Grand Palais Pariisi

Grand Palais Pariisi on massiivinen näyttelytilana toimiva palatsi, joka rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten.

Grand Palais (“Suuri palatsi” suomeksi) valmistui Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900, ja se rakennettiin samaan aikaan viereisten Petit Palais palatsin ja Pont Alexandre III sillan kanssa.

Palatsin suunnitteli neljän arkkitehdin tiimi, mukana Henri Deglane, Albert-Félix-Théophile Thomas, Albert Louvet, sekä Charles Girault.

Grand Palais Paris France

KUVA: Panoramakuva Grand Palais julkisivuun sen edestä menevältä Avenue Winston Churchill kadulta, jonka Pont Alexandre III:n puoleiselta osalta löytyy Jean Cardotin (en.wikipedia.org/wiki/Jean_Cardot) tekemä Winston Churchillin patsas.

Grand Palais entrance Paris France

KUVA: Lähikuva Grand Palais sisäänkäyntiportaalista sitä vastapäätä olevan, samanaikaisesti valmistuneen Petit Palais rakennuksen, jossa toimii Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris taidemuseo, edestä. Kuvan ratas on osa “Jours de fêtes 2009/2010” tapahtumaa.

L'Art statue Grand Palais Paris France

KUVA: Sisäänkäynnin päällä on kaksi isoa patsaskokonaisuutta, kuvan Paul Gasqin “L’Art et la nature” niminen teos, sekä sen oikealla puolella oleva ja Alfred Boucherin tekemä “L’Inspiration”. Kuvan teos esittää nuorta naista joka ilmestyy työstämättömästä kivestä, kuvaten taiteen luomisprosessia.

L'harmonie triomphan de la discorde Grand Palais Paris France

KUVA: Palatsin päädyissä on kaksi massiivisen kokoista Georges Réciponin tekemää quadriga pronssipatsas kokonaisuutta, joista toinen, nimeltään “L’Harmonie triomphant de la discorde” (“Harmonian voitto epäsovusta”), kuvassa. Champs-Élysees kadun puoleisessa päädyssä oleva teos on nimeltään “L’Immortalité devançant le Temps” (“Kuolemattomuus ajan edellä”).

Grand Palais memorial plaque Grand Palais Paris France

KUVA: Grand Palais otettiin käyttöön erittäin komein juhlallisuuksin, joka oli yleisemminkin luonteenomaista Ranskan kolmannelle tasavallalle, 1. toukokuuta 1900. Mukana olivat Émile Loubet, tasavallan presidentti, Pierre Waldeck-Rousseau, silloinen pääministeri, Georges Leygues, opetusministeri, Alexandre Millerand, kauppaministeri, sekä Alfred Picard, Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn pääkomissaari. Kuvan plakaatti Grand Palaisin kulmassa toimii muistona avajaisista.

Rakennuksen arkkitehtuurityyli on Beaux-Arts (en.wikipedia.org/wiki/Beaux-Arts_architecture) suuntausta, jossa klassisen julkisivun ohella on käytetty art nouveau tyylisuunnasta tuttuja muotoja sen teräs- ja lasitilojen rakenteissa, jotka mahdollistavat luonnonvalon tehokkaan käytön rakennuksen näyttelytilojen valaistuksessa.

Palatsi on mitoiltaan jättimäinen: sen alueella on tilaa kaikkiaan 77 000 m2, sen näyttelytilojen katon korkeus on 60 metriä, ja jo pelkästään sen katolla olevan Ranskan lipun koko on 24 m2.

Palatsissa pidetään vaihtuvia näyttelyitä sen Galeries nationales du Grand Palais osiossa, joihin tutustuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa ihmistä, ja rakennuksesta löytyy myös sen länsisiivestä Palais de la Découverte (www.palais-decouverte.fr) tiedemuseo.

Sen upeiden tilojensa vuoksi useat pariisilaiset muotitalot pitävät merkittävimmät muotinäytöksensä juuri Grand Palaisin tiloissa, huomattavampana Chanel, jolla on pitkät perinteet Grand Palais muotinäytöksistä.

Voit katsoa netissä Chanelin Grand Palaisissa pidettyjä muotinäytöksiä vaikkapa Youtuben palvelun kautta (haulla “chanel grand palais”).

Paras tapa tutustua tarjolla oleviin ajankohtaisiin näyttelyihin Grand Palaisissa ja suunnitella etukäteen käyntiä sen tiloissa on tutustua paikan virallisiin nettisivuihin osoitteessa www.grandpalais.fr.


Sivuilta löytyy muun muassa paikan kartta, näyttelykalenteri, ja taustoja rakennuksen vaiheista.