Espanjan korkein vuori

Espanjan korkein vuori on Teide-vuori, eli Espanjan kielellä Pico del Teide.

Vuori on sekä korkein Espanjan vuorista, kuin myös korkein kohta Atlantin valtameren saarilla, sekä maailman kolmanneksi suurin tulivuori.

Pico del Teide on aktiivinen tulivuori joka viimeksi purkautui vuonna 1909, ja sijaitsee Teneriffan saarella osana Kanariansaaria.


VIDEO: Neljän Kanariansaarilla olevan kansallispuiston, mukaanlukien Teide kansallispuiston, esittely.

Tulivuori ja sen ympäristö muodostavat Teide kansallispuiston (Parque Nacional del Teide espanjan kielellä), joka on kooltaan noin 18900 hehtaaria ja joka on kuulunut UNESCO:n maailmanperintö listaan vuodesta 2007.

Vuoden 2008 tietojen valossa Teide on Espanjan ja Kanariansaarten vierailluin kansallispuisto, ja vastaanottaa vuosittain noin 2,8 miljoonaa vierailijaa, Instituto Canario de Estadística (ISTAC) organisaation mukaan.

Tulivuori nähtävyytenä Teide on maailman toiseksi suosituin Japanin Fuji-vuoren jälkeen.

Teide kohoaa vuorena 3718 m korkeuteen merenpinnasta, ja noin 7500 m Atlantin valtameren pohjasta.

Vuori on korkein Espanjassa, korkein piste Atlantin valtameressä, sekä 13. korkein vuori koko Euroopan Unionin alueella jos Alppeja ei lasketa mukaan.

Teneriffan saari sinällään on kolmanneksi suurin tulivuori saari maapallolla volyymillä mitattuna.

YK:n “United Nations Committee for Disaster Mitigation” on luokitellut Teiden riskiluokkaan “Decade Volcano”, johtuen sen historiasta tulivuoren purkauksia ja läheisyydestä useisiin isoihin paikkakuntiin, joista lähimmät ovat Garachico, Icod de los Vinos ja Puerto de la Cruz.

Historiallisesti Teide vuori oli pyhä aboriginaaliväestö Guancheille (jotka kutsuivat vuorta nimellä Echeyde) samaan tapaan kuin Olympus vuori oli pyhä antiikin Kreikkalaisille.

Guanchien legendan mukaan Guayota (paholainen) kidnappasi Magec jumalan (valon ja auringon jumala), ja piti tätä vankina tulivuoren sisällä aiheuttaen maailman ajautumisen pimeyteen.

Legendan mukaan Guanche kansa pyysi ylijumala Achamánilta armeliaisuutta. Achamán taistelikin Guayotaa vastaan, jonka seurauksena Magec vapautettiin Teidestä, ja tämä tukki kraaterin umpeen, jättäen Guayotan sisäänsä.

Guanche kansan käyttämä nimi vuorelle, Echeyde, oli käytössä aina vuoteen 1495, jolloin espanjalaiset voimat miehittivät Teneriffan.

Voit käydä Teiden luona osana Teneriffan lomaa omalla autolla tai julkisella TITSA bussilla, joka tekee reitin Puerto de la Cruzin ja Teiden välillä kerran päivässä.

Ylös vuoren rinnettä pääsee myös osana käyntiä käyttämällä Teleférico vaijerihissivaunua, joka menee ylös tienvarrelta 2356 m korkeudessa aina ylös huipulle saakka, saavuttaen 3555 m korkeuden.

Kukin vaunu voi ottaa kyytiin 38 matkustajaa, ja matka vie 8 minuuttia ylös saakka. Huippusesongin aikaan saatat joutua jonottamaan hissiin pääsyä, ja pisimmillään jono voi olla kaksikin tuntia pitkä.


Espanjan korkein vuori Teide ja sen lähialue on ollut suosittua filmauspaikkaa monille ison budjetin elokuville, mukana vuoden 2010 Hollywood-elokuva “Titaanien taistelu”.