Egypti nähtävyydet

Egypti nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Niili risteily, Kairon egyptiläinen museo, Gizan pyramiidi kompleksi, Kuninkaiden laakso Luxorissa, sekä Abu Simbel.

Niili risteily on klassinen tapa tutustua Egyptiin ja sen historiaan, jota myös muinaiset Roomalaiset käyttivät tutustuessaan Egyptin aarteisiin.

Suurin osa Egyptin temppeleistä, haudoista ja tärkeimmistä kaupungeista sijaitsevat Niilin varrella, ja risteilyn avulla näet myös harvinaisempia kohteita ja historiallisia kyliä jotka perinteiset Egyptin opaskirjat sivuuttavat.

Tyypillinen Niili risteily on joko kolmen, neljän, tai seitsemän yön mittainen, ja operoi Luxorin ja Aswanin väliä, mutta myös pitempiä risteilyjä on tarjolla.

Voit myös tutustua Egyptin perinteisiin Niilin purjehdusaluksiin, felucca veneisiin, joilla tyypillisesti järjestetään muutaman tunnin kohderisteilyjä.

Kairon Egyptiläinen Museo (www.egyptianmuseum.gov.eg) on maailman suurin kokoelma muinaisen Egyptin esineitä ja historiaa, sisältäen yli 120 000 esinettä.

Museo valmistui vuonna 1835, ja se sijaitsee Kairossa lähellä Asbakiya puutarhoja.

Museossa on kaksi pääkerrosta.

Sisäänkäyntikerrosta hallitsevat laaja papyrus ja kolikko kokoelma antiikin maailmasta, sekä kronologinen kokoelma esineitä, mukaanlukien patsaita ja faaraon arkkuja, Egyptin historiasta ajalta 1550-1070 eKr.

Jos seuraat pääkerroksen kokoelmaa aikajärjestyksessä, reitti vie ensimmäisen kerroksen kokoelman alkuun, joka sisältää esineitä kahden viimeisen muinaisen Egyptin dynastian ajalta.

Näihin esineisiin kuuluvat faaraoiden Tuhtmosis III, Tuhtmosis IV, Amenophis II, Hatshepsut, ja Maherpen haudoista löydetyt esineet, sekä Kuninkaiden Laaksosta löydettyjä muinaisjäänteitä.

Museon kohokohtiin kuuluu varsinkin kuningas Tutankhamunin hauta, ja sen kuuluisa 11,1 kilosta kultaa tehty naamio, jonka uskotaan esittävän sitä, miltä Tutankhamun aidosti näytti.

Egypti nähtävyydet suosituimpia kohteita on Gizan pyramiidi kompleksi, joka sijaitsee aivan Kairon liepeillä, noin 25 km keskustasta.

Yksi kompleksin monumenteista, Gizan suuri pyramidi, on ainoa jäljellä oleva monumentti Antiikin Maailman Seitsemästä Ihmeestä.

Kompleksi koostuu kokonaisuudessaan Khufun pyramidista (muita nimiä ovat Gizan suuri pyramidi ja Kheopsin pyramidi), Khafren pyramidista, sekä Menkauren pyramidista, kuin myös joukosta pienempiä pyramideja, joita usein kutsutaan “kuningatar” pyramideiksi.

Suurin rakennusvaihe kompleksin suhteen tapahtui noin 2400-luvulla eKr.

20 metriä korkea Suuri sphinx patsas, joka esittää puoli-ihmistä, puoli-leijonaa, on kompleksin itäisellä puolella. Egyptologien mukaan Sphinksin pää esittää faaroa Khafrea.


VIDEO: Gizan pyramidien esittely.

Kuninkaiden laakso Luxorissa on laakso johon noin 500 vuoden ajan, noin 1500-luvulta 1000-luvulle eKr., rakennettiin hautoja muinaisen Egyptin kuninkaille ja muulle ylhäisölle.

Laakso sijaitsee Niilin läntisellä rannalla, vastapäätä modernia Luxorin kaupunkia.

Vuoden 2008 lopun tietojen valossa alueella on ainakin 62 hautaa ja kammiota, vaihdellen kooltaan yksinkertaisesta kuopasta aina yli 120 kammion kompleksiin.

Kuuluisin laakson haudoista on Tutankhamunin hautapaikka, johon liittyy myös legenda faaraoiden kirouksesta.

Suurin osa hautakammioista on suljettu yleisöltä, mutta 18 niistä on eri aikoina avoinna turisteille, ja lähes kaikki sijaitsevat Itäisen laakson alueella.

Läntisellä puolella on avoinna yleensä vain yksi hauta, Ay faaraon, ja siellä käyntiin myydään eri lippuja.

Egypti nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Abu Simbel, joka on arkeologinen kohde sisältäen kaksi massiivista kivitemppeliä eteläisessä Egyptissä, Nasser järven läntisellä rannalla noin 290 km Aswanista.

Temppelit kaiverrettiin alunperin vuorenseinämään faarao Ramesses II:n aikana 1200-luvulla eKr., monumentiksi sekä hänelle itselleen että kuningatar Nefertarille, ja varsinkin faaraon voitolle Kadeshin taistelussa.

Temppelit siirrettiin kuitenkin 1960-luvulla kokonaisuudessaan nykyiselle paikalleen keinotekoisen järven, Nasser järven ja Aswan padon luonnin alta.

Temppeleistä Abu Simbelin suuri temppeli on omistettu jumalille Amun Ra, Ra-Horakhty, sekä Ptah, Rameseksen itsensä lisäksi.

Pienempi temppeleistä on nimeltään Hathorin ja Nefertarin temppeli, ja se on pyhitetty jumalatar Hathorille ja kuningatar Nefertarille.

Pääset kompleksille esimerkiksi bussilla, joita lähtee kahdesti päivässä Aswanista, lähimmästä kaupungista.


Monet vieraat saapuvat myös lentokoneella, sillä alueella on lentokenttä, joka on rakennettu ainoastaan temppelikompleksin vierailijoita silmälläpitäen.