Espanjan ilmasto

Espanjan ilmasto on erikoinen sen sijainnista johtuen, parhaimmillaan vain 13,4 kilometriä Afrikan mantereesta.

Ilmastoon vaikuttavat myös se, että maata reunustaa Atlantin valtameri länteen, Välimeri itään, ja sen mannerosan profiiliin kuuluu myös korkeita vuoristoja Pyreneiden alueella pohjoisessa.

Kaikesta tästä johtuen maan ilmastoa pidetäänkin yleisesti vaihtelevimpana koko Euroopan alueella.

Manner-Espanjan ilmasto jaetaan neljään ilmasto-alueeseen (5. ollessa Kanariansaarten ilmasto):

1. Atlantin ilmasto pohjoisella rannikko-alueella

Tällä alueella keskilämpötilat ovat noin 9ªC talvisin ja 18ªC astetta kesäisin.

Tämä on myös sateisinta aluetta koko niemimaan alueella, jossa vuotuiset sademäärät ovat keskimäärin noin 800-1500mm, jotka johtuvat Atlantin valtameren tuomista matalapaineen alueista, erityisesti syksyn ja talven aikana.

Vaikka kesät ovat viileämpiä ja sateisimpia kuin muualla maassa, pohjoisen rannikko-alueen ilmastoon kuuluvat myös kesäiset kuivat kaudet ja paljon lämmintä, aurinkoista säätä.

2. Mannermainen Välimerellinen ilmasto maan sisäosien tasangoilla (mesetas)

Tätä aluetta kuvaavat alhaiset talvilämpötilat, siten, että lämpötilat laskevat usein alle -15ºC, ja myös ajoittain alle -20ºC.

Kesäisin keskilämpötilat ovat 24ªC, vuotuisen sadekeskimäärän ollessa alle 400mm. Talvisin alueella tulee raskaita lumisateita.

3. Välimerellinen ilmasto-alue läntisellä ja eteläisellä rannikkolla

Tähän ilmasto-alueeseen kuuluu itäisen ja eteläisen rannikko-alueen lisäksi myös suuri osa Guadalquivir laakson alueesta.

Keskilämpötilat alueella ovat 11ºC talvella ja 23ºC kesäisin. Vuotuinen keskisademäärä on 250 mm ja 600 mm välillä.

4. Alppi-ilmasto

5. Subtrooppinen ilmasto-alue

Tähän ilmasto-alueeseen kuuluu lähinnä Kanariansaarten alue, jolla talvikeskilämpötilat ovat 14ºC ja kesäkeskilämpötilat 22ªC.

Yksi Espanjan ilmaston tunnetuimpia puolia ovat sen aurinkoisuus, jonka suhteen auringon määrät vaihtelevat 1700:sta vuotuisesta aurinkotunnista Cantabrian rannikolla aina yli 3000:een Etelä-Espanjassa ja Kanariansaarilla.

Yleisesti ottaen Espanja on maltillisen lämpötilan aluetta, jossa vuotuiset keskilämpötilat merentasolla vaihtelevat 14º-20ºC asteen välillä.

Suurimmat vaihtelut maan sääoloihin tuovat varsinkin suuret korkeuserojen vaihtelut sekä kontrastit rannikko-alueiden ja sisämaan välillä.

Jos haluat tietää tarkkoja tietoja Espanjan eri provinssien ilmasto-oloista, hyvä lähde tähän informaatioon on AEMET, Espanjan virallinen meteorologinen laitos, jonka ilmastotiedot kullekin provinssille löytyvät englanninkielisestä netti-osoitteesta:

www.aemet.es/en/elclima/datosclimatologicos/umbrales_provincia


Toinen hyvä lähde maan ilmastotietoihin on myös amerikkalainen www.weather.com (jonka lämpötiedot on nähtävissä Fahrenheit asteikon lisäksi myös Celsiuksina), josta löytyvät muun muassa tiedot kunkin säähavaintokohteen, kuten maan kaupunkien, historialliset keskilämpötilat jopa päivätasolle vuoden läpi, kuin myös muuta ilmastotietoa myös karttojen muodossa.