Gran Canaria Espanja

Gran Canaria Espanja on suosittu lomasaari osana Kanariansaaria, noin 150 km Afrikan ja 1350 km Euroopan mantereesta.

Saari on toiseksi väkirikkain saari Kanariansaarilla Teneriffan jälkeen, ja kuten muutkin Kanariansaaret, tunnettu suotuisista sääoloistaan, joiden osalta saaren keskimaksimi lämpötilat vaihtelevat talven 20 °C asteesta aina kesän 26 °C asteeseen.


VIDEO: Gran Canarian turistitoimen tekemä saaren virallinen esittelyvideo lomakohteena.

Gran Canariaa kutsutaan usein “pienoismantereeksi”, johtuen sen alueella olevista erilaisista ilmasto-oloista ja maanmuodostelmista, mukana pitkät kultahiekkaiset rannat, valkohiekkaiset dyynit, vuoristot, vihreät laaksot, sekä idylliset kylät.

Vuosittain saarella vierailee tilastojen valossa noin 2.2 miljoonaa turistia, joista useimmat tutustuavat vain suosittuun eteläiseen saaren osaan.

Eri Gran Canaria Espanja saaren alueista pohjois-osa on viileäpää aluetta suhteessa eteläisiin kohteisiin, ja tasaita itäistä rannikkoa kuvaavat sen useat rannat, kun taas läntinen rannikko on kivikkoisempaa ja vuoristoisempaa.

Saari sisältää 32 suojeltua luonnonaluetta, joihin kuuluvat Nublon luonnonpuisto, Doramas viidakko, Azuajen rotko, Tamadaba, sekä Pino Santo.

Tunnetuin luonnon muokkaama nähtävyys saarella on kuitenkin “Dunas de Maspalomas”, eteläisellä osalla Gran Canarian saarta, joka on vuosisatojen saatossa Afrikan mantereelta kantautuneesta aavikkohiekasta muodostunut dyynikokonaisuus.

Useimmat turistit majoittuvat Gran Canaria Espanja eteläiselle osalle, joka on aurinkoisempi ja jossa sataa vähemmän kuin pohjois-osissa.

Eteläisosassa sijaitsee useita rantalomakylä yhteisöjä, kuin myös muita suosittuja saaren nähtävyyksiä, kuten Palmitos Park, kuuluisa lintupuisto.

Lomakylä yhteisö alueet alkavat saaren keskus-itäiseltä puolelta kohti etelää, aina Maspalomaksen alueesta, johon kuuluvat kylät San Agustín, Playa del Inglés, Sonnenland, Maspalomas ja Meloneras.

Maspalomaksen dyynit sijaitsevat kylien Playa del Inglés ja Maspalomas välisellä alueella.

Sen läheltä löytyy myös toinen kuuluisa nähtävyys, Maspalomaksen majakka, kylän läntisellä puolella.

Saaren moniin huippukohtiin kuuluu myös eteläisen rannan länsiosalla olevat Puerto Ricon ja Puerto de Mogánin yhteisöt, joiden alueella olevien kanaalien vuoksi paikkaa kutsutaan “pikku-Venetsiaksi”.

Muihin Gran Canarian nähtävyyksiin kuuluvat Cocodrilos puisto, Roque Nublo (80 m korkea monoliitti), 290 luolan muodostama Cenobio de Valerón systeemi, sekä Cueva Pintada, tärkein arkeologinen puisto Kanarian saarilla.

Saari on myös tunnettu erikoisista kalliomuodostelmistaan, joihin kuuluvat El Cura, La Rana, Bentayga, Roque de Gando, sekä Peñón Bermejo.

Saaren korkein muodostuma on kuitenkin Pico de las Nieves, 1950 m korkeudellaan.

Saaren pääkaupunki on Las Palmas de Gran Canaria, jonka alueelta löytyy myös suosittu Las Canteras ranta, aivan kaupungin ytimestä.

Kaupunki on myös tunnettu vuotuisesta karnivaalistaan, sekä siitä, että Kristoffer Kolumbuksen matka kävi kaupungin läpi osana Amerikan mantereen löytämistä.

Tästä muistona toimii San Antonio Abadin rukoushuone, jossa Kolumbus rukoili, kuin myös Casa de Colón, jossa hän yöpyi.

Muihin tutustumisen arvoisiin nähtävyyksiin kuuluvat myös Museo Canario (saarten tärkein arkeologinen museo), Las Palmasin katedraali, sekä Plaza del Espíritu Santo aukio.

Yksi parhaista kohteista nähdä traditionaalinen Kanariansaarien kylä ja asumismuoto on Agüimes, saaren itäisellä osalla, joka on huolellisesti restauroitu ja jonka kylän keskusta tarjoaa perinteisen kirkon ja perinteisen idyllisen ympäristön.

Paikkakunnalta löytyvät myös monet parhaiten säilyneistä luolastoista, Guayadeque rotkon alueella, ja jossa on myös useita turisteja palvelevia luolaravintoloita sekä kirkko.

Toinen alueen turistinähtävyys on scuba-sukellus harrastajien suosima playa de El Cabrón ranta, joka on suojeltua merialuetta, aivan Arinagan kylän ulkopuolella.

Saaren ainoa lentokenttä on Gran Canaria International Airport, joka on yksi vilkkaimmin liikennöityjä lentoasemia koko Espanjan alueella.

Gran Canarian vilkkaimmin liikennöityihin satamiin kuuluvat Las Palmasin satama, Arguineguínin satama, sekä Arinagan satama.


Suosituimpiin matkustajasatamiin kuuluvat kuitenkin La Luzin satama sekä Las Nievesin satama, Agaeten paikkakunnalla.