Espanja nähtävyydet

Espanja nähtävyydet parhaimmistoa ovat Madridin kuninkaanlinna, Cordoban Mezquita, Barcelonan Sagrada Família kirkko, Bilbaon Guggenheim museo, sekä Ciudad de las Artes y las Ciencias Valenciassa.

Madridin Kuninkaanlinna (patrimonionacional.es) on Espanjan kuninkaan virallinen residenssi ja se on itse asiassa suurin kuninkaanlinna läntisessä Euroopassa, yli 135 000 neliömetrin suuruudellaan, johon mahtuu yli 2 800 huonetta.

Palatsiin voi tutustua opastettujen kiertokäyntien avulla aikoina jolloin se ei ole virallisessa käytössä. Vierailun kohokohtia ovat muun muassa kuninkaallinen puutarha, valtaistuin huone, sekä Sabatini puutarha, joka on nimetty linnan suunnitelleen Italialaisen arkkitehdin mukaan.

Cordoban Mezquita (mezquitacatedral.es), eli Cordoban Suuri Moskeija, on jäänne ajoilta jolloin Cordoba oli Córdoban kalifaatin, islamilaisen dynastian, joka hallitsi alueita Iberian niemimaalla ja Pohjois-Afrikassa, pääkaupunki.

Tuona aikana, 929–1031, Cordoba oli monien historioitsijoiden mielestä ei ainoastaan Euroopan, vaan mahdollisesti koko maailman suurin ja tärkein kaupunki.

Nykyään Suuri Moskeija on Cordoban hiippakunnan pääkirkko.

Sagrada Família kirkko (sagradafamilia.cat) on Antoni Gaudin suunnittelema, edelleen työn alla oleva massiivinen katolinen kirkko Barcelonassa. Kirkon rakennustyö alkoi vuonna 1882 ja nykyisten suunnitelmien mukaan työ valmistuu noin vuonna 2026, tasan sata vuotta Gaudin kuoleman jälkeen.

Kirkon vaikuttavin piirre ovat 18 kerän-muotoista tornia. Tornit kuvastavat Gaudin mukaan 12:a apostolia, neljää evankelistaa, Neitsyt Mariaa, sekä korkein torni, joka kuvastaa Jeesus Kristusta.

Bilbaon Guggenheim museo (www.guggenheim-bilbao.es) on modernin ja nykytaiteen museo jonka on suunnitellut arkkitehti Frank Gehry.

Heti avaamisensa jälkeen vuonna 1997, museo kohosi nopeasti maailman vaikuttavimpien rakennusten joukkoon, edustaen dekonstruktivistista rakennustyyliä parhaillaan.

Museossa on usein vaihtuvia näyttelyitä, mutta sen pysyvät näyttelykappaleet ovat pääasiassa 1900-luvun nykytaidetta ja niiden tunnetuimpiin tekijöihin kuuluu Jeff Koons.


VIDEO: Virallinen Ciudad de las Artes y las Ciencias alueen esittelyvideo.

Ciudad de las Artes y las Ciencias (cac.es) Valenciassa on poikkeuksellinen ryhmittymä Valencialaisen arkkitehdin Santiago Calatravan suunnittelemia merkittäviä moderneja rakennuksia.


Rakennuksissa on Valencian ooppera talo ja performanssi taiteiden keskus, Imax elokuvateatteri ja planetaario, “L’Umbracle” kävelykatu ja puisto, El Museu de les Ciències Príncipe Felipe tiedemuseo, sekä L’Oceanogràfic avoimen tilan oceanograafinen puisto.