Gdansk nähtävyydet

Gdansk nähtävyydet parhaimmistoa ovat Mariankirkko, Ulica Dluga (Pitkä katu), Dlugi Targ (Pitkä tori), Vihreä portti, sekä Gdanskin merenkulkumuseo.

Mariankirkko (bazylikamariacka.pl) on erään kaupungin kauneimmista kaduista, Ulica Mariackan varrella, ja se on maailman suurin tiilikirkko ja Gdanskin suosituin turistinähtävyys.

Voit kiivetä kirkon katolle saakka portaita pitkin tarjolla olevalle näköalatasanteelle, josta on panoramiset näkymät yli kaupungin.

Kirkko on rakennettu 1400 luvulla ja sen sisällä on tilaa noin 25 000 ihmiselle.

Kirkon kohokohtiin kuuluvat sen useat gotiikan-, renesanssi-, ja barokkityyliset maalaukset. Tunnetuin näistä maalauksista on fleemiläisen maalarin Hans Memlingin Viimeinen tuomio.

VIDEO: InYourPocket kohde-oppaan tekemä Mariankirkon esittely.

Ulica Dluga (Pitkä katu) on kaupungin merkittävin kävelykatu, jonka varrelta löytyy suuri joukko kaupungin merkittävimpiä rakennuksia, kuten Gdanskin vanha kaupungintalo (Ratusz Glównego Miasta), pääosin 1600-luvulta ja sen Hansakaupan aikaiselta kulta-ajalta.

Kadun molempia päitä koristavat uhkeat kaupunginportit.

Kaupunginosaa jolla Ulica Dluga sijaitsee kutsutaan usein Kuninkaalliseksi tieksi, johtuen sen historiallisesta käytöstä vierailevien kuninkaiden kulkureittinä.

Osana Kuninkaallista tietä löytyy myös Dlugi Targ (Pitkä tori), jolta löytyvät Gdanskin nähtävyyksistä mm. Neptune patsas sekä Kultainen Talo.

Näistä Neptunuksen lähde niminen patsas, joka on keskellä Dlugi Targia, on tunnetuin Gdanskia symboloivista maamerkeistä, samaan tapaan kuin Manneken Pis symboloi Brysseliä.

Tämä pronssinen roomalainen meren jumalan patsas pystytettiin vuonna 1549, ennenkuin siitä tehtiin lähde vuonna 1633.

Kaupungin nähtävyyksista Vihreä portti puolestaan on yksi vanhimpia Gdanskin porteista, ja se rakennettiin vuosien 1564 – 1568 välillä.

Nykyään portti toimii Gdanskin kansallismuseon osana, ja siellä järjestetään väliaikaisiä näyttelyitä, kokouksia, konferensseja, sekä esityksiä.

Rakennus toimi aiemmin myös Puolan entisen presidentin Lech Walesan virkapalatsina.

Gdanskin merenkulkumuseo (www.cmm.pl) on suurin alallaan Hansakauden aikana merellisenä suurvaltana tunnetussa Puolassa, ja dokumentoi Puolan merellisiä traditioita ja historiaa.

Museon päärakennukset ovat Gdanskin vanhan portin ytimessä, Motlawa joen varrella. Rakennuksiin kuuluu joukko tyypillisiä historiallisia satama rakennuksia molemmilla puolella jokea.


Museon kohokohtiin kuuluu mm. museo höyrylaiva “Soldek” sekä ainutlaatuinen, hyvinsäilynyt keskiaikainen satamanosturi.