Espanjan kielet

Espanjan kielet koostuvat muun muassa espanjasta, baski-kielestä, katalaanista, sekä galician kielestä.

Puhujien lukumäärällä mitattuna maan tärkein ja merkittävin kieli on espanjan kieli, jota käytännössä kaikki osaavat puhua ensimmäisenä tai toisena kielenään.

Espanjan kielen ohella löytyy kuitenkin joukko eläviä ja merkittäviä alueellisia kieliä:

  • Baski osassa Baskimaata sekä Navarre autonomisella alueella. Baski-kieli on ainoa ei-romaaninen kieli Espanjan mannermaalla.
  • Katalaani kieltä puhutaan Kataloniassa, Aragonin (La Franja) alueella, sekä Baleaarit saarilla
  • Galician kieltä puhutaan Galician alueella sekä viereisillä Asturiaksen läntisillä osilla kuin myös Castilla y León alueella.
  • Aranese kieltä puhutaan Pyreneiden alueen Aran laaksossa, osana Katalonian pohjoista osaa.

Espanjan kieli on kuitenkin virallinen kieli kautta maan, ja näillä alueellisilla kielillä on vain oheis-kielen asema alueellaan.

Kullakin kielellä (lukuunottamatta Aranese kieltä) on kuitenkin niin paljon puhujia, että niiden suhteen löytyy muun muassa päivittäisiä sanomalehtiä sekä merkittävää kirjojen julkaisutoimintaa ja muuta mediaa.

Katalaani ja Galician kielen suhteen ne ovat alueidensa hallitusten käyttämät pääkielet, joita myös suuri osa asukkaista pitää pääkielenä ja Espanjan kieltä toisena kotimaisena kielenä.

Espanjan kielet vaihtelevuuteen liittyy sinällään useita erilaisia alueellisia murteita eri puolilla maata, kuten andalusialainen ja Kanariansaarten murteet, ja osa näistä alueellisista murteista on lähempänä Latinalaisen Amerikan Espanjan kieltä, johtuen osittain voimakkaasta muuttoliikkeestä Etelä-Amerikasta Espanjaan.

Espanjan alueella on myös useita uhanalaisia kieliä, joiksi luetaan:

  • Asturian kieli, jota puhutaan Asturiaksen alueella
  • Leonese kieli, jota puhutaan osissa vanhaa Leónin kuningaskunnan aluetta
  • Aragonese kieli, jota puhutaan Aragon alueella

Kolme paikallista Espanjan murretta kuuluu puolestaan eri kielten sukuhaaraan.

Fala kieli, joka on melkein hävinnyt kielikartalta, kuuluu lähinnä Galician-Portugalin kieli ryhmään suvultaan, Eonavian, murre, joka on Asturian kielen ja Galician kielen välimaastossa, ja Benasquese, joka on murteena välimaastossa Aragonese, Katalaani, ja Aranese kielten välimaastossa.

Asturian ja Leonese kielet ovat läheistä sukua paikalliselle Mirandese kielelle, jota puhutaan myös Portugalin puolella, ja jolla on paikoittain myös virallisen kielen status.

Kaikilla Espanjan kielillä, lukuunottamatta Baski-kieltä, historialliset sukujuuret viittaavat kuitenkin ryhmänä romaanisiin kieliin.

Portugalin kielen vaikutus näkyy eri Espanjan kielissä varsinkin Galician alueella, jossa Galician kieli ja Portugalin kieli toimivat rinta-rinnan ja ovat luonteeltaan samankaltaisia.

Näiden symbioosi, Galician-Portugalin kielen murre nimeltään “A Fala” on käytössä varsinkin alueilla San Martín de Trevejo, Eljas, Valverde del Fresno, Jálaman laakso, ja Cáceres maakunta.


Espanjasta löytyy myös portugalia käyttäviä alueita, kuten Olivenza, Badajoz maakunnassa, joka käytti yksinomaan portugalia aina 1800-luvulle saakka, sekä Cedillo.