Friedebert Tuglas monumentti Tartto

Friedebert Tuglas monumentti Tartto on paikkakunnalla syntyneen virolaisen kansalliskirjailijan kunniaksi pystytetty muistomerkki kaupungin keskustan lähellä.

Tuglas syntyi nykyään museokäytössä olevalla Ahjan tilalla, joka sijaitsee Võnnun alueella Tarton maakuntaa, ja kirjailija on tallentanut lapsuudenmuistonsa alueelta novelliinsa “Väike Illimar” (suomeksi “Pikku Illimar: Lapsuuteni romaani”).

Friedeberg Tuglas monumentti Tartto

Lähikuva monumentissa, jossa teksteinä ovat kirjailijan nimi “F. Tuglas” sekä hänen synnyin-ja kuolinvuotensa, “1886-1971”.

Vaikka Tuglas julkaisi elinaikanaan vain kaksi täyspitkää novellia (suomennettuina “Felix Ormusson: romaani” ja “Pikku Illimar: Lapsuuteni romaani”), hän oli erittäin vaikutusvaltainen kulttuurihenkilö maassaan.

Tuglaksen töihin kuului novellien lisäksi lyhyitä tarinoita, kirjallisuuden tutkintaa, runoja, esseitä, sekä matkakertomuksia, ja hän toimi vuosina 1923-1926 myös Looming lehden päätoimittajana, jonka hän perusti, ja johti tuolloin lisäksi virolaisten kirjailijoiden liiton toimintaa.

Tuglas vaikutti osittain Suomessa, tehden novelliaan Felix Ormusson ensin vuosina 1907-08, ja myöhemmin viimeistellen teoksen vuonna 1914 Laatokan rannalla asuessaan. Hänen suomalaisiin ihailijoihinsa kuului mm. Aino Kallas (fi.wikipedia.org/wiki/Aino_Kallas), joka suomensi osan Tuglaksen tekemista töistä.

Monumentti Tuglaksen kunniaksi pystytettiin Tartoon hänen 100-vuotis-synnyinvuotensa kunniaksi vuonna 1986, ja teoksen valmistivat kuvanveistäjä Edgar Viies sekä arkkitehti Andres Mänd.

Kirjailijalle on olemassa myös Ahjan Tuglas museo (www.muuseum.ee, Tartu mnt 21, Ahja 63701, Põlvan maakunta).


Museo sijaitsee sikäläisen kirjaston toisessa kerroksessa, ja toimii Ahjan tilan kotimuseon ohella toisena keskeisenä virolaisena Tuglas-museona.