Fort Lauderdalen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Floridan osavaltion Fort Lauderdalen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Fort Lauderdale Beach, Stranahan House, sekä Butterfly World.

Ottaen huomioon kaiken sen, mitä kaupungissa on tarjolla tekemisen ja näkemisen suhteen, sen ratkaiseminen, mitä tehdä Fort Lauderdalen loman aikana voi olla vaikea päätös.

Fort Lauderdale Florida Yhdysvallat.

Monille kävijöille luonnollinen valinta ovat paikkakunnan upeat rannat, mutta vaihtoehtoisiin ajankäyttötapoihin kuuluu paljon muutakin.

Fort Lauderdale ja koko sitä ympäröivä Broward County tarjoavat kaikkiin makuihin sopivia nähtävyyksiä ja ajanviettotapoja.

Historiallisia kohokohtia ovat muun muassa Stranahan House sekä Bonnet House Museum & Gardens, joissa voi tutustua siihen, millaista elämä oli Floridassa vuosisata sitten.

Kaupungin ja kunnan puistot, kuten Hugh Taylor Birch State Park, toivottavat kaikki luonnonystävät luokseen nauttimaan patikoinnista, polkupyöräilystä, sekä piknik-ruokailuista luonnon helmassa.

Lyhyen ajomatkan päässä länteen kaupungista sijaitsee Sawgrass Recreation Park, jossa pääsee ihmettelemään Floridan Everglades-alueen luonnonnähtävyyksiä.

Nähdäksesi luontoa läheltä ja henkilökohtaisesti voit myös vierailla hämmästyttävässä Butterfly World (“Perhosmaailma”) keskuksessa tai käydä seuraamassa flamingoja Flamingo Gardens -puistossa.

Fort Lauderdalen museot ovat maailman huippuluokkaa. Suunnittele viettäväsi aikaa ainakin upeissa Museum of Discovery and Science sekä Museum of Art -museoissa, joiden näyttelyt eivät pelkästään viihdytä, vaan myös toimivat koulutuksellisina kokonaisuuksina.

Koko seudun suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu Jungle Queen Riverboat, jonka kyydissä pääset kiertämään Fort Lauderdalea ja Broward Countyn kuntaa sen kuuluisien vesistöjen puitteissa opastetulla kiertomatkalla.

Ja luonnollisesti tarjolla on Fort Lauderdale Beach, joka on houkutellut turisteja kaupunkiin eri puolilta maailmaa vuosikymmenten ajan.

1) Stranahan House

Stranahan House, Broward Countyn vanhin rakennus ja seudun suosituin historiallinen nähtävyys, sijaitsee alkuperäisellä paikallaan siintävien modernien tornitalojen osana Fort Lauderdalen keskustaa.

Talo, joka on klassinen esimerkki “Florida Frontier” arkkitehtuurista, valmistui vuonna 1901 Frank Stranahanin perheelle, kertoen omalla tavallaan Fort Lauderdalen historiasta.

Frank Stranahan oli alueen ensimmäinen pysyvä valkoihoinen uudisasukas, ja operoi rakennusta alkuun kauppa-asemana, palvellen tuolloin varhaisia alueelle saapuneita uudisasukkaita ja Seminole-intiaaneja.

Stranahan House sisältää kohokohtina esimerkiksi sen 1900-luvun alkupuolelta peräisin olevat huonekalut ja historiallisia valokuvia alueesta.

Taloon järjestetään päivittäin opastettuja kiertokäyntejä klo 13, 14, ja 15, kunkin kierroksen kestäessä noin 45-60 minuuttia. Kiertokäyntiin osallistumiseen ei tarvita etukäteisvarausta.

2) Butterfly World

Fort Lauderdalen Butterfly World, eli Perhosmaailma, on aidosti ilmiömäinen kokemus etenkin luonnosta nauttiville kävijöille.

Perhosmaailma, joka sijaitsee noin 24 kilometriä pohjoiseen Fort Lauderdalen keskustasta kauniissa Coconut Creekissä, sisältää lumoavia näyttelyitä, jotka ovat viihdyttäneet kaikenikäisiä aikuisia ja lapsia vuodesta 1988 saakka.

Osana kokonaisuutta kävijät pääsevät kävelemään suojatun lintuhuoneen, joka näyttää trooppiselta sademetsältä ja jossa asustaa noin 2000 toukkaa ja monivärillistä perhosta, läpi.

Lintuhuoneen ulkopuolella ovat keskuksen laajat puutarhat, mukana mm. ruusutarha, pieni lampi, muistoesinemyymälä, sekä maailman eksoottisia hyönteisiä ja perhosia esittelevä paviljonkitila.

3) Jungle Queen jokilaivakierrokset (Jungle Queen Riverboat Tours)

Jungle Queen jokilaivakierroksia operoiva Jungle Queen Riverboat Company toimii muutaman jokilaivan avulla, tarjoten kahta erilaista kiertokäyntiä joelle asiakkailleen.

Näistä Sightseeing Cruise eli näköalaristeily on noin kolmen tunnin pituinen, ja vie sinut ylös New River -jokea ohi Millionaire’s Row alueen, läpi Fort Lauderdalen keskustan, käväisten Everglades-alueella, ja pysähtyen Jungle Queen Indian Villagessa, joka on trooppisen saariympäristön omaava paikka ara-papukaijoilla, harvinaisilla kasveilla ja linnuilla, kohokohtiin kuuluessa jopa alligaattoripaini-näytöksiä.

Bar-B-Que and Shrimp Dinner Cruise on puolestaan noin neljän tunnin mittainen kokemus, sisältäen risteilyretken pitkin New River -jokea pysähdyksellä saarella sekä katkarapu- ja grillikylki-noutopöytäruokailun.

Risteilyihin osallistumiseen vaaditaan etukäteisvaraus.

4) Flamingo Gardens

Flamingo Gardens sisältää yhden viimeisistä luonnollisen viidakon kasvualueista Etelä-Floridan seudulla, ollen yksi osavaltion vanhimista kasvitieteellisistä puutarhoista ja mielenkiintoinen paikka käydä vierailulla.

Kasvitieteellisen puutarhan kokonaisuuteen kuuluu 6070 m2 kokoinen lintujen vapaasti asuttama lintuhäkki, josta löytyy kohokohtina mm. kahlaavia lintuja, krokotiili-laguuna, jokisaukkojen ja punailveksen elinympäristöjä, sekä sitruslehto, jotka tekevät tästä vehreästä trooppisesta paikasta upean tutustumiskohteen.

Voit valita Flamingo Gardensiin tutustumiseen omatoimisen kiertokäynnin hienosti päällystettyjä väyliä pitkin. Toinen vaihtoehto on osallistua opastetulle raitiovaunukierrokselle.

Flaming Gardensissa on lisäksi pieni, alueen alkuperäisten omistajien talona toimineessa rakennuksessa toimiva museo, joka on sisustettu periodihuonekaluilla.

Kasvitieteellinen puutarha tarjoaa kävijöille lisäksi useita kahviloita ja myymälöitä.

5) Sawgrass vapaa-ajan puisto (Sawgrass Recreation Park)

Vaikka useimmat kävijät uskovat Florida Evergladesin edustavan suurikokoista alligaattoreita, käärmeitä, ja kaikenlaisia matelijoita täynnä olevaa suota, käynti paikan päällä paljastaa alueen olevan itse asiassa paljon enemmän.

Sawgrass Recreation Park on luonnon antama lahja monenlaisista villieläimistä ja linnuista niiden luonnollisissa elinympäristöissään muodostunena mosaiikkina, jossa voit oppia lisää Everglades-alueesta.

Puistoon pääsee tutustumaan opastetuilla rämevene/suokiituri-veneillä (Airboat) toteutetuilla kierroksilla, jossa opas osoittaa matkan aikana alueelta löytyvää kasvistoa ja eläimistöä.

Osana kierrosta pääset käymään alligaattori- ja matelijanäytöksessä, jälleenrakennetussa Seminole-kylässä (jossa intiaani-oppaat kertovat heimotavoista ja -historiasta), sekä katoavien lajien näyttelyssä, joka sisältää lintulajeja ja Floridan pantterin.

Koko kierros kestää noin kahden tunnin verran, joka jälkeen voit vierailla puiston muistoesinemyymälässä tai kahvilassa. Oheispalveluihin kuuluvat kalastusluvat, opaspalvelut, sekä venevuokraukset.

6) Hugh Taylor Birch State Park -puisto

Pääset kävelemään suoraan rannalta yhdelle Fort Lauderdalen suosituimmista, rauhallisista puistosta nimeltään Hugh Taylor Birch State Park.

Hugh Taylor Birch State Park on 72 hehtaarinen kokoinen puisto, joka sijaitsee Atlantin valtameren ja sisämaajokijärjestelmän välisellä saarella.

Puisto on suosittu käyntipaikka sen rauhallisten rantojen ja uintimahdollisuuksien takia, merivesikalastuksen ansiosta, sekä pohjoisen rannanosan tarjoamien surffausmahdollisuuksien puolesta.

Alueeseen kuuluu mm. makeanveden laguunoita, mangrovepuu-soita, sekä jalopuumetsiä.

Puistossa on erinomaisia väyliä luontokävelyihin, treenausrata, kanoottivuokrausta, piknik-alueita, sekä pikkupurtavaa ja matkamuistoja myyvä piste.

Vierailijakeskus – Terramar Visitor Center – on miehittämätön, mutta vieraat voivat kysyä metsänvartijan opastuksella tapahtuvasta opastetusta kierroksesta rannan luontopolulle.

7) Bonnet House Museum & Gardens

Bonnet House Museum & Gardens on nähtävyys, joka sijaitsee Fort Lauderdale Beach -rannan ytimessä.

Vuonna 1920 valmistunut kartano, joka kuuluu kansalliseen historiallisten kohteiden rekisteriin Yhdysvalloissa, on merkittävä kunnianosoitus menneille aikakausille.

Kartanomuseo on entinen taiteilijoiden Frederic ja Evelyn Bartlettin kotitalo. Perhe testamenttasi kartanon tiloineen Florida Trust säätiölle vuonna 1983.

Plantaasityylinen koti heijastaa Bartlettin perheen mieltymystä eurooppalaista taidetta ja arkkitehtuuria kohtaan.

Kartano, joka ylikatsoo laguunan poikki, sisältää 14 hehtaarin verran rehevää botaanista kauneutta, kosteikkoja, hedelmälehdon, lummelammen, venevajan, kotilomuseon, sekä vallihaudalla ympäröidyn teatterin.

Kokonaisuuteen kuuluu kävelypolkuja ja joutsenia, apinoita, ja muita tilan alueella asuvia villieläimiä.

Kiertokäyntejä kartanoon on tarjolla tiistaista sunnuntaihin. Oheispalveluihin kuuluvat lisäksi erilaiset työpajat ja yleisöluennot sekä muistoesinemyymälä.

8) NSU Art Museum Fort Lauderdale

NSU Art Museum Fort Lauderdale Florida Yhdysvallat.

Fort Lauderdalen keskusta on osana monen taiteenystävän lomaohjelmaa sen puitteista löytyvän NSU Art Museum Fort Lauderdale-museon, eli Fort Lauderdalen taidemuseon ansiosta.

Vuonna 1958 perustettu taidemuseo, joka toimii Edward Larrabee Barnesin suunnittelemassa arkkitehtuurillisessa mestariteoksessa, sisältää yli 6000 taideteoksen pysyvän kokoelman, joista monet työt heijastavat eläväistä eteläisen Floridan ja Karibianmeren kulttuuria.

Kohokohtina museon näyttelyissä ovat esimerkiksi suurenmoiset Picasso-keramiikat, amerikkalaisen maalaaja William Glackensin teokset, sekä yli yhdeksänkymmenen maastaan karkotetun kuubalaisen taiteilijan modernin taiteen työt.

Taidemuseon nettisivusto on yksi parhaista tietolähteistä museon tiloissa kuukausittain järjestettävistä luennoista, viininmaisteluista, filmiesityksistä, kiertokäynneistä, perhe-aktiviteeteista, ja muusta toiminnasta.

Museon “Books and Books” myymälä on paikka ostaa taidemuseon näyttelyihin liittyviä lahjatavaroita ja matkamuistoja.

9) Museum of Discovery and Science

Fort Lauderdalen Museum of Discovery and Science on rakennettu esittelemään sitä, miten hauskaa tieteen opettelu voi parhaimmillaan olla, tarjoten jännittäviä näyttelyitä koko perheelle.

Kaikki kävijät pääsevät nauttimaan tämän interaktiivisen museon ekologiaan, terveyteen, ja ulkoavaruuteen liittyvistä näyttelyistä.

Erityinen fokus näyttelyissä on paikallisen ympäristön suhteen, teemoilla kuten “Everglades Airboat Adventure”, joka sisältää aidon koralliriutan meren olioilla ja trooppisilla kaloilla, sekä jäljennöksen tammimetsästä sammaleineen ja jäkälineen.

Voit kokea keskuksessa myös miltä tuntuu olla uskomattoman voimakkaiden hurrikaanituulten vaikutuksen alainen tätä varten rakennetussa “Storm Center” osiossa – kaiken tapahtuessa täysin turvallisesti.

Museoon kuuluu lisäksi IMAX-elokuvateatteri viisikerroksisella 3D-kankaalla, jossa näytetään vaihtuvaa valikoimaa upeita filmejä.

10) Fort Lauderdale Beach

Fort Lauderdale Beach on yksi koko Floridan suosituimmista rannoista, joka houkuttelee luokseen vuosittain miljoonia vierailijoita.

Florida tunnetaan osavaltiona etenkin sen lämpimästä ilmastosta ja lukemattomista kilometreistä kauniita hiekkarantoja, eikä Fort Lauderdale ole poikkeus tähän kokonaisuuteen.

Fort Lauderdale Beach tarjoaa erittäin puhtaana pidetyn rannikon, monipuolisen valikoiman myymälöitä, erinomaisia vaihtoehtoja ruokailuun, sekä paljon illanviettopaikkoja.

Voit tulla paikan päälle nauttimaan mm. lentopallosta, veneilystä, purjelautailusta, vesihiihtämisestä, snorklauksesta, SCUBA-sukelluksesta, ja syvänmerenkalastuksesta, muutamana esimerkkinä.


Kokonaisuuteen kuuluu viehättävä aaltoseinä, kurvikas ja silmiinpistävä rannikkoa reunustava, rantaa meren aalloilta suojaava valli.