Espanja Katalonia nähtävyydet

Espanja Katalonia nähtävyydet suosikkeihin kuuluvat Barcelonan Sagrada Família kirkko, Barcelonan Barri Gòtic, Lleidan La Seu Vella katedraali, Cadaqués, ja Val d’Aran laakso.

Barcelonan Sagrada Família kirkko (www.sagradafamilia.cat), jonka on suunnitellut Antoni Gaudi, on ollut rakenteilla vuodesta 1882 ja näillä näkymin tämä massiivinen, upea kirkko valmistuu vuonna 2026.

Vuosi 2026 on siitä merkittävä ajankohta rakennuksen historiassa, että tuolloin on kulunut tasan sata vuotta Antonio Gaudin kuolemasta.

Sagrada Familia on Barcelonan symboli samaan tapaan kuin esimerkiksi Tuomiokirkko symboloi Helsingin kaupunkia.

Gaudin taiteellisena inspiraationa kirkon luonnin takana oli luoda “Kristinuskon viimeinen suojapaikka”, josta johtuen kirkosta löytyy paljon Kristinuskon symboliikkaa.

Yksi näistä symbolisista elementeistä on kirkon 18 kerän-muotoista tornia, jotka kuvastavat kahtatoista apostolia, neljää evankelistaa, Neitsyt Mariaa, ja torneista korkein symboloi Jeesus Kristusta.

Voit tutustua Sagrada Familiaan esimerkiksi opastetuilla kierroksilla, joita on tarjolla mm. englannin kielellä.

Barcelonan Barri Gòtic (goottilainen kortteli suomeksi) on kaupungin vanhankaupungin keskusta, ja monien mielestä kaupunginosan kauneinta antia. Barri Goticin alue yltää La Ramblasta Via Laietana kadulle, sekä välimeren rannalta Ronda de Sant Pere kadulle.

Useimmat korttelin rakennuksista ovat peräisin keskiajalta, ja muutama jopa niinkin kaukaa kuin Barcelonan muinaisen Rooman alaiselta periodilta.

Muinaisen Rooman ajan jäänteiden lisäksi alue pitää sisällään muinaisen Juutalaiskorttelin, El Call alueen.

Barri Gòtic on monella tapaa kuin kivimuureista tehty keskiaikainen labyrintti katuverkostoltaan, ja useat sen kaduista on suurimmalta osin suljettu autoliikenteeltä.

Kaupunginosan moniin kohokohtiin kuuluvat dramaattinen Carrer del Bisbe (Piispan katu), Portal de l’Àngel ostoskatu (joka on Barcelonan kallein katu vuokriltaan), ja Plaça Reial aukio, jonka ympärille Barri Goticin iltaelämä on keskittynyt.


VIDEO: Barri Gòticin esittely.

Lleidan La Seu Vella katedraali sijaitsee upealla paikalla, kukkulalla joka ylikatsoo kaupungin, ja se symboloi Lleidan kaupunkia samaan tapaan kuin Sagrada Familia symboloi Barcelonaa.

Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1203 ja rakennus valmistui vasta 1431, kun viimeiset rakennelmat, kuten kellotorni, lisättiin rakennukseen.

Kirkko edustaa tyyliltään sekoitusta sekä romaanisen että gotiikan arkkitehtuurin tyyleistä. Rakennuksen kohokohtiin kuuluu sen poikkeuksellinen luostari, joka sijaitsee kirkon edessä, ja tarjoaa mahtavat näkymät alla olevaan Lleidan kaupunkiin.

Espanja Katalonia nähtävyydet kohokohtia on myös Cadaqués kylä, joka sijaitsee Costa Brava rannikolla välimeren rannikolla, ja on erittäin suosittu viikonlopun viettopaikka Barcelonalaisille, joilla monilla on toinen asunto kylässä.

Kylä on tullut tunnetuksi monien taiteilijoiden rentoutumis- ja inspiraation hakupaikkana, joista kuuluisin on Salvador Dali, jolla oli lomaasunto Port Lligat alueella, aivan kylän vieressä.

Muita kylästä inspiraation hakijoita ovat taitelijoista vuosien varrella olleet mm. Pablo Picasso, Joan Miró, Marcel Duchamp, Antoni Pitxot, Henri-François Rey, Melina Mercouri ja Maurice Boitel.

Paikalla on helppo käydä vaikkapa päivävierailuna Barcelonasta, josta ajaa noin kaksi ja puoli tuntia kylälle.

Val d’Aran laakso on kuvankaunis laakso Pyreneiden vuoristossa, osana Kataloniaa, ja jonka läpi Garonne joki virtaa kohti Atlantin valtamerta.

Alue on suosittua turistialuetta niin talvisin, jolloin alueen laskettelukeskukset ovat avoinna, kuin kesäisinkin, jolloin alue on suosittua kävely- ja pyöräilymaastoa.


Suosittuja hotelleja Aranin laakson alueella lähteä tutkimaan paikkaa on mm. Hotel Mauberne (www.hotelmauberme.com), jonka omistaja tuntee erinomaisesti alueen ja sen luonnonnähtävyydet.