Eglise Saint Germain des Pres Pariisi

Eglise Saint Germain des Pres Pariisi on historiallinen Neustrian Merovingi-kuninkaiden hautajaiskirkko 500-luvulta.

Saint Germain des Prés kirkon ensimmäinen benediktiiniläis-luostarikirkko rakennettiin 500-luvulla Merovingi-kuningas Kildebert I:sen toimeksiannosta.

Kirkon rakentamisen taustalla oli Kildebertin vuoden 542 Zaragozan saarron tapahtumat, kun hän lopetti sen kuultuaan kaupunkilaisten asettaneen itsensä pyhän Vincentin suojelukseen.

Eglise Saint Germain des Pres Paris France

KUVA: Saint Germain des Prés kirkko kuvattuna sen vierestä menevältä Boulevard Saint-Germain kadulta. Kuvassa näkyvät puiset kojut ovat osa kaupunginosan Marche de Noel joulumarkkinoita, jotka kestävät vuosittain aina 5. joulukuuta – 1. tammikuuta välisen ajan.

Tästä kiitollisena Zaragozan arkkipiispa antoi Kildebert I:selle pyhimykselle kuuluneen stolan (fi.wikipedia.org/wiki/Stola) ja Toledon kultaisen ristin, joiden säilytyspaikaksi kirkko, alunperin Sainte-Croix et Saint-Vincent nimellä, rakennettiin.

Kirkko valmistui vuonna 558, ja sen vihkijäispäivä, 23. joulukuuta, oli myös päivä jolloin Kildebert I:nen kuoli.

Kirkko toimi kuninkaallisena hautajaiskirkkona Neutrian (fi.wikipedia.org/wiki/Neustria) valtakunnan hallitsijoille, ja kuninkaallisena kirkkona siitä tuli yksi Ranskan rikkaimmista.

Sen tiloissa toimi myös 1000-luvulta yksi maan tärkeimmistä scriptorium-organisaatioista, jotka tekivät käsin kopioita muinaisista kirkkodokumenteista, joka teki paikasta myös yhden katolisen kirkon merkittävistä intellektuaalisen elämän keskuksista aina Ranskan vallankumoukseen (1789-99) saakka.

Nykyinen kirkon arkkitehtuuri on pitkälti peräisin vuosien 1014-1163 aikana tehdystä jälleenrakennuksesta, jonka myötä kirkko myös uudelleenomistettiin Pariisin pyhimyspiispalle, pyhälle Germainille, joka aikanaan oli vihkinyt kirkon käyttöön Kildebert I:sen kuolinpäivänä.

Kirkon yksi parhaista yksityiskohdista, sen kellotorni, rakennettiin vuosina 990-1014, ja se on yksi vanhimmista vielä jäljillä olevista Ranskan kirkon kellotorneista.

Kirkon sisätiloista, yhdessä sen sivukappeleista, löytyy kohokohtana muun muassa filosofi René Descartesin hauta.


Voit tutustua kirkon toimintaan ja suunnitella vierailua sen tiloihin etukäteen tutustumalla kirkon virallisiin nettisivuihin osoitteessa www.eglise-sgp.org.