Efesos Turkki

Efesos Turkki oli muinaisen Rooman ja Kreikan kaupunki, jonka rauniot ovat suosittu Turkin nähtävyys.

Efesos ja sen rauniot sijaitsevat Turkin Aasian puoleisella osalla, eli Anatoliassa, lähellä nykyistä Selçukin kaupunkia, Izmirin provinssissa.

Kaupunki oli aikoinaan yksi kahdestatoista kaupungista jotka kuuluivat Joonilaiseen Liigaan (joka oli ensimmäinen kaupunkien yhteenliittymä alueella) klassisen Kreikkalaisen periodin aikaan noin 600-luvun puolessavälissä e.Kr.

Kaupunki tunnettiin varsinkin Artemiin temppelistä, joka valmistui noin vuonna 550 e.Kr. ja joka oli yksi Antiikin Maailman Seitsemästä Ihmeestä.

Temppeli kuitenkin tuhoutui vuonna 401 j.Kr. väkijoukon toimesta jota johti Johannes Krysostomos, yksi kuuluisimmista Konstantinopolin piispoista ja kreikkalaisista kirkkoisistä.

Bysantin keisari Konstantinus I Suuri (vallassa 306–337 j.Kr.) jälleenrakennutti suuren osan rappiolla olleesta kaupungista, ja lisäsi kaupunkikuvaan mm. uusia julkisia kylpylöitä.

Kaupunki tuhoutui uudemman kerran maanjäristyksen myötä vuonna 614.

Paikan legendaan kuuluvat myös mm. se, että Efesoksen kirkko on yksi seitsemästä joka mainitaan Raamatun uuden testamentin Ilmestysten kirjassa ja evankeliumin Johanneksen mukaan uskotaan olleen kirjoitetun kaupungissa.

Kaupungin alue on ollut täysin hylättynä asutuspaikkana 1400-luvulta eteenpäin.


Voit helposti käydä Efesoksen arkeologisilla kaivauksilla, sillä ne sijaitsevat vain 3 km Selçukin kylästä, lähellä Adnan Menderes lentokenttää ja Kuşadasın satamaa.