Forum des Halles Pariisi

Forum des Halles Pariisi on laaja maanalainen ostoskeskus aivan Pariisin ydinkeskustassa, paikalla, joka on toiminut kaupungin keskeisimpänä markkina-paikkana aina vuodesta 1183 saakka.

Kauppakeskus, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä esimerkiksi Notre Dame katedraalilta ja Centre Georges Pompidou kompleksista, on nimetty sen paikalla olleen laajan tukkukauppapaikan mukaan, joka raivattiin uuden kauppakeskuksen tieltä vuonna 1971.

Forum des Halles Paris France

KUVA: Näkymä alas kauppakeskuksen moderneihin puitteisiin, joissa on useampia maanalaisia tasoja ja terasseja.

Porte Berger Forum des Halles Paris France

KUVA: Forum des Halles kauppakeskuksen sisäänkäynti “Porte Berger”, johon tullaan rue Berger kadulta.

Forum des Halles central square Paris France

KUVA: Kauppakeskus on rakennettu ison, katutason alla olevan monttumaisen keskusaukion ympärille, josta löytyy suihkulähteitä, mosaiikkiteoksia, ja patsaita.

Les Halles alue, jossa kauppakeskus sijaitsee, on ollut keskeinen markkinapaikkana aina vuodesta 1183, jolloin Ranskan kuningas Filip II:nen (fi.wikipedia.org/wiki/Filip_II_(Ranska)) antoi laajentaa sen kokoa ja rakennutti suojaisia rakennuksia myyjiä varten, joita tuli kaikkialta Pariisiin myymään tavaroitaan.

Markkinapaikan, jota Émile Zola (fi.wikipedia.org/wiki/Émile_Zola) kutsui “Pariisin vatsaksi”, ominaisuutena ovat olleet massiiviset rauta ja lasi rakennukset jo 1850-luvulta, kauan ennen nykyisen kauppakeskuksen valmistumista vuonna 1979.

Forum des Halles, jonka suunnittelivat arkkitehdit Claude Vasconi ja Georges Penchreach, tarjoaa kaiken kaikkiaan yli 40 000 m2 kauppakeskustilaa, neljän maanalaisen kerroksen ja ison keskusaukion alueella.

Kauppakeskuksen suosiota on vuosien varrella lisännyt varsinkin sen kohdalle vuonna 1977 valmistunut “Châtelet-Les-Halles” liikennekeskus.

Voit suunnitella tutustumista vaikkapa tarjolla oleviin putiikkeihin, jotka myyvät esimerkiksi vaatteita ja kotitavaroita, sekä ravintoloihin ja elokuvateattereihin sen virallisten nettisivujen avulla, osoitteessa www.forumdeshalles.com.

Pariisin metrolla kauppakeskukseen pääsee esimerkiksi linjalla M4, jäämällä pois “Les Halles” asemalla, joka on aivan näyttävän Saint Eustache kirkon tuntumassa.