Eiffel torni Pariisi

Eiffel torni Pariisi on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista sekä Ranskan ja Pariisin tunnetuin symboli.

Eiffelin torni on nimetty suunnittelijansa, Gustave Eiffelin, mukaan, ja rakennelma tehtiin sisääntuloportiksi vuoden 1889 Exposition Universelle maailmannäyttelyä varten, jotka pidettiin tuolloin Pariisissa.

Eiffel torni Pariisi

KUVA: Eiffel torni nähtynä Champ de Mars puistosta, tornin ja École Militairerakennuksen väliseltä alueelta. Taustalla näkyvä palatsi on Palais de Chaillot, Seine-joen toisella puolen.

Eiffel torni ylöspäin nähtynä Pariisi

KUVA: Näkymä ylös Eiffel torniin sen vierestä menevältä Quai Branly kadulta, jota pitkin pääsee Seine-joen vartta pitkin kävellen mm. Pont Alexandre III sillalle, Musee d’Orsay museolle, ja Institut de France rakennukselle.

Eiffel torni hissa ja portaat Pariisi

KUVA: Voit mennä ylös joko portaita pitkin tai hissillä, ja kuten kuvasta näkyy, saatat joutua jonottamaan pääsyä kumpaankin vaihtoehtoon nähtävyyden suosion takia.

Eiffel torni Pont de Bir Hakeim Pariisi

KUVA: Eiffel torni on 324 m korkeudellaan Pariisin korkein rakennelma, ja näkyy pitkälle eri puolille kaupunkia. Kuva on Seine-joen ylittävältä Pont de Bir Hakeim sillalta, ja etualalla näkyvä patsas on Holger Wederkinchin teos “France Renaissante” (“Ranskan Renessanssi”), jonka Pariisin tanskalainen siirtolaisyhteisö lahjoitti kaupungille vuonna 1930.

Torni oli 324 m korkeudellaan korkein rakennus maailmassa aina valmistumisestaan (1889) vuoteen 1930, jolloin sen ohitti korkeudessa Chrysler Building Yhdysvaltain New York Cityn kaupungissa.

Nykyisin torni on Ranskan toiseksi korkein rakennus, vuonna 2004 valmistuneen Millau Viaduct rakennuksen jälkeen.

Voit tutustua torniin kolmen eri tason suhteen, ja voit ostaa lippuja ylösnousuun ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen joko kävellen portaita tai hissiä käyttäen.

Nousu ensimmäiseen kerrokseen on 300 askeleen pituinen, ja nousu ensimmäisestä kerroksesta toiseen on saman pituinen. Kolmanteen kerrokseen pääsee ainoastaan hissillä.

Sekä ensimmäisestä että toisesta kerroksesta löytyy ravintola.

Ensimmäisen kerroksen “Altitude 95” on saanut nimensä siitä, että se sijaitsee 95 m korkeudella merenpinnasta.

Toisen kerroksen ravintola on nimeltään “Jules Verne“, ja se on kallis gastronominen ravintola, jonne pääsee sen omaa hissiä käyttäen.

Eiffel tornille on helppo tulla vaikkapa käyttäen Pariisin metroa, ja yksi lähimmistä metro-asemista jolla voit jäädä pois on “Bir Hakeim – Grenelle” metro-asema linjalle 6.


Asemalta pääsee kätevästi myös katsomaan Pariisin vapaudenpatsasta, joka on yksi kahdesta Pariisissa olevasta kopiosta New York Cityn edustan vapaudenpatsaasta, Pont de Grenellen vieressä, Île des Cygnes saarella.