Espanjan eläimet

Espanjan eläimet kirjo kooostuu sekä eurooppalaisista että myös osittain Afrikalle tyypillisistä elementeistä.

Näihin afrikkalaisiin elementteihin kuuluvat eläimet kuten kameleontti, mangustit, ja useita muita lajeja, joiden elinpiiri on hiljalleen levinnyt kohti Espanjan pohjoisosia.

Isoihin espanjalaisiin nisäkkäisiin kuuluvat ruskea karhu, susi, ilves, villikissa, villisika, punainen kauris, metsäkauris, espanjalainen alppikauris and vuorikauris, joista eräät näistä lajeista ovat tulleet melko harvinaisiksi.

Monien eläinlajien edustajien vähentymiskehityksen myötä Espanja on maana panostanut lajien suojeluun, joista esimerkkinä ovat kansallispuistojen ja reservien luonti.

Nykyisellään maalla onkin kaikkiaan yhdeksän kansallispuistoa sekä satoja villieläinten suojelualueita.

Maan lintulajisto osoittaa suurta vaihtelevuutta: haikara lajikkeet sekä useat large petolinnut ovat yleisiä monille alueille.

Yksi upeimmaksi luokitelluista eläinlajeista Espanjassa on sininen harakka, jota tavataan maan keskiosissa sekä eteläisessä Espanjassa (lukuunottamatta Portugalin aluetta), ja muualla maailmassa lajia tavataan vain Kiinassa.


Espanjalla on kaikista Euroopan maista myös suurin valikoima matelijoita alueellaan, sekä luonnollisesti laaja variaatio kaloja maata ympäröivissä vesistöissä, joista tonnikala on suosituin lajike ruoan raaka-aineena.