Fontaine des Innocents Pariisi

Fontaine des Innocents Pariisi on Forum des Halles kauppakeskuksen vieressä oleva Pariisin vanhin monumentaalinen suihkulähde, joka on tehty upeaan varhaiseen Ranskan renesanssin tyyliin.

Suihkulähdettä rakennettiin vuosina 1547-1550 arkkitehti Pierre Lescotin suunnitelmasta ja kuvanveistäjä Jean Goujonin avustuksesta varhaisen Ranskan renesanssin tyyliin.

Fontaine des Innocents on nykyisin vanhin vielä jäljelläoleva Pariisin monumentaalisista suihkulähteistä.

Suihkulähde oli osa kaupunkiin tehtyjä rakennelmia jotka tehtiin kunnioittamaan kuningas Henrik II:sen paraatisisääntuloa Pariisiin vuonna 1549.

Fontaine des Innocents in Paris

KUVA: Fontaine des Innocents eli Viattomien Suihkulähde, jonka alkuperäinen nimi oli Fontaine des Nymphes (Nymfien suihkulähde), kuvattuna sen vierestä menevältä Rue Berger kadulta, jolta pääsee myös Forum des Halles kauppakeskukseen.

Tuolloin taiteilijoille annettiin toimeksiannoksi tehdä kuvaavia monumentteja kuninkaan käyttämän reitin varrelle, aina Port Saint-Denis riemukaarelta palais de la Cité palatsille saakka.

Fontaine des Innocents rakennettiin muinaisen église des Saints-Innocents kirkon hautuumaan viereen, josta sen nykyinen nimi juontaa, rue Saint Denis kadun oheen, jota kautta kuninkaan kulkue meni.

Sen rakenne tehtiin siten, että suihkulähteen majesteetillinen portaikko toimi suihkulähteen portaikon lisäksi myös näköalatasanteena kuninkaan kulkueen seuraamiseen paikallisille aatelisille.

Kun suihkulähteen viereinen hautuumaa siirrettiin vuonna 1787 kaupungin muurien ulkopuolelle ja paikka muutettiin Marché des Innocents markkinapaikaksi, joutui suihkulähde samalla tuhottavien kohteiden listalle.

Fontaine des Innocents rakennelman pelasti kuitenkin kirjailija Quatremere de Quincyn (fi.wikipedia.org/wiki/Antoine_Chrysostome_Quatremère_de_Quincy) kampanja “ranskalaisen veistostaiteen mestariteoksen” pelastamiseksi.

Tuolloin suihkulähdettä myös jälleenrakennettiin siten, että Augustin Pajou teki siihen neljännen julkisivun, joka aikaisemmin oli ollut vastoin Fontaine des Innocents suihkulähteen vieressä ollutta kirkon rakennelmaa, ja siksi viimeistelemätön.

Suihkulähteen suunnittelija Pierre Lescot (en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Lescot) oli yksi johtavista Ranskan renesanssin arkkitehdeista, ja kuningas Francis I:nen tekikin hänestä hoviarkkitehdin muun muassa Palais du Louvre palatsin jälleenrakennusta varten.

Fontaine des Innocents on suunniteltu varsinkin antiikin Rooman ja Kreikan nymphaeum (en.wikipedia.org/wiki/Nymphaeum) rakennelmien innoittamana, joissa tyypillisesti oli patsaina nymfejä, triton hahmoja, ja muita vedellisiä jumalaolentoja.


Suihkulähteen bas-relief kohokuvateoksissa onkin Jean Goujonin (en.wikipedia.org/wiki/Jean_Goujon) vuonna 1547 siihen tekemä nymfi ja triton paneeli, jonka inspiraationa on toiminut muun muassa italialaisten renesanssitaiteilijoiden samana periodina tekemät teokset Pariisin lähellä sijaitsevaan Château de Fontainebleau (www.musee-chateau-fontainebleau.fr) palatsiin.