Espoo nähtävyydet top 5 – nähtävyyksiä Espoossa

Espoo nähtävyydet top 5 kohteita ovat Vesipuisto Serena, Kauppakeskus Sello, Gallen-Kallelan Museo, Espoon tuomiokirkko, sekä risteily Pentala-saaristomuseolle.

Nähtävyyksistä Vesipuisto Serena (serena.fi) on Pohjoismaiden suurin sisävesipuisto, johon kuuluu kesäkaudella (kesä-elokuu) myös ulkovesipuisto sekä talvisin suosittu hiihtokeskus Serena Ski (facebook.com/serenaski).

Vesipuisto Serena - Espoo nähtävyydet.

Vesipuisto Serena.

Sisätilojen trooppisissa olosuhteissa liukumäkien ja altaiden kohokohdiksi nousevat mm. koskimaisia kuohuja ja huimia vauhteja sisältävä 159-metrinen Villivirta, hyppyriliuku Skijump, 120-metrin liuku, pimeätunnelinen liukumäki Black Hole, aaltoallas, sekä porealtaat.

Sisävesipuiston esittely (Vesipuisto Serena).

Kesäisin ulkotiloissa kävijöiden suosikkeja ovat esimerkiksi kumirenkaan päällä matkattava kouruvesiliukumäki Rengasjoki, adrenaliinintäytteinen vauhtiliuku Hurjapäät, Huvikeidas lasten vesileikkialue & Lastenmaa lastenaltaat, kuin myös aurinkoisesta päivästä nauttimiseen täydellisesti sopiva Aurinkoallas.

Ulkovesipuiston esittely (Vesipuisto Serena).

Altailla ja liu’uissa vietetyn päivän mittaan lisäenergiaa saa tankattua vesipuiston luolaravintola Graninassa (burgereita, liharuokia, virvokkeita, kuumia juomia, huurteisia, jne), grillikioskilla, sekä jäätelökioskilla. Lisäksi Seranalla on olemassa myymälä, josta saa ostettua uima-asuja, pyyhkeitä, uimarenkaita, matkamuistoja, ja paljon muuta kivaa.

Sello (sello.fi) on Espoo nähtävyydet vaihtoehdoista puolestaan Suomen kolmanneksi suosituin kauppakeskus kävijämäärillä mitattuna, jossa shoppailee ja viettää vapaa-aikaansa noin 21 miljoonaa asiakasta vuosittain.

Kauppakeskus Sello - nähtävyyksiä Espoossa.

Kauppakeskus Sello.

Vuonna 2003 avattu kauppakeskus sisältää yli 160 erilaista liikettä ja palvelua, ankkurimyymälöinään Prisma, K-Citymarket, Halonen, H&M, sekä Power. Muita mielenkiintoisia shoppailukohteita ovat mm. Aleksi 13 muotiliike, Finlaysonin sisustuskauppa, Intersport-urheilumyymälä, Nike-brändiputiikki, sekä retkeiluvarusteita kauppaava Partioaitta.

Kauppakeskus Sello - Espoo nähtävyydet.

Sellon 44 erilaisen kahvilan ja ravintolan valikoimassa on panostettu etenkin suosittuihin ketjuihin, tarjolla ollessa esimerkiksi Burger King, Hesburger, KFC, Kotipizza, Subway, Taco Bell, Robert’s Coffee, Picnic, Jungle Juice Bar, Hanko Aasia, Arnolds, ja Espresso House. Kesäisin erityisen suosittuja ruokailupaikkoja ovat terasseilla varustetut ravintolat, kuten Pancho Villa (meksikolainen ravintola – panchovilla.fi/espoo-sello) ja Il Gabbiano (italialaisen keittiön herkkuja – ilgabbiano.fi).

Vuoden paras kauppakeskus 2019 -mainos (Kauppakeskus Sello).

Lisäksi vapaa-aikaa voi viettää Sellon tiloissa vaikkapa hohtokeilauksen ja biljardin merkeissä BowlCircuksessa (bowlcircus.com), käymällä katselemassa uutuusleffoja Finnkinon kuuden salin ja yli 800-asiakaspaikan kokoisessa modernissa elokuvateatterissa (finnkino.fi/sello), tai yöpymällä neljän tähden tasoisessa GLO Hotel Sellossa (glohotels.fi/glo-sello).

Viaporintorin terassi - Kauppakeskus Sello - nähtävää Espoossa.

Viaporintorin terassi (Kauppakeskus Sello).

Kauppakeskuksen Viaporintorin terassi on omalta osaltaan kesäkuusta elokuuhun erilaisten tapahtumien ja esitysten tapahtumapaikka.

Gallen-Kallelan Museo (gallen-kallela.fi) on Espoon nähtävyydet kohteista kansallistaidemaalari Akseli Gallen-Kallelan itsensä suunnittelemassa, vuonna 1913 valmistuneessa Tarvaspään ateljeelinnassa toimiva museo, esitellen Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta, taiteilijan persoonaa, sekä hänen aikakauttaan (1865–1931) erilaisten pysyvien ja vaihtuvien näyttelyiden kautta.

Gallen-Kallela Museo - Espoo nähtävyydet.

Museon kokoelmissa on noin 250 Akseli Gallen-Kallelan öljymaalausta, yli 500 piirustusta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta, liki täydellinen grafiikan teosten kokoelma, reliefejä ja veistoksia, sekä kokoelma käyttögrafiikkaa kuten julisteita.

Vuodesta 1961 museona toimineen, kansallisromantiikkaa ja linna-arkkitehtuuria taidokkaasti yhdistelevän rakennuksen puitteissa olevat, noin kerran vuodessa vaihtuvat näyttelyt kertovat Gallen-Kallelan värikkäästä elämästä erilaisten teemojen avulla. Esimerkiksi vuonna 2023 näyttelyn teemana oli “Paluu Keniaan”, esitellen taiteilijan Afrikan-matkaa vuosina 1909–1910.

Paras tapa tutustua museon ajankohtaiseen vaihtuvaan näyttelyyn on osallistua avoimelle yleisöopastukselle (gallen-kallela.fi/opastukset/), joka kuuluu pääsylipun hintaan. Opastuksen aikana pääset tutustumaan Akseli Gallen-Kallelan ja hänen perheensä elämään Tarvaspäässä sekä senhetkisen näyttelyn sisältöihin.

Omatoimista museokierrosta voi tehdä värikkäämmäksi omalle mobiililaitteelle ladattavissa olevalla äänioppaalla (gallen-kallela.fi/aaniopas/), joka esittelee 22 eri museon alueen kohdetta, sisältäen tarinoita ja tietoa Gallen-Kallelan perheestä, museorakennuksesta ja sen pihapiiristä, sekä muutamista valikoiduista taideteoksista.

Tarvaspää Cafe Zoceria - Gallen-Kallela Museo - nähtävyyksiä Espoossa.

Tarvaspää Cafe Zoceria (Gallen-Kallela Museo).

Vierailu Gallen-Kallelan Museoon on hyvä päättää sen puutarhassa sijaitsevaan, eurooppalaishenkistä kahvilakulttuuria edustavaan, vuodesta 2017 avoinna olleeseen Tarvaspää Cafe Zoceria kahvila-ravintolaan (cafezoceria.fi). Zocerian valikoimissa on mm. erikoiskahveja ja laadukas tee-menu, salaatteja, keittoja, pastaa, sekä suolaisia ja makeita konditoriatuotteita.

Espoon tuomiokirkko (espoonseurakunnat.fi/espoon-tuomiokirkko) on keskiaikainen, 1480-luvun loppupuolella rakennettu upea harmaakivikirkko Espoonjoen rannalla, ja Espoo nähtävyydet kohteena myös Vantaan Pyhän Laurin kirkon jälkeen pääkaupunkiseudun toiseksi vanhin säilynyt rakennus.

Espoon tuomiokirkko - Espoo nähtävyydet.

Espoon tuomiokirkko.

Hienoihin yksityiskohtiin noin 550 henkeä mahduttavassa tuomiokirkossa kuuluvat mm. alttarin yläpuolella sijaitseva, 1400-luvulta peräisin oleva puinen krusifiksi, saarnastuoli 1690-luvulta, sekä Gunnar Forsströmin vuonna 1942 tekemä alttaritauluna toimiva, vuorisaarnaa kuvaava ikkunalasimaalaus.

Tuomiokirkko on lisäksi yksi Espoon musiikkielämän keskuksia, jolla järjestetään vuoden mittaan kymmeniä konsertteja – sekä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan omia että ulkopuolisten esiintyjien organisoimia.

Urkuyö ja Aaria -festivaali - Espoon tuomiokirkko - Espoo nähtävyydet.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertti (Espoon tuomiokirkko).

Kuuluisimmat tuomiokirkon musiikkitapahtumista ovat kesäisin järjestettävät Suvisunnuntain iltamusiikki (espoonseurakunnat.fi/suvisunnuntain-iltamusiikki), johon on vapaa pääsy, sekä Urkuyö ja Aaria (urkuyofestival.fi), yksi Suomen vanhimmista klassisen musiikin festivaaleista.

Kesäkuukausina Espoon tuomiokirkko toimii Tiekirkkona, jolloin nuoret kirkonoppaat ovat paikalla, esitellen pyynnöstä kirkon historiaa. Kesällä voit myös vierailla kirkon tapulikahvilassa, jossa valikoimiin kuuluvat juomat, pikkunaposteltavat, ja kirkon menneisyydestä kertova kirjasarja “Kannusillan kollit 1-3”.

Risteily Pentala-saaristomuseolle (visitespoo.fi/saaristoliikenne-ja-aikataulut) on kokonaisvaltainen Espoo nähtävyydet elämys, jossa yhdistyvät merimatka, historia (1900-luvun kalastaja- ja huvilaelämä saaristossa), kulttuurimaisema, ja Pentalan saaren omaleimainen luonto.

Suvisaaristoon kuuluvalla, Etelä-Suomen korkeimmalla Pentalan saarella sijaitseva Saaristomuseo Pentala (espoo.fi/saaristomuseo-pentala) sisältää kohokohtina mm. 1920-luvulla rakennetun kotimuseo Gurlin talon, ympärivuotisesta kalastuksesta kertovan näyttelyn ruokokattoisessa ranta-aitassa, saaristomuseon infokeskuksen Villa Rosengård -huvilassa, sekä 1700-luvun lopulla rakennetun kalastajamökin.

Pentala-saaristomuseo - Espoo nähtävyydet.

Saaristomuseo Pentala.

Voit yhdistää museorakennuksiin ja historialliseen saaristolaiselämään tutustumisen luontoretkeilyyn, sillä museoalueelta alkaa 2,3 km pituinen luontopolku, johtaen luonnonkauniille Pentalan järvelle ja Diksandin rannalle.

Lisäksi voit tuoda mukanasi Pentalaan omat eväät tai nauttia museoalueen Cafe Lillstuganin ja Saaristoravintola Pavenin tarjoamista herkuista käyntisi aikana. Museokaupasta saa puolestaan ostettua erilaisia tuliaisia muistoksi käynnistä tässä ainutlaatuisessa kohteessa.

Aava Lines saaristovene - nähtävyyksiä Espoossa.

Aava Linesin saaristovene (Saaristomuseo Pentala).

Paikan päälle Pentala-saaristomuseolle pääsee Aava Linesin (aavalines.fi) operoiman Espoon m/s Vallisaari saaristoveneen kyydissä, jotka kulkevat reittiliikenteen muodossa koko kesän (kesäkuun alusta elokuun loppuun), lukuun ottamatta maanantaipäiviä.


Espoon alueella on Pentalan saari mukaanlukien nähtävyytenä kaikkiaan 165 saarta, joista monet on varustettu ulkoilijoita varten, sisältäen laiturin, keittokatoksia, sekä wc:t. Saaristoveneliikenteen kyydissä pääset käymään myös esimerkiksi kohteissa Iso Vasikkasaari, Stora Herrö, Gåsgrund, ja Rövaren.