Espanjan urheilu

Espanjan urheilu elämää on hallinnut 1900-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta jalkapallo.

Muihin suosittuihin urheilulajeihin maassa lukeutuvat kuitenkin myös koripallo, tennis, pyöräily, käsipallo, moottoripyöräily, Formula 1, vesi urheilulajit, golf, ja laskettelu.

Maa on isännöinyt useita kansainvälisiä kilpailuja, joista valovoimaisimpiin tapahtumiin ovat kuuluneet vuoden 1992 kesä-olympialaiset Barcelonassa sekä vuoden 1982 FIFA Maailmancup kilpailu jalkapallossa.

VIDEO: “Spain is Sport” niminen esittelyvideo Espanjasta urheilumaana.

Espanja on saavuttanut yksilölajeissa sekä joukkuelajeissa merkittäviä voittoja vuosien varrella, joista merkittävimpiin luetaan mukaan usein esimerkiksi Rafael Nadalin Wimbledonin tennis mestaruus, vuoden 2006 koripallon maailmanmestaruus, 2009 koripallon Eurocup voitto, 2008 Tenniksen Davis Cup mestaruus, Euro 2008 mestaruus jalkapallossa, sekä Carlos Sastren Tour de France voitto.

Eri lajeista suosituin on jalkapallo, jonka ylin sarjataso on nimeltään La Liga eli Primera División.

Parhaiten menestyneisiin espanjalaisiin joukkueisiin jalkapallossa kuuluvat Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Villarreal ja Valencia. Joukkueista Real Madrid ja Barcelona ovat dominoineet La Liga sarjaa suurelta osin sen historian aikana, ja näiden kahden joukkueen välillä ovatkin kaikkein seuratuimmat ottelut.

Real Madridia kutsutaan monien kommentoijien toimesta kaikkein menestyneimmäksi sarjajoukkueeksi Euroopassa, sillä se on voittanut UEFA mestareiden liigan ennätykselliset 9 kertaa ja Espanjan mestaruuden myös ennätykselliset 31 kertaa.

Espanjan kansallinen jalkapallojoukkue on päässyt mukaan FIFA World Cup turnaukseen kaikkiaan 12 kertaa vuoden 1930 jälkeen, mutta maa ei ole voittanut turnausta kertaakaan.

Paras sijoitus maalle maailmancup turnauksessa on neljäs sija vuoden 1950 turnauksessa.

Euroopan jalkapallo mestaruuksien osalta tilanne on parempi, sillä Espanja on voittanut mestaruuden kahdesti, ensin vuonna 1964, ja toisen kerran vuonna 2008.

Jalkapallon ohella koripallo on erittäin suosittu joukkuelaji maassa. Maan ylin koripalloliiga, ACB, on yksi Euroopan suurista koripalloliigoista, ja sen merkittävimpiin joukkueisiin kuuluvat muun muassa Real Madrid, FC Barcelona ja Joventut Badalona.

Espanjan koripallomaajoukkue on ollut voitokas, josta osoituksena varsinkin vuoden 2006 FIBA maailmanmestaruus, joiden lisäksi maa on voittanut kerran Eurobasket turnauksen, vuonna 2009.

Yksilölajeista maa on tuottanut mestareita varsinkin tennikseen, ja Espanja on pärjännyt tenniksessä myös joukkuetasolla, voittaen Davis Cup turnauksen neljä kertaa, vuosina 2000, 2004, 2008, ja 2009.

Tennispelaajista suurien joukkoon nostetaan esiin usein varsinkin Rafael Nadal, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista Espanjan pelaajista.

Espanjan urheilu suosittuihin lajeihin kuuluvat myös käsipallo, jonka suhteen maan ylin käsipalloliiga, Liga ASOBAL, on yksi parhaista koko Euroopan suhteen.

Käsipallon suhteen maan edustusjoukkue on voittanut muun muassa maailmanmestaruuden.

Samaan tapaan kuin Suomi, myös Espanjalla on pitkät perinteet autourheilun suhteen, mukaanlukien moottoripyöräily kilpailut.

Suurien espanjalaisten autourheilijoiden joukkoon nostetaan usein varsinkin Fernando Alonso, lajin maailmanmestari. Espanja isännöi ainoana maana kahta Formula 1 Grands Prix kilapilua, Espanjan Grand Prix (Barcelonassa) sekä Euroopan Grand Prix kilpailua, joka pidetään Valencian katuradalla.

Espanjan urheilu autourheilulajeista rallin Espanjalainen Carlos Sainz nostetaan usein kautta aikain parhaiden joukkoon, hänen kahden maailmanmestaruutensa ansiosta, vuosina 1990 ja 1992.

Pyöräily on ollut tärkeä urheilulaji Espanjassa 1940-luvulta lähtien, ja lajin suhteen maan tärkein tapahtuma on vuotuinen Vuelta a España (suomeksi “Espanjan Ympäriajo”), joka on yksi tärkeimpiä pyöräilytapahtumia maailmassa, yhdessä Tour de France ja Giro d’Italia kilpailujen kanssa.

Kuuluisiin Espanjalaisiin pyöräilijöihin kuuluvat Tour de France kilpailun kukin voittaneet Federico Bahamontes, Luis Ocaña, Pedro Delgado, Óscar Pereiro, Alberto Contador, sekä Carlos Sastre.

Kaikista menestynein maan pyöräilijöistä on kuitenkin Miguel Indurain, joka voitti Tour de France kilpailun viisi kertaa peräkkäin vuosina 1991 – 1995.

Golfista on tullut erittäin suosittu urheilulaji Espanjassa, ja maa on ollut monien golfin huipputapahtumien näyttämönä, mukana vuoden 1997 Ryder Cup kilpailu.

Espanjalaisista ammattigolfaajista kuuluisimpiin kuuluu Severiano Ballesteros, jonka saavutuksiin kuuluvat kaksi US Masters kilpailun voittoa, sekä kolme British Open voittoa.

Espanjalainen José María Olazábal on puolestaan voittanut kaksi Masters kilpailujen titteliä.

Maan vesipoolon edustusjoukkue on ollut erityisen menestyksekäs lajissaan 1990-luvulta lähtien, ja menestyksiin kuuluvat muun muassa hopea mitalli vuoden 1992 Barcelonan kesäolympialaisista sekä kulta vuoden 1996 kesäolympialaisista.

Perinteisiin Espanjan urheilu lajeihin kuuluvat baskimaan pelota sekä Valencialainen pilota ovat edelleen menestyksellisiä harrastuslajeja maassa.

Myös laskettelu on suosittu harrastus maassa. Taloudellisen tilanteen maassa parantumisen myötä alueelle on tullut useita moderneja laskettelu-keskuksia, ja Espanjasta löytyy myös Euroopan eteläisin laskettelukeskus, Sierra Nevada vuoriston rinteillä.


Rugby kuuluu maan nouseviin lajeihin, vaikka sitä on harrastettu maassa aina 1920-luvulta lähtien. Alueisiin joissa on pitkät perinteet Rugbyn suhteen kuuluvat Valladolid, Sant Boi de Llobregat sekä Baskimaa.