Englischer Garten Munchen

Englischer Garten Munchen on yksi maailman isoimmista kaupunkipuistoista, 4,17 km² koollaan, ja tarjoaa useita kohokohtia.

Puiston nimi tulee sen suunnittelussa käytetyn englantilaisen puutarha-ja puistosuunnittelutyylistä, jota Friedrich Ludwig von Sckell käytti esikuvanaan paikan suunnittelussa.

Munichin englantilainen puisto oli ensimmäinen laaja julkinen mantereen alueen puistoista.

Englischer Garten Munich Germany

KUVA: Englischer Garten, joka kulkee Isar joen myötäisesti, on suosittua ulkoilualuetta sekä paikallisten että turistien keskuudessa, ja tarjolla on kaikkiaan 75 km edestä kävelyreittejä.

Chinesischer turm tower Munich Germany

KUVA: Yksi Englischer Gartenin suosituimmista nähtävyyksistä on sen 25 metriä korkea kiinalaistyylinen torni, Chinesischer turm, jonka suunnitteli Joseph Frey.

Eisbach surfer in Munich Germany

KUVA: Puiston kohokohtiin kuuluu myös sen keinotekoinen Eisbach joki, jonka Prinzregentstrassen viereisessä kohdassa on surffauskohta, jota jokisurffaajat, kuvassa, ovat käyttäneet harrastukseensa vuodesta 1972.


VIDEO: AP:n uutiskatsaus Eisbach-joen talvikauden surffaajista.


VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin esittely Englischer Garten alueesta.

Paikan tarjosi kaupungin asukkaille vaaliruhtinas Carl Theodor (vallassa 1724-1799) vuonna 1789, jolle alue oli tullut viimeisen Wittelsbachin suvun alueen hallitsijan, Baijerin Maksimilian III Joosefin, kuollessa ilman perillistä vuonna 1777.

Teollaan hän lepytteli kaupungin asukkaita, jotka olivat tuohtuneet vaaliruhtinaan yrittäessä vaihtaa vallanvaihdossa saamiaan maita mm. Itävallan hallinnoimiin alueisiin Hollannissa, sillä vaaliruhtinas viihtyi mieluummin Mannheimissa olleilla maillaan kuin Munchenissä.

Englischer Garten on yksi maailman suurimmista lajissaan, hieman New Yorkin keskuspuistoa suurempi, mutta pienempi kuin Lontoon Richmond Park.

1900-luvulla puistoa laajennettiin sen historiallisesta koosta, ensin kolmenkymmenen hehtaarin verran vuonna 1952, vanhaa Joseph Anton von Maffei veturitehtaan aluetta, ja vuosina 1958-62 edelleen 67 lisähehtaaria Hirschauer Forst metsästä otettiin mukaan Englischer Garten puistoalueeseen.

Puiston alueen kohokohtiin kuuluu esimerkiksi sen japanilainen teehuone, jonka lahjoitti Munchenin kaupungille Kioton Urasenke teekoulun johtaja Soshitsu Sen, vuonna 1972 Munchenin olympialaisten kunniaksi.

Kuuluisin kohokohdista on kuitenkin puiston Chinesischer Turm (“Kiinalainen Torni”), joka rakennettiin vuosina 1789-1790 sotilasarkkitehti Joseph Freyn suunnitelmista.

Kiinalaisen tornin suunnittelussa on käytetty esikuvana “Suuri Pagodi” (fi.wikipedia.org/wiki/Pagodi) rakennusta, joka sijaitsee Lontoon Royal Botanic Gardens (Kew Gardens) puistossa.

Munchenin versiossa on kaikkiaan viisi kerrosta, joista pohjakerroksen ympyrämitta on 19 m ja ylimmän kerroksen 6 m.

Chinesischer turm rakennuksen alueella on myös Munchenin toiseksi suurin Biergarten (fi.wikipedia.org/wiki/Biergarten) 7000-istuinpaikallaan, ja adventin aikoina alkavalla jouluaikana paikalla järjestetään myös pienimuotoiset joulumarkkinat.


Muihin näkemisen arvoisiin kohtiin Englischer Garten alueella kuuluvat keinotekoisen joen, Eisbachin, surffaajat, Monopteros (kukkulan päällä oleva pieni pyöreä Kreikkalaistyylinen temppeli), ja puiston idylliset sillat, joita on kaikkiaan yli 100.