Espanjan viinialueet

Tärkeimpiä Espanjan viinialueet sijainteja kutsutaan nimellä Denominaciones de Origen, ja niiden tuottamien viinien laadun määrittelyn takana ovat erityiset lait.

Viinialueista “Denominación de Origen de Pago” ovat alueita, jotka pyrkivät tuottamaan korkeimman laatuluokituksen viinejä, erittäin rajoitetuin geograafisten kriteerioiden pohjalta.

Nykyisellään olemassa on vain 9 viinitilaa, joilla on tämä status. Näistä yhdeksästä…

  • 6 sijaitsee Castile-La Manchan ja
  • 3 Navarren alueella.

“Denominación de Origen Calificada” (DOCa) alueet puolestaan ovat viinintuottaja-alueita, joilla on todistettu historia laadukasta viinintuotantoa.

Nykyisellään olemassa on vain 2 viinialuetta joilla on tämä status:

  • Rioja ja
  • Priorat.

VIDEO: Riojan alueen gastronomisen kulttuurin, mukaanlukien viininvalmistuksen, esittely.

Luokituksen “Denominación de Origen” (DO) takaa löytyy massatuotantoon suunnattujen laatuviinien tuotanto-alueita. Nykyisellään tällaisia alueita on kaikkiaan 66.

“Vino de Calidad con Indicación Geográfica” tuotanto-alueet ovat puolestaan nousevien viinilaatujen tuotanto-alueita. Näillä alueilla ei kuitenkaan vielä ole pitkää historiaa laatuviineistä. Nykyisellään tällaisia alueita on 2 kappaletta.

Alueista “Vino de la Tierra” (VdlT) alueet tuottavat “maalaisviinejä“, ja niiden kukin viinitila käyttää alueellisia nimiä tuotannolleen. Nykyisellään tällaisia alueita on yhteensä 46 kappaletta Espanjassa.

“Vino de Mesa” (pöytäviini) on massatuotettua viiniä, joka normaalisti tulee eri Espanjan viinin tuotanto-alueilta. Espanjalaisella pöytäviinillä ei ole vuosikertaa eikä tiettyä nimettyä tuotanto-aluetta.

Näiden ohelle Espanja kehitti vuonna 2006 ” Vino de la Tierra” luokituksen, virallisesti nimeltään “Viñedos de España”. Tämän viinilaadun tuottajilla on lupa sekoittaa tuotteeseensa viinejä kaikkiaan 11 eri Espanjan viinintuotanto-alueelta.

Vaikka kaikki viinialueet ovat rajoittuneita tiettyjen tuotantokeskusten ympärille, tietyt parhaimmista denominaciones laaduista, kuten Cava ja Rioja, tuotetaan useammissakin autonomisissa yhteisöissä maan sisällä.


Espanjan omien lakien ohella Euroopan Komission sääntö 753/2002 lajittelee Espanjan eri alueiden tuottamat viinit kahteen eri pääkategoriaan ja edelleen ala-kategorioihin.