Espanjan rautatiet

Espanjan rautatiet verkostoa operoi Renfe Operadora, joka on Espanjan valtion omistama rautatieyhtiö.

Renfe operoi sekä rahti-että matkustaja junia, käyttäen sekä 1668-mm “Iberian leveys” ja 1435-mm “Eurooppalainen leveys” rataverkostoa, jonka on rakentanut ja ylläpitää kansallinen rautatie rataverkoston infrastruktuuri yhtiö ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias).

Yhtiön nimi RENFE tulee entisestä Espanjan kansallisen rautatieverkoston nimestä, RENFE (Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles), joka luotiin maan rautateiden kansallistamisen yhteydessä vuonna 1941.

RENFE jaettiin edelleen Renfe Operadora (operaatiot) ja ADIF (infrastruktuuri) osioihin vuonna 2005.

Vuodelta 2003 oleva Espanjan laki erotti rautateiden hallinnon, huollon, ja verkoston rakentamisen toisistaan.

Renfen osuudeksi jäi junien omistus sekä matkustaja- ja tavaraliikenteen suunnittelu, markkinointi, ja operointi, vaikkakaan sillä ei ole näihin toimintoihin enää monopolia maan sisällä.

Maan rautatie toiminto on parhaillaan merkittävän muutosprosessin kourissa, jonka tarkoituksena on muuttaa ja modernisoida maan rautateitä varsinkin siten, että teknologian käyttöönotto, mukaanlukien internetin kautta tapahtuva toiminta, vastaa yleistä Eurooppalaista tasoa.

Espanjan rataverkosto koostuu noin 15 000 km rautateitä, joista 7 000 km on sähköistettyä osuutta.

Suurin osa rataverkostosta on ns. “Iberian” rataleveyttä (1668 mm), jota myös Portugali käyttää, mutta joka poikkeaa 1435 mm leveydestä joka on käytössä monissa Euroopan valtioissa, mukaanlukien naapurimaa Ranska.

Uusi AVE korkeiden nopeuksien rataverkosto on kuitenkin rakennettu käyttämään kansainvälistä 1435 mm raideleveyttä, tarkoituksena mahdollisimman nopea liittäminen muuhun Eurooppalaiseen rautatie järjestelmään.

Tätä nopeaa rataverkkoa kutsutaan Espanjassa nimellä AVE, joka on lyhennys sanoista “Alta Velocidad Española” eli “Espanjalainen Suurnopeus”.

Nopean verkoston rakentaminen alkoi Madridin ja Sevillan välille vuonna 1988 ja tämä rata-osuus tuli käyttöön vuonna 1991. Nopeudet tällä rata-osuudella ovat parhaimmillaan 300 km/h.

Korkeiden nopeuksien rata-osuus Madridista Barcelonaan valmistui vuonna 2007, ja se otettiin käyttöön vuonna 2008. Rata-osuudella nopeudet nousevat parhaimmillaan noin 350 km/h.

Muita suurnopeus junien ratoja löytyy väleiltä Madrid – Toledo, Madrid – Córdoba, Madrid – Valladolid, joiden lisäksi suunnitteilla on rata-osuuksia etenkin Valencian kaupunkiin ja Lissaboniin Portugalin puolella.

Muihin Renfen operoimiin linjoihin kuuluu Alaris, joka on keskinopeuksinen junayhteys Madridin ja Valencian kaupunkien välillä.


Intercity reittien lisäksi Renfe operoi lähijunia, joita kutsutaan nimellä Cercanías 11 metropolitan alueella, mukaanlukien Madrid ja Barcelona, joissa osassa se toimii paikallisten juna-yhtiöiden ohella.