Etelä-Thaimaa

Etelä-Thaimaa on hallinnollinen alue Thaimaata, Malakan niemimaalla.

Alueen yhdistää keskiseen Thaimaahan kapea Kra Isthmus, joka on kapein osa niemimaata kohti pohjoista.

Alueen koko on kaikkiaan noin 70 713 km², ja se muodostuu läntisistä jyrkemmistä kalkkikivien muodostamien kukkuloiden ranta-alueista, ja itäinen puoli on suurelta osin tasaisempaa jokitasankoa.

Suurin joki etelässä on nimeltään “Tapi” Surat Thani maakunnassa, joka yhdessä Phum Duang joen kanssa samassa maakunnassa, vie noin 10% eteläisen Thaimaan kokonaisalueesta.

Pienempiin alueen jokiin kuuluvat Pattani, Saiburi, Krabi ja Trang.

Suurin järvi etelässä on Songkhla (kooltaan 1 040 km²), ja suurin tekojärvi puolestaan on Chiao Lan (Ratchaprapha padon alueella) josta 165 km² on Khao Sok kansallispuiston alueella Surat Thani maakunnassa.

Niemimaan läpi kulkee useampiakin vuoristoja, joiden korkeus parhaimmillaan nousee aina 1835 metrin korkeuteen Khao Luang vuoren kohdalla Nakhon Si Thammarat provinssissa.

Vuoristojonoista kuuluisin on Phuket vuoristo joka matkaa aina Kra Isthmus osiolta niemimaata Phuketin saarelle, yhdistyen Tanao Si vuoristojonoon pohjoisessa.

Phuket vuoristojonon kanssa samassa linjassa noin 100 km itään on Nakhon Si Thammarat vuoristo, jota kutsutaan myös Banthat nimellä, joka alkaa Samui saarelta Ko Pha Ngan Ko Tao aluetta Surat Thani provinssissa, ja päättyy rajaan Malesian kanssa Ko Ta Ru Tao saariston kohdalla.

Malesian kanssa oleva raja muodostuu Sankalakhiri vuoristosta, joka usein jaetaan edelleen Pattani, Taluban ja Songkhla vuoristoihin.

Länsistä kalkkikivi kukkoloista Etelä Thaimaan alueella on muodostunut aikojen kuluessa ja eroosion myötä varsin jyrkkärantaisia, ja aluetta pisteyttävät myös lukuisat rantasaaret, mukaanlukien kuuluisat Phi Phi saaret.

Rantasaarista kuuluisin on ns. James Bond saari Phang Nga lahdella, jota käytettiin 007 ja Kultainen Ase elokuvan kuvauksissa.

Etelä Thaimaa niemimaa on ollut arkeologisten kaivauksien valossa asuttuna aina esihistoriallisilta ajoilta saakka, ja vanhimmat löydökset Lang Rongrien luolasta on tutkittu olevan ajalta noin 38 000 – 27 000 vuotta ennen nykyaikaa.

Kiinalaisten historioitsijoiden kirjoituksissa ensimmäisen vuosisadan aikana j.Kr. alueella mainitaan olleen useita rantakaupunkeja ja kaupunkivaltioita, joista tärkein oli Langkasuka, jota pidetään usein Pattani valtakunnan alkupaikkana.

Varhaisiin kaupunkeihin alueella vaikuttivat varsinkin Intialaisesta kultuurista tulleet vaikutteet, joihin kuului Buddhistisen uskonnon mukaanotto kulttuuriin.

Kun muinainen Srivijayan valtakunta Chaiyassa laajensi vaikutusaluettaan, alueen varhaisista kaupungeista tuli sen osia. Kun Srivijayan valtakunta alkoi menettää vaikutusvaltaansa, Nakhon Si Thammaratin kuningaskunnasta tuli alueen hallitseva voima.

Eteläisen Thaimaan etelä-osat olivat myöhemmin myös Malesialaisten sulttaanikuntien hallinnassa, ja pohjois-osa kuului tuolloin Bangkokin hallinto-alueeseen.

1800-luvulle tultaessa thesaphiban uudistusten aikaan sekä Nakhon Si Thammarat sekä Malesialaisten sulttaanikuntien alueet yhdistettiin, ja toisaalta uudelleen jaettiin 5 hallinto-alueeseen, jotka käyttivät valtaa yli alueellaan olleiden kaupunkivaltioiden (mueang Thain kielellä).

Pienemmät mueangit yhdistettiin isompiin, ja lopputuloksena oli nykyiset 14 Etelä Thaimaan provinssia.

Eteläisen Thaimaan 10 suurinta kaupunkia ovat:

1. Hat Yai (asukasmäärä 157 359, 801 747 Hatyai-Songkhla suurkaupunki alueella osana Songkla provinssia)
2. Surat Thani (126 280, 358 000 Surat Thanin suurkaupunki alueella)
3. Nakhon Si Thammarat (108 139, 280 000 Amphoe Mueang Nakhon Si Thammarat suurkaupunki alueella)
4. Phuket (75 971, 325 600 Phuketin suurkaupunki alueella)
5. Songkhla (73 835, 801 747 Hatyai-Songkhla suurkaupunki alueella)
6. Yala (63 640)
7. Trang (61 067)
8. Ko Samui (51 044) (Koh Samui saari Surat Thani provinssissa)
9. Ko Hong (43 989, 801 747 Hatyai-Songkhla suurkaupunki alueella)
10. Pattani (43 255)

Esimerkiksi vuonna 2007 Eteläisen Thaimaan BAT (Brutto Alueellinen Tuote) oli noin 859 325 miljoonaa bahtia. Alueella taloudellisia keskuksia ovat varsinkin Hat Yai City ala-eteläisen ja Surat Thani City ylemmän eteläisen sekä Phuket City läntisen rannikon osalta eteläistä Thaimaata.

Eteläinen Thaimaa on yhteydessä Bangkokiin, Thaimaan taloudelliseen keskukseen, sekä rautatien että moottoritien avulla, ja tarjolla on myös useampia paikallisia lentokenttiä jotka sijaitsevat isommissa kaupungissa ja kylissä.

Isoin liikenteen keskus eteläisellä Thaimaalla on Hat Yai, joka on kehittynyt pienestä kylästä nykyiseen moderniin kaupunkiin muutamassa vuosikymmenessä.

Phetkasem tie on pisin koko Thaimaan alueella kulkien Kra Isthmuksen mukaisesti, jatkuen läntistä niemimaata pitkin. Trangin alueelta tie ylittää itäiselle rannikolle ja Hat Yai alueelle, loppuen Malesian rajaan.

Kaksi Aasialaista moottoritietä kulkee läpi eteläisen Thaimaan. Aasian moottoritie 2 kulkee enimmäkseen junaradan myötäisesti aina Bangkokista saakka, ylittäen Malesian puolelle Sadaon kohdalla.

Aasian moottoritie 18 alkaa Hat Yai alueelta ja kulkee etelään itäistä rannikkoa pitkin, ylittäen Malesian puolelle Sungai Kolokin kohdalla.

Eteläinen rautatie yhdistää myös Bangkokin alueen Hat Yaihin, jatkuen sieltä Su-ngai Kolok alueelle.

Rautatiellä on haararata joka kulkee aina Ban Thung Phoe risteyksestä Kirirat Nikhom alueelle, ja kaksi pienempää rataa jotka kulkevat Thung Song alueelta Trang ja Nakhon Si Thammarat alueille, sekä Hat Yai risteyksestä Malesiaan ja Singaporeen.


Eteläisen Thaimaan alueella on kaikkiaan viisi kansainvälistä lentoasemaa ja kuusi maan sisäiseen liikenteeseen varattua kotimaista lentoterminaalia:

 • Phuketin Kansainvälinen Lentokenttä
 • Hat Yain Kansainvälinen Lentokenttä
 • Krabin Kansainvälinen Lentokenttä
 • Surat Thanin Kansainvälinen Lentokenttä
 • Koh Samuin Kansainvälinen Lentokenttä
 • Nakhon Si Thammaratin Lentokenttä
 • Trangin Lentokenttä
 • Narathiwatin Lentokenttä
 • Chumphonin Lentokenttä
 • Ranongin Lentokenttä
 • Pattanin Lentokenttä