Feldherrnhalle Munchen

Feldherrnhalle Munchen on Odeonplatz aukiolla oleva Baijerin armeijan kunniaksi pystytetty monumentaalinen loggia.

Feldherrnhalle rakennettiin vuosina 1841-44 kuningas Ludvig I:sen toimeksiannosta.

Loggiaan lisättiin kivileijonapatsaat sisäänkäynnin reunoille vuonna 1906, jotka löytyvät myös rakennuksen inspiraation lähteestä, Loggia dei Lanzista Firenzessä.

Feldherrnhalle Munich Germany

KUVA: Näkymä Feldherrnhalle monumentille sen edustalla olevalta Odeonplatz aukiolta. Loggian (fi.wikipedia.org/wiki/Loggia) inspiraation lähteenä toimi Firenzen Loggia dei Lanzi.

Bayerisches Armeedenkmal monument in Munich Germany

KUVA: Loggia toimii preludina (ja toisena Ludwigstrasse kadun point de vue yksityiskohtana) noin 1 km päässä olevalle Siegestor riemukaarelle, joka on myös omistettu Baijerin armeijalle. Kuvassa loggian keskellä oleva Baijerin armeijan monumentti, jonka teki kuvanveistäjä Ferdinand von Miller vuonna 1892, ja joka on myös Ranskan-Preussin sodan (1870–1871) muistomerkki.

Count Tilly statue in Munich Germany

KUVA: Loggian, jonka nimi suomeksi tarkoittaa “sotilaskomentajien hallia”, kohokohtiin kuuluvat Baijerin sotahistorian johtajien muistopatsaat Baijerilaisille komentajille kreivi Tillylle (joka menehtyi ruotsalaisia (joukoissa myös paljon suomalaisia) vastaan käydyn kolmikymmenvuotisen sodan (1618–1648) aikana), sekä prinssi Wredelle (1767-1838), jotka Ferdinand von Miller uudelleenvaloi sodissa käytetyistä pronssikanuunoista Ludwig von Schwanthalerin alkuperäisten piirrosten mukaisesti.

Lion statues Feldherrnhalle Munich GermanyKUVA: Monumentin kohokohtiin kuuluvat sen ylösnousun reunoilla olevat kaksi kivileijonapatsasta (tekijä: Wilhelm von Rümann (1906)), joista toisen sanotaan murisevan historiallisen Residenz hallintorakennuksen suuntaan ja toisen olevan olevan kunnioittavan hiljaa viereisen Theatinerkirchen suuntaan.

Perinteisesti leijonapatsaat ovat symboloineet paikkojen suojelua ja turvaamista negatiivisiltä vaikutteilta, joka ikonografisena traditiona on peräisin aina Mesopotamian aikaiselta sivilisaatiolta.


Nykyään loggia toimii myös suosittuna paikkana muusikoille ja erilaisille lauluesityksille sen erinomaisen akustiikan ansiosta.