Espanjan liikenne

Katsaus Espanjan liikenne tapoihin sekä liikenteessä noudatettavien sääntöjen yleisemmin eteen tuleviin sääntöihin.

Espanjan tiestön nimistä ‘AP’ alulla merkitään niitä reittejä, joilla on ajomaksu tästä johtuen nämä reitit ovat usein vähemmän tukkoisia kuin ilman maksua ajettavat reitit, jotka usein menevät lähellä maksullista reittiä.

Täysin kehittyneitä moottoriteitä on melko harvassa, sillä suurta osaa maasta palvelevat ns. ‘N’ tiet, joista osa muistuttaa moottoriteitä.

Ajaessasi Espanjan sisällä sinulla tulee pakollisten varusteiden suhteen olla mukana:

 • Ajokortti
 • Vakuutus dokumentit
 • Omistus/rekisteröinti dokumentit (tai vuokra dokumentit)
 • Pimeässä heijastava takki kaikille matkustajille, joka on oltava päällä jos astut ulos autosta vaikkapa poliisin pysäytyksen yhteydessä
 • Kaksi varoituskolmiota
 • Varalamppu setti ajovaloille
 • Silmälaseja käyttävillä tulee olla varapari mukana autossa

Lisäksi usein suositellaan otettavaksi mukaan palon sammutin sekä ensiapulaukku.

Varsinaiseen ajoon liittyvistä säännöistä keskeisiä ovat mm:

 • turvavyön tulee olla aina päällä sekä etupenkeillä että takapenkeillä
 • kännyköiden käyttö ajon aikana on kiellettyä. Hands-free laitteet ovat sallittuja, mutta niihin ei saa kuulua korvaan laitettavia osia.
 • navigaatiojärjestelmät jotka perustuvat näytöllisiin systeemeihin ovat kiellettyjä
 • keltaisten viivojen alueelle pysäköiminen on kiellettyä, ja useimmiten tuloksena on, että auto hinataan pois

Espanjan tieliikennettä valvoo kaikkiaan kolme tasoa poliiseja, joista Guardia Civil on alimman tason valvova elin.

Guardia Civil poliisin oikeuksiin kuuluu myös liikennesakkojen maksamisen pyytäminen paikan päällä turisteilta, jos sinulla ei ole vakinaista osoitetta Espanjassa. Jos et voi maksaa välittömästi, poliisi voi takavarikoida autosi.

Siksi on järkevää maksaa välittömästi, varsinkin kun (2011) maksuun saa 20% alennuksen kun sen tekee välittömästi. Muista pyytää maksusta aina kuitti.

Espanjan nopeusrajoituksia valvotaan erittäin tarkasti, ja nopeutta valvovat tutkat ovat erittäin yleisiä maan teillä. Samoin tarkasti valvotaan lakia osoittimien käytön suhteen, varsinkin moottoriteillä.

Bensiinin oston suhteen maassa voi yleisesti maksaa sekä luotto-että pankkikortilla, mutta on mahdollista etteivät tällaiset kortit toimi automaateilla, jotka ovat tarjolla huoltamoiden vakinaisten aukioloaikojen jälkeen sekä lounas-aikaan (puolestapäivästä kello 15:sta) moottoriteiden ulkopuolella.

Joskus luottokorttiyhtiöt jäädyttävät väliaikaisesti kortin jos sitä käytetään poikkeuksellisesti ulkomailla, joten voi olla hyvä idea myös ilmoittaa luottokorttiyhtiölle aikomuksestasi ajaa Espanjan teillä.

Minimi-ikä Espanjan liikenne autoilulle ja yli 75cc moottoripyörän käytölle Espanjassa on 18 ikävuotta, ja ajo-oikeuden osoittamiseksi voi olla viisasta hankkia myös kansainvälinen ajokortti mukaan matkalle Espanjaan.

Jos aikomuksenasi on ajaa moottoripyörällä Espanjassa, pakollisiin varusteisiin kuuluvat kypärät sekä kuskille että kyydissä oleville.

Auton vakuutuksen kolmannelta osapuolelta tulee olla voimassa Espanjassa ajaessa, ja ns. “vihreän kortin” mukaanotto on yleisesti ottaen hyvä idea muttei pakollinen, ja vakuutusyhtiölle kannattaa myös kertoa matkastasi Espanjaan jo etukäteen.

Jos ajat lumisilla alueilla Pyreneiden vuoristossa tai muualla Espanjan vuoristoalueilla talvella, lumiketjut ovat yksi suositelluista varusteista.


Poliisi saattaa estää matkasi jatkumisen jos keli on sellainen, että se vaatii lumiketjuja eikä sellaista ole tarjolla.