Espanja Costa del Sol

Espanja Costa del Sol (suomeksi “Aurinkorannikko”) on suosittu suomalaisten lomakohde maan eteläisessä osassa, osana Andalusian maakuntaa.

Costa del Sol sisältää erilaisia rannikkokaupunkeja sekä yhteisöja Välimeren rannikon myötäisesti Malagan provinssissa.

Paikka, joka rannikkona on 161 km pitkä, sijaitsee itse asiassa kahden vähemmän tunnetun rannikko-alueen välissä: Costa de la Luz sekä Costa Tropical.

Alunperin alue oli sarja pieniä ja hiljaisia kalastajakyliä, mutta se muuttui myöhäisen 1900-luvun aikana maailmantunnetuksi turistikohteeksi.

Costa del Soliin sisältyvät Málagan kaupunki sekä kylät Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, San Pedro de Alcántara, Estepona, Manilva, Vélez-Málaga, Rincon de la Victoria, Nerja, Torrox, Sotogranden yhteisö, San Roque ja La Línea de la Concepción.

Espanja Costa del Sol alue on ollut asutettuna aina pronssiajasta saakka, ja sen kulttuuriin ovat vuosisatojen kuluessa vaikuttaneet useat kulttuurit, mukana Foinikialaiset, Karthagolaiset, Roomalaiset, Vandaalit, Visigootit, ja Moorit, ennen Reconquista-periodia.

Nykyiseen turismikeitaan maineeseen Costa del Sol nousi 1950-luvulta alkaen, johtuen kuuluisista rannoistaan sekä ainutlaatuisesta Etelä-Espanjalaisesta kulttuuristaan.

Costa del Sol on myös kuuluisa kylistään kuten Marbella, joka on luonut paikalle maineen superrikkaiden ja kuuluisien vierailijoiden pelipaikkana.

Kokonaisuutena Costa del Sol on erittäin suosittu lomailukohde, ja miljoonat ihmiset vierailevat paikkakunnalla vuosittain, tullen alueelle etupäässä Malagan lentokentän kautta, suunnistaen kohti ranta-aluetta reunustavia lomakyliä, joita on tarjolla rannan pituudella aina Gibraltarilta lännessä aina Nerjaan idässä.

Vuoden 2009 Espanjan turismista annettujen tietojen valossa Costa del Sol on itse asiassa yksi suosituimmista lomakohteista koko maan alueella, ja 35% koko Andalusian alueen turisteista vierailee vain Costa del Solin alueella, joka näkyy yli 17 miljoonana vierailija yöpymisenä vuosittain.

Turisteja alueelle tuovat paikan suotuisat sääolot, vuotuisen keskilämpötilan ollessa noin 19 ° C, ja auringon paistaessa keskimäärin 300 päivän verran vuosittain.

Espanja Costa del Sol tarjoaa erittäin hyvän valikoiman hotellihuoneita ja viihde-elämää, aurinkoa ja rantoja, maalaiselämää, golf ratoja, puistoja, eläintarhoja, sekä huvipuistoja.

Alue on rantalomakohteena varsinkin brittien, saksalaisten, skandinaavien, ja ranskalaisten suosiossa.

Costa del Soliin kuuluu kuitenkin myös vuoristoja, sillä alueen pohjoisen reunaman muodostaa Penibética vuoristojono, joka kohoaa parhaimmillaan aina yli 1000 metrin korkeuksiin.

Vuoristojonon osista Sierra de Mijas, Sierra Alpujata sekä Sierra Blanca muodostavat keskeisimmän läntisen osan Costa del Solin rannikkovuoria.

Vuoristojen ja niiden ja meren välisen kapean tasaisemman alueen profiili on varsin monipuolinen maisemien suhteen, ja tarjolla on rantoja, kalliojyrkänteitä, lahtia, sekä dyynejä.

Costa del Sol tunnetaan kuitenkin parhaiten juuri rannoistaan, joita sillä on eniten koko Andalusian provinssin alueella, 124 (kaikkiaan Andalusiassa on 321 ranta-aluetta).

Paikan eri alueista Nerja on itäisen Costa del Solin tunnetuin maakunta, jonka suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Balcon de Europa, Nerjan luolastot, sekä Sierra Tejedan luonnonpuisto.

Malaga puolestaan on Costa del Solin pääkaupunki, kuin myös kommunikaatiokeskus koko alueelle.

Torremolinos taasen sijaitsee upealla paikalla Sierra de Mijaksen vuorien ja meren välissä, ja on saavuttanut suosiota suomalaisten ja muiden skandinaavialaisten lomakohteena.

Lomakohteena suosittu on myös Fuengirola, joka tarjoaa rantojen lisäksi muun muassa Arabialaisen linnoituksen, antiikin Rooman aikaisia raunioita, erinomaisen valikoiman disko-pub ravintoloita, sekä Etelä-Espanjalaisen keittiön parhaita antimia tarjoavia ruokaravintoloita.


VIDEO: Maailmanmatkaaja ja journalisti Rick Stevesin esittely Costa del Solista ja Nerjan kaupungista.

Maailmanlaajuisesti kuuuluisin Costa del Solin kylistä on kuitenkin Marbella, joka sijaitsee Sierra Blancan ja rannikon välissä, ja toimii alueen vapaa-ajan huvitusten sekä sosiaalisen elämän keskuksena.


Marbellaan kuuluu myös yksi isoimmista huvivenesatamista Välimeren alueella, nimeltään Puerto Banus, jossa ankkurissa ovat vuoden ympäri useat maailman ylellisimmistä yksityisjahdeista.