Franziskanerkirche Salzburg

Roomalais-katolinen Franziskanerkirche Salzburg on yksi vanhimmista kirkoista kaupungissa, ja on tarjoaa useita hienoja yksityiskohtia useamman arkkitehtuurityylisuunnan pohjalta.

Franziskanerkirche rakennusta on tehty useamman vuosisadan aikana alkaen noin 745 j.Kr., joka takia se koostuu nykyisin useammankin tyylisuunnan osiosta, mutta varsinkin romaanisen tyylisuunnan basilikasta sekä myöhäisgotiikan osiosta.

Toisaalta sen romaanisen aikakauden sisätiloihin johtaa barokkityylinen upea valkoisen ja punaisen marmorin länsi-julkisivu vuodelta 1700, joka osoittaa miten rakennusta on jälleenrakennettu useina periodeina.

Franziskanerkirche Salzburg Austria

KUVA: Franziskanerkirche kuvattuna sille Salzburgin katedraalin aukiolta johtavalta kujalta.

Franziskanerkirche overpass to Franciscan monastery Salzburg Austria

KUVA: Kirkon yhdistää viereisellä kadulla olevaan Fransiskaaniluostari rakennukseen hieno ylikulkukäytävä.

Kirkosta löytyy useita hienoja kohokohtia, jotka tekevät siitä käynnin arvoisen, kuten vuodelta 1710 oleva Itävallan mestari-arkkitehdin Johann Bernhard Fischer von Erlachin suunnittelema alttarirakennelma, jossa alttari-taiteena on Michael Pacherin teos Neitsyt Mariasta ja pyhästä lapsesta.

Franziskanerkirche – Salzburg
Franziskanergasse
5020 Salzburg
www.franziskaner.at

Kirkon ulkoisesti huomattavin yksityiskohta on sen kirkontorni, joka rakennettiin frankkilaisen gotiikan tyyliin vuosina 1496-98.


Franziskanerkirchen kirkonkelloihin kuuluvaa Suurta Neitsyt Marian kelloa pidetään yhtenä gotiikan tyylisuunnan mestaritöistä, ja sitä soitetaan joka perjantaina kello 15 Jeesuksen kuolevaisuuden muistolle.