Espanja musiikki kulttuurilla on elävä ja pitkä historia, joka on vaikuttanut voimakkaasti koko läntimaisen musiikkitradition muotoutumiseen.
Espanjan kulttuurielämä musiikin suhteen yhdistetään usein perinteisiin kuten flamenco tai akustinen kitara, espanjalainen musiikki on kuitenkin erittäin vaihtelevaa alueelta toiselle.
Flamenco on Andalusialainen musiikkilaji, joka ei yleisestä uskomuksesta huolimatta ole suosittu Andalusian ulkopuolella Espanjassa.
VIDEO: Esittely espanjalaisesta kulttuurielämästä, mukaanlukien maan musiikki.
Muista traditioista Galician maakunnan musiikki puolestaan pitää sisällään enemmän yhteitä piirteitä kelttiläisiin perinteisiin Irlannissa ja Ranskassa kuin Baskimaan musiikkiin, jota tavataan aivan viereisessä maakunnassa.
Espanjan maakunnista ominaisia alueellisia musiikkityylilajeja löytyy maakunnista Aragon, Catalonia, Valencia, Castile, Llión ja Asturias.
Espanja musiikki suhteessa nykymusiikkiin maan kulttuurielämä on keskittynyt Madridin ja Barcelonan ympärille, jotka tuottavat paljon varsinkin pop, rock, hip hop, sekä heavy metal musiikkia.
Maalla on ollut myös tärkeä rooli Euroopan klassisen musiikin kehityksessä, varsinkin renesanssi säveltäjien kuten Tomás Luis de Victoria ansiosta.
Espanjalainen musiikki on muotoutunut useiden kulttuurien vaikutuksen alaisena, joista mukana olevat varhainen Kristittyjen musiikki, antiikin Rooman kulttuuri, joka toi myös antiikin Kreikan musiikin Espanjaan, Visigoottien musiikki, juutalaiset musiikkitraditioineen, ja myös arabit, jotka tunnetaan myös Espanjan yhteydessä moorit nimellä.
Kun Espanjan niemimaa oli Andalusian Moorien vallan alla 700 vuoden ajan, maassa oli kuitenkin suvaitsevainen ilmapiiri, joka ulottui musiikkiin saakka. Tämä periodi oli myös teknisen musiikkiteorian kulta-aikaa, jossa esimerkiksi musiikkinuottien kehitystä tapahtui 700-luvun aikana.
Varhaisen Espanjan renesanssin aikana Mateo Flecha el viejo sekä Castilialainen dramatisti olivat merkittäviä säveltäjiä koko Euroopan mittakaavassa. Renesanssiperiodin laulukirjoihin kuuluvat Cancionero de Palacio, Cancionero de Medinaceli, Cancionero de Upsala, Cancionero de la Colombina, sekä Cancionero de la Sablonara.
Varhaisen 1500-luvun polyfoninen vokaali tyyli Espanjassa kehittyi esikuvanaan varsinkin Ranskalais-Flaamilaiset säveltäjät.
Musiikkityylien sekoitus tapahtui varsinkin aikana, jolloin Pyhä Saksalais-roomalainen keisarikunta sekä Burgundy olivat osa Kaarle I:sen (Espanjan kuningas 1516 – 1556) valtakuntaa.
Tänä periodina laajan valtakunnan sisällä säveltäjät pohjoisesta, varsinkin Saksasta, Hollannista, ja Italiasta, vierailivat Espanjassa, tuoden mukanaan vaikutteita ja ideoita musiikkiin.
Suuria espanjalaisia säveltäjiä renesanssi periodilla olivat muun muassa Francisco Guerrero sekä Cristóbal de Morales, jotka kumpikin viettivät suuren osan urastaan Roomassa.
Tunnetuin myöhäisen renesanssin säveltäjä oli kuitenkin Tomás Luis de Victoria, jonka tuotannosta suuri osa syntyi myös hänen oleskellessaan Roomassa.
Useat näistä Espanjalaisista säveltäjistä palasivat kotimaahansa uransa myöhemmässä vaiheessa, tuoden mukaan uutta musiikillista tietämystä.
1600-luvun loppua kohden Espanjan klassisen musiikin kulttuuri oli laskussa, ja laskukautta jatkui aina 1800-luvulle saakka.
Kuuluisiin 1600-luvun Espanja musiikki suuntauksiin kuului Zarzuela, joka oli Espanjassa kehitetty kevyt oopperan muoto. Se oli maallinen musikaalin muoto, jonka tyylisuunnan tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluivat Ruperto Chapí, Federico Chueca ja Tomás Bretón.
Musiikillinen luovuus jatkui maassa aina uuskansalliseen myöhäisen romantiikan kauteen saakka. Tämän periodin kuuluisimpiin säveltäjiin kuuluivat Felipe Pedrell, Isaac Albéniz, Enrique Granados, Joaquín Turina, Manuel de Falla, Jesús Guridi, Ernesto Halffter, Federico Mompou, Salvador Bacarisse, ja Joaquín Rodrigo.
Flamenco on perinteinen Andalusialainen kansanmusiikki tyylilaji, joka koostuu kolmesta muodosta: laulu (cante), tanssi (baile), sekä kitara (guitarra).
Ensimmäinen referenssi Espanja musiikki tyyli Flamencoon on vuodelta 1774, ja alueina varsinkin Cádiz, Jérez de la Frontera ja Triana ovat vaikuttaneet voimakkaasti tyylilajin nousuun ja kehitykseen.
Muihin vaikutteisiin luetaan usein muun muassa Bysantin kirkkomusiikki, Egypti, Pakistan sekä Intian musiikki.Flamencon sanoitukset perustuvat voimakkaasti perinteisiin, kuten kansanrunouteen jota löytyy kaikkialta niemimaan alueelta.
Flamenco nousi koko kansan pariin Andalusian yhteiskunnan alemmilta tasoilta, ja siten sillä ei ollut samaa arvostusta jota monilla muilla korkean tason taidemuodoilla on.
Espanja musiikki-ja taidemuoto flamencon säilymisen kannalta varsinkin Espanjan romaaneilla on ollut keskeinen rooli, sillä heidän parissaan erilaiset Flamenco laulut ovat siirtyneet alkuperäisessä muodossaan sukupolvelta toiselle.
Flamencon arvostus on kasvanut varsinkin 1980-luvulta, jolloin sen tutkiminen ja kehitystyö löysi itsensä maailman musiikkikonservatorioihin.
Espanjan autonomisilla alueilla kullakin on omat selkeäpiirteiset kansanperinteensä musiikin suhteen.
Osana tätä alueellista musiikkikulttuuria ovat monet kansanmusiikkia tuottavat laulaja-säveltäjät, joiden lyriikat ovat poliittisesti aktiivisia, samaan tapaan kuin asia on monissa Latinalaisen Amerikan maissa ja Portugalissa.
Kansanmusiikin suhteen Andalusian alue tunnetaan parhaiten flamenco musiikista, mutta kansanmusiikin suhteen on olemassa voimakkaita traditioita gaita rociera musiikin suhteen läntisessä Andalusiassa sekä “panda de verdiales” musiikin suhteen Málagassa.
Andalusian musiikkiperinteeseen kuuluu myös paimentolaismusiikki, jonka perinnettä ovat pitäneet hengissä varsinkin muusikot kuten Aurora Moreno, Luís Delgado ja Rosa Zaragoza.
Aragonin maakunnan musiikkiperinteeseen kuuluu puolestaan Jota, joka on suosittu myös eripuolilla Espanjaa, ja joka sai alkunsa Aragonin maakunnan eteläisestä osasta.
Jota musiikin instrumentteihin kuuluvat kastanjetit, kitara, bandurria, tamburiinit, sekä a-joittain myös huilu.
Aragonialaista musiikkia kuvaa musiikkiperinne, joka muistuttaa soittimiltaan varsinkin Pohjois-Afrikkalaista berbeerimusiikkia, johon se usein sekoitetaan.
Alueen ominaisiin soittimiin kuuluu “guitarro”, joka on ainutlaatuinen pieni kitara jota tavataan myös Murcian alueella. Muita ainutlaatuisia soittimia alueella ovat muun muassa “gaita de boto” (Aragonilainen säkkipilli) sekä chiflo.
Espanjan pohjois-osiin kuuluvien maakuntien Galicia, Asturias ja Cantabria musiikkiperinteet ovat hyvin samankaltaisia, ja niihin kuuluu traditio joka muistuttaa kelttiläisiä musiikkiperinteitä.
Alueen ominaisia instrumentteja on “gaita”, eräänlainen säkkipilli. Tätä säkkipilliä säestää usein esityksissä “tamboril” niminen rumpu, ja molempia tavataan usein varsinkin ammattimaisesti järjestetyissä marsseissa.
Muita instrumentteja ovat esimerkiksi “requinta”, erilaiset harput, “rebec” sekä “zanfona”.
Alueen kelttiläistä historiaa juhlistetaan vuoden mittaan esimerkiksi “Festival del Mundo Celta” festivaalin avulla, jossa esiintyvät paikallisesti tunnetut esiintyjäryhmät kuten Milladoiro.
Espanja musiikki traditiossa Galician maakunnan kansanmusiikkiperinteeseen kuuluvat myös “alalas” laulut, joihin saattaa kuulua instrumentaalisia välisoittoja.
Asturias puolestaan tunnetaan alueena muun muassa ympyrätansseistaan, joissa musiikkina käytetään 6/8 tamburiini rytmiä.
Baleaarisilla saarilla musiikkiperinteeseen kuuluu esimerkiksi “colla de xeremiers”, joka on perinteinen musiikkiyhtye, joka koostuu erilaisista pillisoittimista, mukaanlukien säkkipilli.
Baskimaan kansanmusiikin suosituinta antia ovat “trikitixa” tanssin musiikki, joka perustuu haitariin sekä tamburiiniin.
Paikallisiin ominaisiin musiikki-instrumentteihin kuuluvat “txistu”, “alboka” (tupla-klarinetti), ja “txalaparta” (xylofoni).
Baskimaalaiset ovat historiallisesti olleet erittäin nationalistisia ainutlaatuisen kielensä suhteen, joka näkyy muun muassa baskin kielisten laulukuorojen suosiossa, jotka ovat auttaneet kielen säilymisessä ja sen kehityksessä vuosikymmenten varrella.
Kanariansaarten musiikkiperinteeseen kuuluu “Isa”, joka on paikallinen versio “Jota” musiikista, ja alueella musiikissa näkyy varsinkin Latinalaisen Amerikan perinteiden vaikutus, varsinkin “charango” kitaran käytön muodossa.
Espanja musiikki elämässä Castile, Madrid ja Leon maakunnat, jotka muodostavat laajan sisämaan alueen, omaavat musiikkiperinteen joka on suurelta osin Celtiberialainen ja kelttiläinen luonteeltaan ja historialtaan, jo ajalta ennen antiikin Rooman hallintaa.
“Jota” musiikkiperinne on suosittu alueella, mutta sitä esitetään erityisen hitaana versiona Castile ja Leon maakunnan alueella.
Instrumentteihin kuuluvat “gaita” (säkkipilli) sekä erilaiset pillisoittimet. Suosittuihin rytmeihin kuuluvat 5/8 “charrada” sekä ympyrätanssit ja niiden musiikki, “jota” sekä “habas verdes”.
Rituaalitansseihin alueella, kuten laajalti muuallakin Espanjassa, kuuluvat “paloteos” (keppitanssit).
Salamanca tunnetaan “tuna” serenadin kotipaikkana, jota esitetään kitaroilla ja tamburiineilla, useimmiten keskiaikaiseen asuun sonnustautuneiden opiskelijoiden toimesta.
Madrid tunnetaan puolestaan varsinkin “chotis” musiikistaan, joka on paikallinen versio 1800-luvulta peräisin olevasta Eurooppalaisesta “schottische” tanssista.
Katalonian maakunta tunnetaan maailmanlaajuisesti “sardana” musiikista, mutta muihin perinteisiin tanssimusiikin tyyleihin aluella kuuluvat “ball de bastons” (keppitanssi), sekä “ball de gitanes”.
Espanja musiikki traditiossa Katalonian alueella suosittuja paikallisia musiikki-instrumentteja ovat “flabiol”, “dolçaina”, sekä sac de gemecs (Katalonialainen säkkipilli).
Katalonialaiset romaanit, varsinkin Barcelonan alueella, ovat kehittäneet myös oman, suositun versionsa rumbasta, jota kutsutaan “rumba catalana” nimellä, ja muistuttaa tyyliltään flamenco musiikkia.
Maakunnista Extremadura tunnetaan varsinkin siitä, että sen musiikissa näkyy erityisen voimakkkaasti Portugalilainen vaikutus. Instrumentteihin kuuluu “zambomba” rumpu, joka muistuttaa portugalilaista “sarronca” rumpua ja Brasilialaista “cuica” rumpua.
Murcian maakunta eteläisessä Espanjassa pitää sisällään musiikkiperinteitä, joissa näkyy erityisesti alueen moorilainen ja Andalusialainen historia.
suosittuihin musiikkityyleihin kuuluvat muun muassa flamenco sekä kitarasäesteinen “cante jondo” laulu, sekä “rondallas” yhtyeet.
Valencian maakunnan musiikki on luonteeltaan pitkälti Välimerellistä, ja alueella on myös oma versionsa “Jota” musiikista.
Alue tunnetaan Espanjan sisällä musiikin kehittämisestä, jota ovat edesauttaneet varsinkin esiintyvät musiikkiryhmät joita kutsutaan nimellä “bandes”, ja joita löytyy lähes joka kylästä alueella.
Alueellisten musiikkityylilajien ohella koko maan kattava Espanjan pop musiikkitraditio on erittäin suosittu, vaikka kärsikin aikanaan Francisco Francon diktatuurin periodilla 1930-luvulta 1970-luvulle saakka.
Suosittuja tässä suhteessa ovat myös erilaiset musiikkifestivaalit, joista varhaisimpia on “Benidorm International Song Festival”, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1959.
Muita suosittuja Espanja musiikki festivaaleja pidetään muun muassa Barcelonassa, Majorcalla, sekä Kanariansaarilla.
Pop musiikin kehitykseen Espanjan alueella on vaikuttanut myös turismin voimakas kasvu 1960-luvulta lähtien, joka on tuonut mannermaisia vaikutteita muualta Euroopasta maan perinteisiin.