myös lasten interaktiivisen osion, matkamuistomyymälän, baarikahvilan, sekä myyntigallerian, josta pystyt ostamaan albertalaisten taiteilijoiden töitä myös kotisi seinille.

3) Fort Edmonton Park

Fort Edmonton Park on ulkoilmapuisto, jonka puitteisiin on jälleenluotu aikakausia Edmontonin historiasta, mukana periodirakennuksia sekä historiallisiin pukuihin sonnustautuneita oppaita.

Vierailijana voit kiertää puiston 1800-luvulta ja turkiskaupan ajalta peräisin olevan linnoituksen, vaellella vuosien 1885 (uudisasukas-aikakauden), 1905 (Edmontonin tultua Albertan pääkaupungiksi), ja 1920 (voimakkaan kasvun aikakauden) tyyliin rakennettujen katujen parissa.

Kullekin aikakaudelle ominaiset matkustusmuodot (ponit, hevosvaunut, raitiovaunut, junat) antavat kävijöille mahdollisuuden matkustaa historillisiin tyyleihin, kun taas katujen puitteissa olevat pelit ja myymälät tuovat vaihtelua sekä lapsille että aikuisille.

Voit ostaa myymälöistä muun muassa ruokaa, matkamuistoja, sekä lahjatavaroita.

4) Reynolds–Alberta museo (Reynolds – Alberta Museum)

Alberta on muuttunut dramaattisesti sen lyhyen historiansa aikana, ja tämä museo havainnollistaa, mekanisaation kehittymisen kautta, kuinka se kaikki tapahtui.

Näyttelyt kertovat yksityiskohtaisesti esimerkiksi kuinka maanviljely, kuljetusteollisuus, sekä raskas teollisuus muuttuivat koneistumisen myötä.

Museon gallerioissa on näytillä ajoneuvoja, lentokoneita, sekä maanviljelyn laitteistoja 1890-luvulta aina 1970-luvulle saakka.

Monet laitteista ovat edelleen vakinaisessa käytössä, mukaanlukien ajoneuvot ja lentokoneet vierailijoiden viihdykkeeksi, kuin myös museon traktorit ja puimakoneet, joita hyödynnetään rakennusta ympäröivällä viljelysmaalla.

5) Royal Alberta museo (Royal Alberta Museum)

Royal Alberta museo on yksi koko Kanadan suosituimmista museoista ja nähtävyyksistä.

Museo, joka sijaitsee puistomaisissa olosuhteissa länteen keskustasta, vie kävijät matkalle läpi ajan ja tilan tutustumaan läntisen Kanadan luonnonhistoriaan ja ihmisiin.

Kulissien takana museo operoi yhteensä kolmeatoista erilaista kuraattoritiimiä, jotka ovat vastuussa paikan upeista ihmiskunnan menneisyyteen ja luonnonhistoriaan liittyvistä kokoelmista.

Kohokohtiin museon osioissa lukeutuvat mm. “Wild Alberta” galleria, joka on matka halki Albertan upeiden maisemien, alkuperäiskulttuurin galleria, sekä luonnonhistoriallinen galleria.

6) TELUS World of Science

Edmontonin avaruus- ja tiedekeskus, TELUS World of Science, on huippunähtävyys niille vierailijoille, jotka rakastavat luonnollista maailmaa.

Keskuksen näyttelygalleriat tarjoavat mahdollisuuden tutustua ruumiin salaperäisyyksiin, rikostentutkinnan hienouksiin, luonnon ja sään välisiin yhteyksiin, sekä avaruustutkimuksen pioneerihenkeen.

Kokonaisuuteen kuuluu mukaan myös näyttelyitä urheilun maailmasta, joissa pääset hyppäämään mukaan toimintaan, sekä live-esityksiä erilaisista tieteellisistä periaatteista.

TELUS World of Sciencen planetaariosta löydät puolestaan tähti-esityksiä ja laservalo-spektaakkeleita, muiden kohokohtien joukossa.

Keskuksessa oleva IMAX-teatteri esittää 10 erilaisen filmin valikoimaa, jotka vaihtelevat aihepiireiltään.

7) Devonian kasvitieteellinen puutarha (Devonian Botanic Garden)


Yli 32 hehtaarin kokoinen Devonian kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee 30 minuuttia länteen kaupungin keskustasta, sisältää teemallisia puutarhoja sekä kaikenlajisia kukkia niiden kauneudessaan.

Puutarhaan kuuluvat kosteikot ja metsäiset alueet luovat hienon kontrastin kokonaisuuteen lukeutuvalle hoidetulle japanilaiselle puutarhalle sekä alppipuutarhalle.

Voit nähdä käynnin aikana lisäksi mm. yrttipuutarhan, aavikkopuutarhan, sekä alkuperäiskansojen puutarhan.

Keskus on omistanut erikoiskukkapenkkejä esimerkiksi iiriksille, peonioille, liljoille, ruusuille, ja jopa raparpereille.

Kohokohtiin kuuluu myös perhostalo, joka toimii kotina heiveröisille, trooppisille perhoslajeille, sekä orkidea-kasvishuone kosteutetulla ilmastolla ja upeilla kukinnoilla.

Käynnin puitteissa voit vierailla lisäksi kasvitieteellisen puutarhan matkamuistomyymälässä ja kahvilassa.

8) Muttart-konservatorio (Muttart Conservatory)

Muttart-konservatorio, joka on helposti tunnistettavissa lasisista pyramideista, jotka nousevat laakson pohjasta, sisältää satoja erilaisia kasvislajikkeita.

Kolme keskuksen neljästä pyramidista ylläpitää tiettyä ilmastoa (kuiva, lauhkea, tai trooppinen) ja siihen miellettyä kasvistoa.

Neljäs pyramideista sisältää puolestaan kukkia, jotka vaihtuvat kauden mukaan.

Muita konservatorion kohokohtia ovat paikan taidegalleria, matkamuistomyymälä, ja kahvila.

Muttart-konservatorio on aito edmontonilainen keidas ankarimman talvikauden aikana, jolloin sen värit ja tuoksut ovat erinomaista vaihtelua muuten monotoniselle, ulkona vallitsevalle säälle.

9) Klondike Jet Boats

Klondike Jet Boats Edmonton Kanada.

Jet-veneet ovat matalien vesistöjen aluksia, joissa ei ole propellereja antamaan työntövoimaa, vaan ne käyttävät sen sijaan työntövoimana veden suihkua taaksepäin.

Nämä alukset liikkuvat nopeasti, ja niillä on mahdollista tehdä jännittäviä, tiukkoja käännöksiä.

Sen lisäksi, että Klondike Jet Boats yhtiön kapteenit voivat esitellä näiden veneiden kykyjä, heidän osaamiseensa kuuluvat Edmontoniin ja jokeen kuuluvat tarinat, legendat, ja faktatiedot.

Klondike Jet Boats tarjoaakin hauskan lomakokemuksen koko perheelle. Sinun tulee tehdä veneretkiin varaus etukäteen, ja lähdöt vesille tapahtuvat Laurier Park -puiston vesillelaskupaikasta käsin.

10) Ukrainilaisen kulttuuriperinteen kylä (Ukrainian Cultural Heritage Village)

Ukrainilaisen kulttuuriperinteen kylä sisältää noin 30 entisöityä, alueelle muualta Albertasta siirrettyä rakennusta, jotka luovat tyypillisen historiallisen ukrainalaisten uudisasukkaiden kylän.

Kyläkokonaisuus esittelee yksityiskohtaisesti läntiseen Kanadaan vuosina 1892-1930 saapuneiden ukrainalaisten maahanmuuttajien perinteitä.

Periodipukuihin sonnustautuneet oppaat johdattavat vieraita läpi rakennusten, kertoen samalla ukrainilaisesta kulttuurista ja perinteistä.


Yksi koko perheen kohokohdista kylässä, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Edmontonin keskustasta, ovat tarjolla olevat hevosvaunu-ajelut.