Festung Hohensalzburg Salzburg

Festung Hohensalzburg Salzburg on keskiaikaiseen ja barokkityyliin tehty linnoitus, joka on yksi parhaiten säilyneistä Euroopassa, ja myös kaupungin tunnetuin symboli.

Festung Hohensalzburg linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1077 suojaamaan varsinkin alueen papistoa, sillä aika oli ns. investituurariidan alkusoittoja, joka oli merkittävin maallisen ja kirkollisen vallan yhteenotto keskiajalla.

Festung Hohensalzburg Salzburg Austria

KUVA: Näkymä ylös Festungsberg kukkulalle ja Festung Hohensalzburg linnoitukseen Kapitelplatz aukiolta, Salzburgin katedraalin vierestä.

Festung Hohensalzburg funicular

KUVA: Ylös linnoitukseen pääsee kahdella tapaa: joko kävelemällä noin 30-minuuttia vievän jyrkän nousun, lähtien Kapitelplatz aukiolta, tai käyttäen kuvan oikeassa reunassa olevaa funikulaaria (vaijerikäyttöinen rautatie), joka vie ylös kahdessa minuutissa.

View to Salzburg from Festung Hohensalzburg

KUVA: Salzburgin linnoitus tarjoaa useita näköalapaikkoja muurin reunalta sekä Salzburgin vanhaankaupunkiin pohjoisessa että Alpeille eteläsuunnassa. Alpeilta takaisin linnoitukselle parhaat näkymät saa Untersberg vuoren huipulta, jonne pääsee köysirataa (www.salzburg.info/en/sights/excursions/cable_car_untersberg.htm) pitkin, jonka alkuun menee mm. Salzburg Stadtbus linja 25 (www.salzburg-ag.at/verkehr/stadtbus/fahrplan/linien/).

Festung Hohensalzburg Inneres Schloss

KUVA: Käytävä linnan Inneres Schloss sisäosaan, Festungsmuseum linnoitusmuseoon, ja käytävään jonka varrella on osa linnoituksen tykeistä, joista kukin luokka on nimetty erikseen. “Der grob Püffl” tykit ampuivat aikanaan yli 200 kg painoisia kuulia, ja “Singerin” sekä “Trachl” (“pikkulohikäärme”) huomattavasti pienempiä ammuksia.

Burghof Festung Hohensalzburg

KUVA: Kuvassa Burghof sisäpiha, joka on linnoituksen keskus. Burghofin kohokohtia ovat sen vuonna 1539 kaivettu kaivo sekä Pyhän Yrjön kirkko.

Georgskirche Leornhard von Keutschach Festung Hohensalzburg

KUVA: Pyhän Yrjön kirkon kirkon yksityiskohtiin kuuluu kuvan kohokuva teos arkkipiispa Leonhard von Keutschachista, joka on tehty punaisesta marmorista. Leonhard von Keutschachin merkittävyydestä kertovia kaiverruksia löytyy kaikkiaan 58 eri puolilta Hohensalzburg linnoitusta, ja hän olikin tärkein linnan laajentaja sen historian aikana.

Salzburg castle restaurant

KUVA: Hohensalzburg linnoitus tarjoaa sekä ravintolan että tavernan ruokailua varten, joista kuvassa on Burgschänke taverna.


VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin tekemä Hohensalzburgin esittely.


VIDEO: Geobeats julkaisun Hohensalzburgin kohokohtien esittely.

Arkkipiispa Leonhard von Keutschach oli kuitenkin merkittävin linnan jälleenrakentaja ja laajentaja vuosina 1495-1519, josta johtuu linnan rakennusten sekoitus keskiaikaista ja toisaalta barokin tyyliä.

Leonhard von Keutschach oli jatkuvassa konfliktissa Salzburgin kansan kanssa, ja tunsi olonsa turvallisemmaksi linnoituksen muurien sisällä.

Oleskelunsa mukavuutta parantaakseen hän rakennutti luksusmaiset arkkipiispojen edustushuoneet (Prinssien Huoneet), joihin kuuluu mm. Goldene Stube (Kultainen Huone), jonka kuuluisin yksityiskohta on Salzburilainen tiili-uuni vuodelta 1501.

Huoneisiin pääsee tutustumaan ainoastaan opastetun kiertokäynnin avulla, joka kestää noin 90 minuuttia.

Kaiken kaikkiaan linnoituksessa on 50 rakennusta joissa on pinta-alaa 33,000 m², ja alueella on arkkipiispojen edustushuoneiden ja näköalatasanteiden lisäksi tarjolla varsinkin Festungsmuseum linnoitusmuseo (www.salzburgmuseum.at/214.html), Welt der Marionetten marionetti-museo (www.salzburg.info/en/sights/museums/marionette_museum.htm), ja Rainer Rykmentti museo.

Näistä linnoitusmuseo dokumentoi Hohensalburgin historiaa ja tarjoaa katsauksen sen historialliseen arkielämään mm. keskiaikaisen lämmityssysteemin ja keittiön avulla.

Näytillä on myös mm. keskiaikainen kulta-aarre, keskiaikaisia aseita ja haarniskoja, Gotiikan tyylisiä huonekaluja, käsityötavaroita 1500-ja 1600-luvuilta, sekä löydöksiä kaivauksista linnoituksen alueella, mukana antiikin Rooman aikaisia kolikoita ja keramiikkaa,

Welt der Marionetten (Marionettenmuseum) puolestaan on ainutlaatuinen marionetti-museo, sijaiten Hohensalzburg linnoituksen kellari-alueella.

Museossa on tarjolla useita historiallisia marionetti-nukkeja maailmankuulusta Salzburger Marionettentheater (www.marionetten.at) teatterista, kuten Papageno ja Papagena marionetit Mozartin Taikahuilu oopperasta. Museossa pääset myös itse kokeilemaan marionetteja.


Rainer Rykmentti museo, joka on Prinssien Huoneiden vieressä, sisältää muistoesineitä historiallisesta arkkiherttua Rainerin 59:stä jalkaväkirykmentistä, joka toimi linnoituksessa vuosina 1871-1918.