Föri Turku

Föri Turku on vuodesta 1904 liikennöinyt lautta, joka kuljettaa matkustajia ilmaiseksi “Turun ja Åbon välillä”, Aurajoen yli.

Turun kaupunkilossi, Föri, kuljettaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä (ei autoja) Aurajoen rantojen välillä, noin puolitoista minuuttia kestävän matkan.

Föri on nykyisin maan ainoa maksuton kunnallinen lautta, ja sijaitsee noin puoli kilometriä Martinsillalta Aurajoen suulle päin, osuudella, jossa joen yli ei ole yhtään siltaa.

Föri Turku

KUVA: Föri saapumassa Läntisen Rantakadun/Tervahovinkadun kohdalla olevalle laiturille. Toinen päätepiste liikenteelle, noin 78 metrin jokiristeilyn jälkeen, löytyy Itäisen Rantakadun/Wechterinkujan kohdalta.

Turun Föri lähikuva

KUVA: Lähikuva Föristä, joka toimi alkujaan höyrymoottorilla, mutta vuodesta 1953 voimanlähteenä on ollut dieselmoottori.

Liikennöivä lautta, johon mahtuu maksimissaan 75 matkustajaa, rakennettiin Turussa vuonna 1903. Lossin lempinimi, “föri”, tulee paikallisesta versiosta ruotsin kielen sanalle “färja”.


Alun perin Föri kuljetti myös hevosajoneuvoja, mutta vuodesta 1953 lähtien lautalle ei ole saanut kuljettaa polkupyörää raskaampia ajoneuvoja.