Gettysburgin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Gettysburgin kaupungin päänähtävyyksiin, mukana mm. Hall of Presidents, Gettysburgin kansallinen hautausmaa, sekä Gettysburg Scenic Railroad.

Gettysburgissa, joka sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvaltoja, on niin paljon nähtävää ja tekemistä, että ongelmaksi muodostuu pikemminkin se, kuinka saat mahtumaan kaiken yhden loman puitteisiin.

Hyvä paikka aloittaa Gettysburgiin tutustuminen on Historic Train Station, joka on sekä nähtävyys että virallinen Gettysburg Convention and Visitors Bureau -organisaation operoima vierailijakeskus.

Vierailijakeskus voi auttaa sinua suunnittelemaan paikallisen lomasi suunnittelussa yksityiskohtiin saakka.

Yksi Yhdysvaltojen vierailluimmista kansallisista sotilaspuistoista, Gettysburg National Military Park, on samalla Gettysburgin päänähtävyys.

Voit tehdä kierroksen Gettysburg National Military Park -puistoon ja puiston Battlefield -osioon omatoimisesti autolla tai virallisen oppaan avulla polkupyörällä, Segwayllä, jalkaisin, ja jopa hevosen selässä.

Useimmat paikkakunnan nähtävyyksistä liittyvät tavalla tai toisella historialliseen Gettysburgin taisteluun ja Amerikan sisällissodan tapahtumiin, mutta tarjolla on myös koettavaa ja nähtävää, joihin ei kuulu historiallisia elementtejä.

Mikäli olet matkalla lapsien kanssa, yksi näistä muista nähtävyyksistä on Gettysburgin näköalajunarata, Gettysburg Scenic Railroad, jossa matka taittuu vuodelta 1884 peräisin olevassa klassisessa juna-matkustajavaunussa läpi läheisten kylien. Muita perheiden suosimia kohteita ovat esimerkiksi Explore and More Children’s Museum, joka antaa lapsille mahdollisuuden tutkia, leikkiä, ja rakentaa.

1) Lincoln rautatiemuseo (Lincoln Train Museum)

Lincoln rautatiemuseo on yhdistelmä multimedia-kokemusta, museota, sekä miniatyyri-junanäyttelyhuonetta.

Museon ulkopuolella on kopio junavaunusta, joka on samanlainen kuin mitä presidentti Lincoln olisi käyttänyt käynnillään Gettysburgiin.

Sisällä museossa vastaan tulee ensimmäisenä lahjatavarakauppa, josta eteenpäin on varsinainen museotila. Sisäänpääsymaksun myötä varsinaisessa museossa pääset tutustumaan Yhdysvaltojen historiaan maan perustajien ajoista aina nykypäiviin saakka.

Kohokohtina museon näyttelyssä on muun muassa presidentti Lincolnin hautajaiskulkueen reitin audio-visuaalinen esittely Washington D.C.:stä Illinoisin Springfieldiin.

2) Kansallinen omenamuseo (National Apple Museum)

Biglerville Historical and Preservation Society -organisaatio avasi Kansallisen omenamuseon vuonna 1990 kunnianosoituksena alueen menestyksekkäälle omena-teollisuudelle ja sen pioneereille.

Museo, joka toimii restauroidussa, ennen Amerikan sisällissotaa rakennetussa mäenrinnenavetassa, esittelee Adams Countyn omena- ja hedelmäpuuteollisuuden historiaa ja esineistöä.

Voit muun muassa nähdä näyttelyitä liittyen varhaiseen omenanpoimintaan, kuljetuksiin, pakkauksiin, sekä luonnollista kokoa olevat kopiot hevosesta ja maanviljelijästä, leskentekijä-tikapuut, omenankeruun koneistoa, ja 1880-lukulaisen keittiön.

Näytillä on myös varhaisia asiakirjoja ja valtakirjoja, joita tehtiin lampaannahasta.

Kokemukseen kuuluu luonnollisesti myös mahdollisuus maistaa herkullisia, paikallisista resepteistä tehtyjä omenaherkkuja, tehden museosta maukkaan pysähdyspaikan osana Gettysburgiin tutustumista.

3) Mulligan MacDuffer Adventure Golf & Ice Cream Parlour

Mulligan MacDuffer Adventure Golf & Ice Cream Parlour Gettysburg Yhdysvallat.

Mulligan MacDuffer seikkailugolf & jäätelöbaari on koko perheen huvitukseksi suunniteltu minigolf-keskus, joka on avoinna huhtikuusta lokakuuhun.

Paikan kaksi 18-reikäistä minigolf-rataa on tehty riittävän haastavaksi ja hauskaksi kaikille perheen jäsenille, sisältäen luonnonihmeita ja hienoa maisemointia, näkymillä yli Gettysburgin historiallisen taistelukentän.

Keskukseen kuuluu klubitalo pelihuoneella, jäätelöbaarilla, sekä ulko- & sisäistumapaikoilla, jotka ovat täydellinen tapa levähtää minigolffin peluun jälkeen ja nauttia paikalliseen tyyliin valmistetuista jäätelöherkuista.

4) Explore and More lasten museo (Explore and More Children’s Museum)

Tämä 1860-luvun historialliseen rakennukseen rakennettu kokonaisuus on tehty nimenomaan lapsia varten, tarjoten interaktiivisia näyttelyitä, aktiviteetteja, sekä 1800-luvun tyylisen kaupan.

Paikan aktiviteetit ovat hauskoja ja kehittäviä, suunnattuna noin 3-8 vuotiaille lapsille.

Museoon sisältyy viisi leikkihuonetta: 1860-luvun huone, taidehuone, rakennushuone, luontohuone, sekä tutkimusmatkahuone.

Näistä taidehuoneessa lapset voivat luoda taideteoksia, kun taas rakennushuoneessa he pääsevät työskentelemään kokoamislinjalla ja suojakypärä-alueella leikin merkeissä.

Luontohuone tarjoaa tapoja tutustua lumoavaan muurahaisyhdyskunnan maailmaan, ja tutkimusmatkahuoneessa lapset pääsevät mm. seisomaan kuplan sisällä, testaamaan magneettien voimia, ja seuraamaan värien räjähdystä.

5) Hall of Presidents

Hall of Presidents on museo-nähtävyys, jossa vierailijat voivat tutustua luonnollista kokoa oleviin vahahahmoihin kustakin Yhdysvaltain presidentistä ja kuunnella nauhoituksia heidän kuuluisista puheistaan.

Museo sijaitsee kätevästi Gettysburgin taistelukenttää ja bussikiertoajelukeskusta vastapäätä.

Hall of Presidents tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Yhdysvaltain presidenttiyden kulttuuriin ja perinteeseen läpi maan historian.

Yksi museon erikoisnäyttelyistä keskittyy presidentti Dwight D. Eisenhoweriin, yhteen Gettysburgin kuuluisimmista historiallisista asukkaista.

Museossa näet myös mm. pienoismalleja presidenttien puolisoista puettuina reproduktiopukuihin ja hiustyyleihin, jotka heillä oli aviopuolisoidensa virkaanastujaisseremonioiden yhteydessä.

6) The Soldiers’ National Cemetery – Gettysburg National Cemetery

Sotilaiden kansallisen hautausmaan – Soldier’s National Cemetery – suunnitteli William Saunders, arkkitehti, joka vastasi myös monista Washington, D.C.:n maamerkeistä, kaarimaisen designin ollessa hänen ominta tyyliään.

Paikallinen lakimies David Willis sai tehtäväkseen löytää maata Gettysburgista alueen historiallisen taistelun jälkeen, soveliaaksi ja kunnialliseksi hautuupaikaksi unionijoukkojen kaatuneille sotilaille.

Neljän kuukauden sisällä taistelun päättymisestä nämä kaatuneet jälleenhaudattiin noin 6,8 hehtaarin alueelle, josta tuli samalla nykyinen sotilaiden kansallinen hautuumaa.

Hautuumaan virallinen seremonia tapahtui marraskuun 19, 1863, ja se oli juuri tämä seremonia, joka toi Abraham Lincolnin Gettysburgiin antamaan nykyisin kuuluisan Gettysburgin puheensa.

Paikka ei ollut täysin valmis vielä virallisen seremonian aikana, mutta muutaman vuoden sisällä siitä alueelle oli jälleenhaudattu yli 3500 unionijoukkojen Gettysburgin taistelussa kaatunutta sotilasta.

7) Gettysburgin näköalarautatie (Gettysburg Scenic Railroad)

Gettysburgin näköalarautatien avulla pääset nauttimaan kyydistä vuodelta 1884 peräisin olevassa historiallisessa junamatkavaunussa tai kaksikerroksisessa avovaunussa.

Kyseessä on nostalginen ja rentouttava junamatka, joka kulkee muun muassa läpi Gettysburg National Military Park puiston “First Day Battlefield” osion.

Näköalareittejä on tarjolla muutama vaihtoehto. Biglerville Express kulkee Gettysburgin ja Biglervillen väliä, kun taas South Mountain Limited tekee Gettysburgin ja Aspersin välisen reitin edestakaisin.

Matkaan läpi Adams Countyn kuuluu erilaisia teemoja, joko murhamysteeri, kummistustarina, tai historialliset tapahtumat. Gettysburg Scenic Railroad järjestää myös erikoismatkoja, mukana mm. “Civil War Train”, “Fire Hall Dinner Train”, sekä “Sunset Special”.

8) Gettysburgin liikkuva panoraama (Gettysburg Cyclorama)

Aikakaudella ennen elokuvia ja televisiota ihmiset menivät liikkuviin panoraamoihin ihmettelemään kuvien eloontulemista.

Gettysburg National Military Park puistoa vastapäätä sijaitseva Gettysburg Cyclorama on suurikokoinen, ympyränmuotoinen muraali, joka on kooltaan noin 15 metriä korkea ja 121 metriä leveä, asettaen sinut keskelle taistelua.

Kyseessä on ainoastaan yksi viidestä jäljellä olevasta vastaavasta nähtävyydestä koko maailmassa. Liikkuva panoraama laittaa sinut kirjaimellisesti keskelle Gettysburgin taistelun maisemia, jossa valoefektit ja kertoja tuovat lisänsä kokemukseen, vieden sinut takaisin menneisyyteen ja heinäkuuhun 1863.

Liikkuvan panoraaman on maalannut vuonna 1884 ranskalainen mestaritaiteilija Paul Philippoteaux, ollen vain yksi viidestä hänen studionsa tekemästä mestariteoksesta.

9) Gettysburg National Military Park


Gettysburgin taistelu oli yksi Amerikan sisällissodan keskeisistä taisteluista, ja tämä massiivinen puisto toimii muistomerkkinä taistelun merkitykselle osana Yhdysvaltain historiaa.

Puisto ympäröi Gettysburgin seutua, kattaen noin 2428 hehtaaria ja sisältäen yli 56 km verran maanteitä.

Taistelukentän kokonaisuuteen kuuluu satoja monumentteja, maamerkkejä, ja muistomerkkejä, kuin myös kolme näköalatornia, tehden paikasta yhden maailman suurimmista kokoelmista ulkoilmamonumentteja.


Voit tutustua puistoon omatoimisesti, osana opastettua kiertokävelyä, tai nauhoitetun opastuksen kanssa ajoneuvolla.