Espanjan kulttuuri

Espanjan kulttuuri elämän monipuolisuutta kuvaa muun muassa se, että maan alueelta löytyy toiseksi eniten UNESCO:n maailmanperintö kohteita, 40.

Maan kulttuurin kohokohtiin luetaan nykyisin maailmanlaajuisesti varsinkin Flamenco musiikki ja tanssi, härkätaistelut sekä rannat ja aurinko.

Kulttuuria kuvaa kuitenkin sen monipuolisuus, ja se, että Espanjan alueella vaikuttavaan kulttuuriin on tullut niin paljon vaikutteita ulkopuolisista lähteistä, mukaan lukien antiikin Rooman hallinnan aikaiset vaikutteet.


VIDEO: Espanjalaista kulttuuria esittelevä, maan virallisen turistitoimen tekemä video.

Antiikin Rooman vaikutukset näkyvät varsinkin Espanjan kielen ja maan uskonnollisen elämän kehityksessä, mutta myös muilla alueilla.Yhtenäisen kristinuskonnollisen valtakunnan kulttuurin maahan loivat ensimmäisenä Visigootit, joiden valtakunta yhdisti antiikin Rooman Hispanian maakunnan yhdeksi valtioksi.

Muslimikulttuurin vaikutteita Espanjan kulttuuri elämään toi periodi vuosien 711 j.Kr. ja 1400-luvun välillä, josta esimerkkinä toimivat edelleen useat lainasanat.

Muslimivaikutteet jäivät kuitenkin taka-alalle Kristinuskon “Reconquista” (Jälleenvalloitus) periodin aikana periodilla 1000 – 1492, jonka jälkeen Espanjasta tuli lähes kokonaisuudessaan roomalais-katolinen Kristinuskon maa.

Espanjalainen kirjallisuuskulttuuri on luonteeltaan erittäin monimuotoista, johtuen niistä useista vaikutteista joiden alaisena se on ollut historiansa aikana.

Yksittäisistä kirjallisuuden helmistä usein tuodaan esiin “Cantar de Mio Cid”, joka on vanhin jäljelläoleva espanjalainen “cantar de gesta” -teos, ja kirjoitettu keskiaikaiseen Espanjan kieleen.

Toinen Espanjan kulttuuri kirjallisuuden helmi on “Celestina”, jonka Fernando de Rojas julkaisi nimettömänä vuonna 1499. Tätä kirjaa pidetään yleisesti merkkipaaluna Espanjalaisen keskiaikaisen kirjallisuuden periodin päättymisen ja kirjallisuuden renesanssiperiodin alkamisen suhteen.

Maailmanlaajuisesti tunnettu on myös Miguel de Cervantesin julkaisema kahden volyymin kokoinen “Don Quixote”, jota pidetään usein kaikkein eniten maailman kirjallisuuteen vaikuttavana teoksena Espanjan kirjallisuuden kultaiselta ajalta.

Espanjalla on erittäin vaikuttava taiteellinen historia, joista esiin usein nostetaan varsinkin maan kulta-ajan taiteilijat kuten El Greco, Bartolomé Esteban Murillo, sekä Diego Velázquez.

Francisco de Goya puolestaan nousi esiin 1700-luvulla Espanjan valovoimaisimpana maalaajana, kun taas varhainen 1900-luku toi esiin isommankin joukon Espanjalaisia taiteilijoita maailmankuuluisuuteen, mukaanlukien Pablo Picasso, Juan Gris, Antoni Tàpies, Joan Miró sekä Salvador Dalí.

Näistä taiteilijoista usein tunnetuimpana pidetään Pablo Picassoa, jonka uraa-uurtava työ abstraktitaiteen parissa tuotti veistosteoksia, grafiikkatöitä, piirrustuksia, keramiikkaa, sekä tietysti hänen kuuluisat maalaustyönsä.

Arkkitehtuurin suhteen Espanjan kulttuuri elämällä on esittää merkittäviä rakennuksia aina esihistorialliselta periodilta, mutta urbaanin arkkitehtuurin suhteen varsinkin antiikin Rooman periodi tuotti merkittäviä rakennelmia.

Romaanisen arkkitehtuurityylin kauden jälkeisellä periodilla merkittäviä rakennuksia tehtiin varsinkin Al-Andalus arkkitehtuurin suhteen, kuten Cordoban Suuri Moskeija, Taifas (Aljafería, Zaragozassa), sekä Almoravids ja Almohads (La Giralda, Sevillassa).

Arkkitehtuurin suhteen merkittäviä periodeja ovat olleet Mudéjar tyyli (rakennuksista esimerkkinä Sevillan Alcázar), romaanisen arkkitehtuurin periodi (Santiago de Compostelan katedraali), gotiikan periodi (Burgoksen, Leónin ja Toledon katedraalit), renesanssi (Espanjan kuningas Kaarle V:nen palatsi Granadassa), barokki-periodi (Granadan katedraali), Espanjan koloniaalinen arkkitehtuuri, sekä neoklassinen tyylisuunta (El Prado museo).

1800-luvulta voidaan vielä erottaa merkittävinä tyylisuuntina regionalismi sekä uusmudéjar tyylisuunta, sekä lasi-arkkitehtuurin nousu. 1900-luvulla puolestaan varsinkin Katalonialainen Modernismi (Gaudin La Sagrada Família) oli merkittävä arkkitehtuurin tyylisuunta.

Elokuvataiteen suhteen Espanja on ollut yksi edelläkävijämaista, ja elokuvaohjaajista ensimmäinen, joka saavutti myös kansainvälistä mainetta oli Louis Buñuel, jota seurasi Pedro Almodóvarin menestys 1980-luvulta alkaen.

Espanjalaisista näyttelijöistä maailmanmainetta ovat saaneet varsinkin Penélope Cruz, Fernando Rey, Antonio Banderas, Javier Bardem sekä Fernando Fernán Gómez.

Espanjan kulttuuri elämän osista uskonto luo merkittävän vaikutuksen Espanjalaiseen arkielämään, ja noin 79% maan kansalaisista identifioi tutkimusten mukaan roomalais-katolisen uskontokunnan jäseneksi.

Arkielämän juhlista maassa tärkein on “Semana Santa” (pyhä viikko), jota juhlitaan viikko ennen pääsiäistä laajoilla paraateilla ja muilla uskonnollisilla tapahtumilla.

Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu myös yleisesti erilaisten paikallisten suojeluspyhimysten kunniaksi pidetyt juhlallisuudet kirkoissa, kaupungeissa, ja kylillä.

Ihmiset koristelevat tällaisia juhlallisuuksia varten tyypillisesti kadut, rakentavat kokkoja, ja juhlallisuuksien osana on usein myÖs ilotulituksia.

Maailmanlaajuisesti tunnetuin maan eri juhlallisuuksista on kuitenkin Pamplonan “San Fermin”, jota juhlistetaan vuosittain heinäkuun aikana.

Juhlallisuuksiin kuuluu kuuluisasti härkien vapautus juoksemaan pitkin kaupungin katuja, ihmisten juostessa härkien edellä aina härkäringille saakka.

Urheilukulttuurin suhteen varsinkin jalkapallo on suosittu laji, ja Espanjan kattojärjestö tässä suhteessa on nimeltään “Association Football”. Kuuluisia jalkapallo joukkueita maassa on useampiakin, valovoimaisimpina FC Barcelona, Valencia CF, sekä Real Madrid.

Ruokakulttuuri maassa on saanut vaikutteita varsinkin antiikin Rooman, juutalaisen perinteen, sekä arabi-traditioiden myötävaikutuksesta.

Moorilainen kulttuuri jätti vuosisatojen aikana erilaisia vaikutteita Espanjan kulttuuriin, mukaanlukien ruokakulttuuri, josta osoituksena ovat useat ruokalajit, jotka ovat peräisin Moorilaisen hallinnan periodilta.

Espanjalainen keittiö otti vaikutteita myös ensimmäisenä maailmassa Amerikan mantereen ruoka-aineista, joista osoituksena perunoiden, tomaattien, pippurien, ja papujen laaja käyttö raaka-aineina.

Niinkuin asia on monessa muussakin maassa, myös Espanjan keittiössä on huomattavia variaatioita eri maan alueiden välillä, vaikka yhteisiäkin piirteitä löytyy, kuten:

  • oliiviöljyn käyttö ruoanvalmistuksessa
  • sofriton käyttä useiden ruokalajien valmistuksen aloituksessa
  • valkosipulin ja sipuleiden käyttö merkittävänä maun tuojana
  • viinin käyttö ruokajuomana
  • leivän tarjoaminen osana suurinta osaa aterioita
  • salaatit osana ruokailua, erityisesti kesäisin
  • hedelmäpalojen tai maitotuotteiden käyttö jälkiruokana. Jälkiruoat kuten tortut ja kakut on tyypillisesti varattu erityisiä tilaisuuksia varten

Alueellisuus näkyy myös useissa muissakin kulttuurielämän alueissa, koska maan osilla on tyypillisesti hyvin vahva paikallinen identiteetti.

Huomattavimpina paikallisen identiteetin alueina ovat Baskimaa sekä Katalonia, ja näissä provinsseissa on laajaa kannatusta myös alueiden itsenäistymisen puolesta.

Muista alueista paikallinen kulttuuri on hyvin keskeistä varsinkin alueilla Galicia, Andalusia, Asturias, Navarre, Baleaariset saaret, sekä Valencia.

Näiden voimakkaiden identiteettien vuoksi Espanjan nykyinen valtiomuoto autonomisten yhteisöjen liittona, perustuslakina vuodelta 1978, on tarkoitettu tasapainottamaan keskushallinnon ja paikallisten hallintojen roolia maan asioiden hoidossa.

Vaikka lähes kaikki osaavat puhua maassa Espanjan kieltä, mutta paikallisesta identiteetistä osan muodostavat Baskimaan ja Navarran kieli “Euskara”, sekä katalaani-kieli Katalonian alueella Baleaarisilla saarilla sekä Valenciassa, sekä Galician kieli Galician alueella.


Näillä alueellisilla kielillä on alueillaan laajalti rinnakkais-asema maan virallisen kielen, Espanjan, ohella.