Finlandia talo Helsinki

Finlandia talo Helsinki on kuuluisa konserttitalo ja kongressikeskus, jonka on suunnitellut Alvar Aalto.

Finlandia rakennus sai alkunsa 60-luvulla, kun Helsingin kaupunki antoi tehtäväksi Alvar Aallolle suunnitella konsertti-ja kongressirakennus, osana suurempaa, uutta kaupunkisuunnitelmaa.

Ensimmäiset vedokset rakennuksesta ovat vuodelta 1961, ja pääasiassa rakennuksen pohjapiirros oli valmiina rakentamista varten vuonna 1967.

Finlandia talo Helsinki

KUVA: Rakennus kuvattuna Finlandiatalo pysäköintialueen puolelta, Töölönlahden rannan vierestä.

Työ Finlandiatalon rakentamiseksi alkoi samana vuonna, vuonna 1967, ja rakennus valmistui neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1971.

Rakennuksen kohokohtiin arkkitehtuurillisesti kuuluvat sen horisontaalinen massiivisuus, sekä rakennuksesta nouseva auditorium osio.

Finlandiatalon ulkoinen seinämateriaali on Carrara marmoria ja talon kupariset katto-osiot ovat saaneet vihreän patinan ajan kulumisen myötä.

Sisätilojen suhteen huomattavia yksityiskohtia ovat varsinkin sisätilojen yhdistelmät marmoria, puulatti-yksityiskohtia, ja keramiikkaa.

Huomionarvoinen on myös, auditoriumin ohella, matala ja leveä ‘venetsialainen’ porraskäytävä joka johtaa sisääntulon aulasta sekä pää-auditoriumiin että kamarimusiikki halliin.

Rakennuksen pääkonserttihallia kutsutaan Finlandia Hall nimellä, ja siinä on tilaa 1700 kuulijalle.


Pienempi auditoriumi, nimeltään Helsinki Hall, pitää sisällään tilat 340:lle. Rakennuksen kongressitiloissa on tilaa noin 450-900:lle hengelle, riippuen kokoonpanosta, jonka kongressi valitsee tiloille.