Espanjan rannikko

Katsaus kuuteen Espanjan rannikko alueeseen, jotka ovat suosittuja turismikohteita maan alueella.

Costa de Almeria
www.andalucia.org

Costa de Almeria rannikko sijaitsee eteläisellä osalla Espanjan niemimaata, ja jatkuu Välimeren myötäisesti.

Rannikon maisemat ovat erittäin epätavalliset, vaihdellen aina aavikon tyyppisistä alueista viheriäisiin puutarhamaisiin alueisiin.

Rannikko on myös vuoristoinen, tarjoten kivikkoisia rantoja ja dyynejä, ja laajan valikoiman erilaisia vapaa-ajan vieton vaihtoehtoja.

Almerian rannikon kylät ja kaupungit tarjoavat useita viitteitä muinaisista sivilisaatioista joita alueella on ollut, mukaanlukien El Argar ja Los Millares kulttuurit, joista jäljellä on muun muassa muinaisia rakennuksia, kuten Alcazaba linnoitus Almerían kaupungissa.

Useimmat rannikon moderneimmat kaupungit sijaitsevat rannikon päädyssä, ja tarjoavat turisteille kohteen nauttia ilmastosta, merestä, sekä rannoista, joiden ääreen on rakennettu moderneja lomakyliä.

Läntisempi osa rannikosta ennen Aguadulcen aluetta pitää sisällään vaikeakulkuista maastoa karkeine kallioineen.

Kallioisen alueen jälkeen ranta jatkuu peräkkäisinä useina lomakeskuksina, kuten Roquetas de Mar (www.aytoroquetas.org) leveine rantoineen ja erinomaisine hotelleineen.

Rannikon myötäisesti tarjolla olevat turisti alueilla voi harrastaa urheilulajeja kuten golf, tennis, purjehdus, ja purjelautailu.

Esimerkkinä tällaisesta paikasta rannikon alueella on vaikkapa Almerimar, jonka kuuluisiin rantoihin kuuluvat Guardias Viejas, Balerma ja Balanegra.

Costa de Almeria Espanjan rannikko alueelta löytyy myös luonnonalueita kuten Cabo de Gata-Nijar luonnonpuisto, jonka puhtaat rannat ovat hyviä paikkoja esimerkiksi scuba-sukellukseen, purjehdukseen ja purjelautailuun.

Espanjan rannikko – Costa Azahar
www.castellon-costaazahar.com

Costa Azahar (Oranssinkukka Rannikko suomeksi) pitää sisällään koko Castellón maakunna, joka on pohjoisin maakunnista jotka historiallisesti muodostivat Valencian kuningaskunnan.

Rannikko on kaikkiaan 120 km pitkä, ja sisältää hienohiekkaisia lämpimiä Välimerellisiä rantoja sekä kauniita luonnonmukaisia lahteja.

Costa Azahar tarjoaa lähes 300 aurinkoista päivää vuodessa ja vuotuisen keskilämpötilan noin 18º C tuntumassa, joka tekee paikasta lähes ympärivuotisen turistikohteena.

Paikan ilmasto on Välimerellinen kuumine, kuivine, ja pitkine kesäineen ja mietoine talvineen.

Castellónin maakunta on myös toiseksi vuoristoisin koko Espanjan alueella, joten lyhyen ajomatkan päässä rannalta pääsee jylhiin vuoristomaisemiin.

Rannikon yksi tärkeimmistä turistikohteista on Peñíscolan kylä, joka tarjoaa ainutlaatuisen sijainnin kallioisella niemekkeellä jota ympäröi meri.

Peñíscolasta löytyy myös useita erinomaisia nähtävyyksiä, luonnonnähtävyyksien kuten rantojen ja valtavien kallioiden lisäksi muun muassa Peñíscolan majesteetillinen linna, jonka Temppeliritarit rakensivat 1200-luvulla.

Peñíscola on nykyisin koko Valencian alueen vierailluin turistikohde.

Muihin suosittuihin turistikohteisiin kuuluvat Alcossebre, arabi-historian omaava lomakylä, Torrenostra, jonka läheltä löytyy “Parque Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca” luonnopuisto, sekä Oropesa, josta löytyy kuuluisia rantoja kuten “La Concha” ja “Morro de Gos”.

Peñíscolan ohella kuitenkin alueelle matkustetaan Benicàssim kylän takia, joka tarjoaa erinomaisia rantoja sekä aivan rannikon tuntumaan tulevat vuoret, muodostaen “Desierto de las Palmas” luonto-alueen.

Benicàssim on yksi nopeiten kasvavista lomakylistä, ja siitä on muodostunut merkittävä kesälomakohde koko Välimeren alueella.

Yksi syy suosioon ovat Benicássimin rannat, jotka jatkuvat etelää kohti yhtyen aina Castellón de la Planaan, muodostaen 14 km pitkän yhtenäisen pehmeiden hiekkojen rannan hotelleineen, ravintoloineen, golf-ratoineen, tennis-keskuksineen, ja kruununa “Parque del Pinar” männikköpuiston.

Espanjan rannikko – Costa Blanca
www.costablanca.org

Costa Blanca on yli 218 kilometrin pituinen rannikko täynnä pehdmeiden hiekkojen rantoja joita ympäröivät tyynet vedet.

Alue on turistialueena erittäin suosittua, johtuen muun muassa siitä, että alue saa vuosittain noin 2800 tuntia aurinkoa.

Costa Blanca rannikko tunnetaan rantojensa ohella myös muusta upeasta luonnostaan ja maisemistaan, joihin kuuluu rannikkoa ylikatsovat vuoristot.

Alicante, johon rannikko kuuluu, on Espanjan toiseksi vuoristoisin provinssin, ja tarjoaakin klassisen Välimerellisen maiseman.

Maisemaan kuuluu laaksoja joita täyttävät tammet, männyt ja johanneksen puut, ja joita parfymoi laaja valikoima erilaisia aromaattisia kasveja.

Rannikon läheisyydessä olevilla vuoristoilla on lukuisia merkittyjä polkuja, joilla pääsee sisämaan osiin saakka.

Luonnonnähtävyyksien ohella alueelta löytyy lukuisia arkeologisia nähtävyyksiä, joissa on todisteita muun muassa alueen Foinikialaisesta, Karthagolaisesta, antiikin Roomalaisesta, ja Muslimi-historiasta.

Rannikkoa profiloivat myös lukuisat venesatamat, joiden kautta pääsee nauttimaan merestä sekä alueen vesi-urheiluista. Muista vapaa-ajanviettotavoista suosittu on muun muassa golf.

Espanjan rannikko – Costa Brava
en.costabrava.org

Costa Brava, joka sijaitsee Katalonian pohjoisella rannikolla, tunnetaan mäntypuistaan, kallioisista maanmuodoistaan, kultahiekkaisista rannoistaan, ja syvästä sinisestä merestään.

Alue tunnetaan nähtävyyksistään ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksistaan, kuten Cap de Creus luonnonpuisto, Sant Pere de Rodes luostari, Cadaquésin kylä, Aiguamolls de l’Empordà luonnonpuisto, ja Medes saarten merellinen reservi.

Kehittyneenä turistikohteena Costa Blanca tarjoaa myös erinomaisia ostospaikkoja varsinkin kohteissa Roses, L’Escala, L’Estartit, Palamós, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar ja Blanes.

Costa Bravan rannikon rannat ovat yleisesti ottaen korkealaatuisia, ja niiden laatua monitoroidaan tarkasti, joka on saanut tunnustusta muun muassa European Environmental Education Foundation (www.fee-international.org) organisaatiolta.

Rannikon turistirannoista kohokohtina nostetaan usein esiin varsinkin Lloret de Mar, Fenals, Santa Margarida, Salatar, El Rastell, La Nova, La Punta, Canyelles-Bonifaci ja L’Almadrava, kuin myös Sant Antoni, Cala Cristus-Ses Torretes, Torre Valentina ja Es Monestri rannat.

Espanjan rannikko – Costa Dorada
www.costadaurada.info

Costa Dorada (Kultarannikko suomeksi), joka tunnetaan myös Costa Daurada nimellä katalaanikielellä, on noin 216 km pituinen rannikko-alue, jonka pääkaupunki on Tarragona.

Alue sisältää noin 7,86 neliökilometriä laajoja puhdashiekkaisia rantoja ja kristallinkirkkaita matalia vesiä.

Merenrantaa reunustaa myös paikoittain vuoristojonot, joiden edustalta löytyvät paikkaa profiloivat lomakylät, joissa vierailee vuosittain yli 3,5 miljoonaa turistia.

Rannikkoa kuvaavat myös lukuisat viinitarhat, jotka tuottavat maan parhaisiin lukeutuvia viinejä, varsinkin voimakkaita punaviinejä Priorat alueelta.

Costa Doradan turistikeskukset ovat kehittyneet voimakkaasti viime vuosikymmeninä, ja niiden modernien palveluiden ohella voit nauttia myös alueen monista nähtävyyksistä, joihin lukeutuat esimerkiksi keskiaikaiset luostarit Poble, Santes Creus ja Scala Dei.

Luonnonähtävyyksien suhteen kauniiden Prades ja Siurana maisemien lisäksi luonnon reservi alueet Tivissa, Cardo ja Ports de Tortosa ovat monen kävijän tutustumislistalla.

Suosittu on myös Ebro joki-alue, joka tarjoaa muun muassa hienoja laguuneja, ja toisaalta tutustumisen arvoinen on myös historiallinen Tarragonan kaupunki.

Rantojen suhteen Costa Dorada tarjoaa esimerkiksi Ebro deltan rannat, joissa on pitkiä leveitä rantoja hienoine hiekkoineen joita tulvat ovat muokanneet turistiystävälliseen olomuotoon.

Rannikkoon kuuluvat myös Vandellos, L’Ampolla ja L’Ametlla de Mar rannat, jotka ovat jyrkempiä ja kapeampia, johtuen läheisten vuorien vaikutuksesta.

Costa Dauradan rannikko omaa tyypillisen Välimerellisen ilmaston, jota kuvaavat miedot talvet ja lämpimät kesät vähäisine sateineen.

Alueen vuoristot myötävaikuttavat suotuisaan säähän, muodostaen suojaisan rantapoukaman jossa voi nauttia ulko-ilma aktiviteeteista vuoden ympäri.

Rannikon keskilämpötilat vaihtelevat talven 14º Celsius asteesta aina tyypilliseen 21º-29º C asteen vaihteluväliin kesäisin.

Costa Doradan sateet tulevat pääasiassa syksyisin ja varsinkin keväisin, vaikkakin lyhyet raskaat sateet ovat yleisiä myös kesällä.

Espanjan rannikko – Costa Del Sol
www.visitcostadelsol.com

Kuuluisin kaikista Espanjan rannikko alueista on Costa del Sol, joka sijaitsee Iberian niemimaan eteläisellä osalla, ja koostuu 161 kilometristä Malagan maakunnan rannikkoa, yltäen myös Granadan ja Cádizin maakuntien puolelle.

Malagan kaupunki, Espanjan kuudenneksi suurin kaupunki, on suurinpiirtein keskellä maakunnan rannikkoa, jaken rannikon läntiseen ja itäiseen Costa del Soliin.

Itäisen Costa del Sol rannikon suosittuihin lomakyliin kuuluvat Rincón de la Victoria, Torre de mar, ja Torrox, joista on tullut varsinkin paikallisten sekä erityisesti saksalaisten suosimia lomakohteita.

Itäisen Costa del Solin tunnetuin lomakeskus on kuitenkin Nerja, joka sijaitsee noin 50 kilometriä Malagasta, ja sisältää maailmankuulun Nerjan luolan.

Maailmanmaineeseen rannikon on nostanut kuitenkin läntinen osa Costa del Sol rannikkoa, jonka lomakohteista tunnettuja ovat (etäisyysjärjestyksessä Malagasta) varsinkin Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona, ja Manilva.

Pääset liikkumaan autolla mukavasti rannikkoa pitkin sitä myötäilevän Autovía del Mediterráneo moottoritien avulla, sekä maksullisen AP-7 tien avulla, joka linkittää urbaanit keskukset toisiinsa aina Cadizin maakuntaan saakka.

Maakuntana Costa del Solin pääosin muodostamaa Malagaa sanotaan usein “pieneksi mantereeksi”, johtuen siitä, että sen 7 272 neliökilometrin kokoon mahtuu suuri joukko kontrasteja.


Tarjolla on niin vuoristoja, meri, maaseutukyliä, kuin sofistikoituneita lomakyliäkin.