Eros patsas Piccadilly Circus Lontoo

Eros patsas Piccadilly Circus Lontoo on Alfred Gilbertin suunnittelema jousimies patsas, johon viitataan usein “Eros”, antiikin Kreikan rakkauden jumala, nimellä.

Patsas sekä sitä ympäröivä muistomerkki rakennettiin vuosina 1892-1893.

Patsas monumentin huipulla on virallisesti nimeltään “The Angel of Christian Charity” eli “Kristinuskon hyväntekeväisyyden enkeli”, ja sen uskotaan esittävän itse asiassa Eroksen kaksoisveljeä, Anterosta.

Piccadilly Circus Eros London

KUVA: Näkymä Shaftesbury Monument Memorial Fountain suihkulähteeseen, jonka huipulla ja kohokohtana Eros-patsas sijaitsee.

Patsaaksi valittiin Anteros, joka on antiikin Kreikan pyyteettömän rakkauden jumala, sen takia, että muistomerkki jolla se sijaitsee, on omistettu Lord Shaftesburyn, kuuluisan Viktoriaanisen ajan poliitikon, hyväntekeväisyystöille.

“Eros” patsaana kuitenkin tunnettu monumentin kohokohta on kuitenkin muodostunut yhdeksi juhlistetuimmista Lontoon kaupungin symboleista, ja sitä ympäröivistä suihkulähteen portaista on tullut kaupungin suosituin tapaamispaikka.


Patsas on merkittävä myös sen teossa käytetystä valmistusmenetelmästä, sillä se oli yksi ensimmäisistä patsaista maailmassa, joka valettiin alumiinista.