Emajogi Tartto

Emajogi Tartto on 100 km pituinen joki, joka virtaa Võrtsjärveltä Peipsijärvelle, ja kulkee myös Tarton kaupungin keskustan läpi.

Emajõgi, jonka nimi tarkoittaa “Äiti-joki” suomeksi, on yksi merkittävimpiä jokia Virossa ja maan toiseksi suurin, kulkien läpi Tarton maakunnan.

Jokea kutsutaan ajoittain myös Suur Emajõgi nimellä, kontrastina Väike Emajõgi (“Pieni Emajõgi”) joelle, joka virtaa Võrtsjärven eteläiseen päätyyn.

Emajõgi Tartto

KUVA: Emajõgi kuvattuna Võidu sild sillan vierestä kohti vanhaakaupunkia, läheltä Tasku kauppakeskuksen moderneja rakennuksia ja Emajõe Ärikeskuksen pilvenpiirtäjää.

Emajõgi Tartossa

KUVA: Näkymä takaisin kohti edellisen kuvan ottopaikkaa, Võidu sild siltaa ja Dorpat hotellia.

Yksi merkittävä seikka Emajõen suhteen on se, että joki on ainoa kokonaisuudessaan navigointikelpoinen Viron suuremmista joista.

Navigointikelpoisuutensa ansiosta Emajõgea on historiallisesti käytetty matkaamisen ja kaupankäynnin väylänä satojen vuosien ajan, ja Tarton kaupunki syntyi paikalle, jossa parhaimmat maa-ja vesiväylät kohtaavat toisensa.

Voit kiertää joen kauneimmat kohdat tarjolla olevien jokiristeilyjen avulla.

Eri risteilymahdollisuuksista “Pegasus” jokilaiva tekee risteilyjä päivittäin (lähtö klo 15), kesäkauden ajan, yöklubi Atlantiksen edustalla olevalta laiturilta.


Toinen hyvä tapa tutustua jokeen ovat sitä ylittävät idylliset sillat, joista merkittävimpiin kuuluvat (Võidu sildin ohella):

  • kävelysilta Turusild, sekä
  • Kaarsild, jonka vierestä löytyy historiallisen, tuhoutuneen Kivisild sillan pienoismalli.