Espanjan vaakuna löytyy myös maan lipusta, ja sen nykyinen versio on vuodelta 1981 hyväksytystä laista.
Vaakuna symbolisoi kilpensä osalta vanhoja Espanjan kuningaskuntia, kruunua, perustuslaillista monarkiaa ja sen kannattajia, sekä Espanjan maantieteellistä sijaintia.
Vaakunan päällä oleva kruunu kuvaa Espanjan kuninkaallista kruunua, jota on käytetty kuninkaallisissa julistuksissa 1700-luvulta saakka.
Kruunun ohella vaakuna on jaettu kuuteen pääosaan ja lisä-osiin.
Vaakunakilven ylhäällä vasemmalla oleva kultainen kolmitorninen linnoitus on historiallisen Kastilian kuningaskunnan symboli.
Ylhäällä oikealla oleva kultakruunuinen leijona on puolestaan symboli historialliselle Léonin kuningaskunnalle, ja alhaalla kilvessä vasemmalla oleva kulta-punatankoinen osio on symboli Aragonin kuninkaalliselle kruunulle.
Lisäksi kilvessä alhaalla oikealla oleva linkitetty ketjuke, jossa on vihreä keskusosio, kuvaa historiallista Navarren kuningaskuntaa.
Kilven alaosasta löytyy lisäksi Granadan kuningaskuntaa kuvaava granaattiomenan kukinta, sekä kilven keskustasta Bourbonin suvun vaakunasymboli, jossa on on sinisellä kentässä kolme kultaista liljaa.
Vaakunakilven vierestä löytyvät molemmilta puolilta Herkuleksen pylväät, joka on muinainen nimi Gibraltarinsalmelle, ja symboloi yhtäältä Gibraltaria ja toisaalta Pohjois-Afrikkaa.
Herkuleksen pylväisiin on kietoutuneena maan motto “plus ultra”, joka tarkoittaa ‘kauemmaksi’ Latinan kielellä.
Pylväiden päällä molemmilla puolilla on Imperiaalinen kruunu, joka kuvaa Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Kaarle V:nen kruunua, joka hallitsi keisarikuntaa vuosina 1519–1556.
Hän oli myös Espanjan kuningas 1516–1556 nimellä Kaarle I.