Erkonpuisto Lahti

Erkonpuisto Lahti on kaupungin keskustassa oleva puisto, josta löytyy useita alueen merkittävimmistä patsaista.

Erkonpuiston ohella Lahden kaupungista löytyy rakennettuja viheralueita kaikkiaan 270 hehtaarin verran, mukana puistoja, leikki-alueita, sekä liikenneviheralueita.

Erkonpuisto on profiloitunut suosituksi sekä paikallisten keskuudesta, johtuen puistossa olevasta lasten leikkialueesta, että turistien parissa, hienojen patsaiden ja keskeisen sijaintinsa ansiosta.

J. K. Paasikivi patsas Lahti

KUVA: Puiston Aleksanterinkadun puoleisesta päädystä, Paasikivenaukiolta, löytyy kuvan patsas J. K. Paasikivelle vuodelta 1961, jonka on tehnyt Veikko Leppänen.

J. H. Erkko patsas Lahti

KUVA: Puisto on saanut nimensä J. H. Erkon mukaan, ja puistosta löytyy myös hänelle osoitettu pronssinen patsas, kuvassa. Juhana Heikki Erkko (1849-1906) oli alueen johtavia kulttuurivaikuttajia ja suomalaisuusaatteen kannattajia. Patsaan on tehnyt Essi Renvall, ja se julkistettiin yleisölle vuonna 1956.

Hirvi-patsas Lahti

KUVA: Puiston kenties tunnetuin patsas on Hirvi-patsas, joka on vuodelta 1955 oleva kopio Viipuriin tehdystä, Jussi Mäntysen alkuperäisestä hirvipatsaasta. Toinen kuuluisa kopio monumentista löytyy luonnontieteellisen keskusmuseon edustalta Helsingistä.

Mikael Agricolan rintakuvapatsas Lahti

KUVA: Puiston vuorikadun puoleisesta päädystä löytyy Emil Wikströmin Mikael Agricolaa esittävä rintakuva vuodelta 1953. Rintakuvan aluspylväässä lukeva teksti on yksi Agricolan, suomen kirjakielen kehittäjän, tunnetuimmista sananlaskuista: “Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen”.

Lahden kansakoulu

KUVA: Puisto päättyy vuorikadun puoleisella osiollaan kuvan upeaan vanhaan Lahden kansakoulurakennukseen, joka on rakennettu vuonna 1902.

Lahdesta löytyy myös muita upeita puistoaluita.


Näihin muihin, vaikuttaviin puistoihin Lahdessa kuuluvat varsinkin kaupungintalonympäristössä olevat Marianpuisto sekä Kaupungintalonpuisto.