Espanjan kaupungit

Katsaus kuuteen suurimpaan Espanjan kaupungit alueeseen laskettuna metropoli-alueen perusteella.

Espanjan väestöstä noin 15,5 miljoonaa ihmistä, eli 38,3 prosenttia 40,5 miljoonasta asukkaasta, asuu maan 50 suurimman kaupungin alueella.

Vain kaksi Espanjan kaupungeista, pääkaupunki Madrid sekä Barcelona, pitävät sisällään yli miljoona asukasta. Yli 500 000 asukkaan kaupunkeihin (ei suur-kaupunki-alue) kuuluvat Valencia, Sevilla, Zaragoza sekä Malaga.

Espanjan väestönkasvu on ollut varsin hidasta viime vuosikymmenten aikana, jonka lisäksi maan väestö on ollut erittäin innokasta siirtymään muille aluille, kuten Latinalaiseen Amerikkaan.

Vielä 1500-luvulla Espanjan väkiluku oli vain 7,5 miljoonaa asukasta, josta kesti lähes 300 vuotta ennenkuin väkimäärä tuplaantui, mutta tämän jälkeen seuraava tuplaantuminen tapahtuikin vain 100 vuoden periodin aikana.

1900-luvun loppua kohden maan väkiluku ylitti ensi kertaa 40 miljoonan asukkaan rajapyykin.

Madrid
www.esmadrid.com
Kaupungin väestömäärä: 2 905 100
Suur-Madrid: 5 078 100

Madrid on Espanjan pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki. Kaupunki on myös kolmanneksi väkirikkain taajama-alue koko Euroopan alueella Lontoon ja Berliinin jälkeen.

Kaupunki sijaitsee Manzanares joen varrella sekä maan että Madridin maakunnan keskustassa.

Madridin taajamaa reunustavat itsenäiset Castile ja León sekä Castile-La Mancha maakunnat.

Maan pääkaupungin roolissa Madrid pitää sisällään myös Espanjan hallituksen viralliset toimitilat kuin myös Espanjan monarkin virallisen residenssin, tehden kaupungista maan poliittisen elämän keskuksen.

Johtuen kaupungin merkittävyydestä suhteessa taloudelliseen tuottavuuteen, elintasoon, sekä markkinoiden kokoon, Madridia pidetään merkittävänä finanssikeskuksena koko Iberian niemimaan alueella sekä myös Eurooppalaisessa mittakaavassa.

Madrid tarjoaa toisaalta modernin Eurooppalaisen kaupungin infrastruktuurin, mutta toisaalta se on säilyttänyt useita historiallisia kaupunginosia sekä katuja.

Kaupungin merkittävimpiin maamerkkeihin kuuluvat valtavan kokoinen Madridin kuninkaallinen palatsi, Teatro Real (kuninkaallinen teatteri), Buen Retiro puisto (vuodelta 1631), kansalliskirjaston rakennus 1800-luvulta, sekä muun muassa kolme erinomaista taidemuseota.


VIDEO: Madridin turistitoimen tv-mainos.

Espanjan kaupungit – Barcelona
www.bcn.cat
Kaupungin väestömäärä: 1 497 700
Suur-Barcelona: 3 871 400

Barcelona on sekä Katalonian autonomisen maakunnan pääkaupunki että sen väkirikkain kaupunki, ja toisaalta myös maan toiseksi suurin kaupunki.

Kaupunki on Euroopan Unionin mittakaavassa 11. väkirikkain maakunta 6. väkirikkain metropoli-alue.

Barcelona sijaitsee Välimeren rannikolla jokien Llobregat ja Besòs välissä, ja sitä rajaa länteen myös Serra de Collserola harju-alue.

Barcelona on yksi Euroopan globaaleista kaupungeista, ja tärkeä finanssikeskuksena, taloudellisena alueena, median tuottajana, viihdekeskuksena, sekä taiteiden tuottajana.

Kaupunki on erittäin merkittävä taloudellinen keskus ja yksi Euroopan tärkeimmistä Välimerellisistä satamista, ja sen lentokenttä Barcelona International Airport on maan toiseksi suurin Madrid-Barajas Airport lentokentän jälkeen.

Katalonian pääkaupunkina Barcelona majoittaa alueellaan Katalonian hallituksen, joka tunnetaan nimellä Generalitat de Catalunya sekä Katalonian korkeimman oikeuden tilat.

Valencia
www.turisvalencia.es
Kaupungin väestömäärä: 741 900
Suur-Valencia: 1 406 600

Valencia on sekä pääkaupunki että väkirikkain kaupunki Valencian autonomiselle maakunnalle, ja myös kolmenneksi väkirikkain kaupunki Espanjassa.

Euroopan Unionin mittakaavassa kaupunki on 22. väkirikkain maakunta ja 35. väkirikkain urbaani alue.

Kaupunki pitää sisällään myös yhden maan merkittävimmistä teollisista alueista, Costa del Azahar:in.

Valencia tunnetaan maailmanlaajuisesti parhaiten “Falles” festivaalistaan, sekä paella ruokalajista, joka sai alkunsa Valencian ruokakulttuurista.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat myös monumentaaliset maamerkit kuten Llotja de la Seda sekä “Taiteiden ja Tieteiden Kaupunki”, joka on futuristisen arkkitehtuurin omaava museo-kompleksi.

Espanjan kaupungit – Sevilla
www.sevilla.org
Kaupungin väestömäärä: 704 500
Suur-Sevilla: 1 135 600

Sevilla on eteläisen Espanjan taiteiden, kulttuurin, ja taloudellisen aktiviteetin keskus, joka on myös Andalusian autonomisen maakunnan pääkaupunki.

Sevilla sijaitsee Guadalquivir joen tasangolla, kaupungin korkeuden ollessa keskimäärin noin 7 metriä merenpinnan yläpuolella.

Zaragoza
www.zaragozaglobal.es
Kaupungin väestömäärä: 607 000
Suur-Zaragoza: 607 000

Zaragoza on Zaragozan provinssin sekä autonomisen Aragonin maakunnan, joka oli historiansa aikana myös itsenäinen kuningaskunta, pääkaupunki.

Kaupunki sijaitsee Ebro joen varrella, lähellä maakunnan keskusta, laaksossa joka tarjoaa vaihtelevia maisemia, aina Los Monegros aavikosta tiheisiin metsiin ja vuoristo-alueisiin.

Kaupunkia pidetään yhtenä merkittävimmistä solmukohdista Espanjassa, toimien linkkinä Madridin, Barcelonan, Valencian, Bilbaon, ja Ranskan Toulousen kaupunkien välillä, jotka kaikki sijaitsevat 300 kilometrin sisällä Zaragozasta.

Kaupungin suosittuihin vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat talviurheilulajit, johtuen läheisestä Pyreneiden vuoristosta, jossa useat Espanjan parhaista laskettelukeskuksista sijaitsevat.

Kaupunki tunnetaan maailmanlaajuisesti parhaiten paikallisesta ruokakulttuuristaan, maamerkeistään kuten Basílica del Pilar, La Seo katedraali, sekä Aljafería palatsi.

Espanjan kaupungit – Bilbao
www.bilbao.net
Kaupungin väestömäärä: 351 100
Suur-Bilbao: 879 300

Bilbao on Baskimaan suurin kaupunki sekä Biskajan maakunnan pääkaupunki.

Suur-Bilbaon alueella asuu noin puolet koko Baskimaan asukkaista, ja alue on myös merkittävä teollisuusalue koko Espanjan mittakaavassa. Suuri osa teollisesta kapasiteetista sijaitsee Nervión joen rannoilla ja sen pituuden myötäisesti.


Bilbao on myös merkittävä teollinen satamakaupunki, jonka esikaupungit levittäytyvät Biskajanlahden rantojen myötäisesti.