Grande Arche Pariisi

Grande Arche Pariisi on moderni versio Arc de Triomphe riemukaaresta, ja omistettu humanitäärisille arvoille sotilaallisten voittojen sijaan.

Grande Arch rakennustyöt aloitettiin Ranskan presidentti François Mitterrandin aloitteessa, ja järjestetyn kansainvälisen arkkitehtikilpailun voitti tanskalainen Johann Otto von Spreckelsen 1900-luvun versiollaan Arc de Triomphe riemukaaresta, joka on omistettu humaanisuudelle ja humanitäärisille ideaaleille.

Grande Arche Paris France

KUVA: Näkymä Grande Arch monumenttiin sen vieressä olevalta Les 4 Temps La Défense kauppakeskuksen edustalta.

Grande Arche elevator Paris France

KUVA: Monumentin ehdoton kohokohta on lasisten hissien avulla panoramisin näkymin varustettu nousu Grande Archin 110 metrin korkeudessa oleviin kattotiloihin. Kuvassa keskellä näkyvät kaapelit ovat osa hissien rakennetta.

Quatre Temps Centre Commercial La Defense Paris France

KUVA: Näkymä Grande Arche monumentin portaiden yläpäästä kohti Les 4 Temps kauppakeskusta (www.les4temps.com) osoitteessa 15 Parvis de la Défense. Kuvasta vasempaan päin samalla aukiolla sijaitsee CNIT, eli Centre des Nouvelles Industries et Technologies (www.cnit.com).

Monumentin, joka sijaitsee La Defense kaupunginosassa, rakennustyöt aloitettiin vuonna 1982 ja se valmistui vuonna 1989, ajoissa Ranskan vallankumouksen kaksisataavuotispäivä juhlallisuuksia varten samana vuonna.

Arche, joka on leveydeltään 108 metriä, korkeudeltaan 110 metriä, ja syvyydeltään 112 metriä, on rakennettu betonirungosta joka on päällystetty lasilla ja Italialaisella Carrara marmorilla.

Monumentin sivustopylväissä on valtiollisia toimistoja, mutta kattorakenteet toimivat vierailuille tarjolla olevina näyttelytiloina.

110 metrin korkeudessa olevaan kattorakenteeseen pääsee käymään monumentin jalustalta lähtevällä hissillä, ja ylhäältä olevat ainutlaatuiset näkymät ovat aina Louvren taidemuseoon, ja Eiffeltorniin ja Tour Montparnasse pilvenpiirtäjään toisella suunnalla.

Ylhäällä olevassa rakenteessa sijaitsee myös muun muassa Tietokonemuseo, Gallery of Paris (taidegalleria joka on omistettu Pariisin kaupungille), sekä elokuvateatteri, jonka esitykset kertovat La Grande Arche monumentin rakennusvaiheista.

Tarjolla kattorakenteessa on myös “Le Ô110” ravintola (www.grandearche.com/rubrique5.html), joka tarjoaa modernin ja korkealaatuisen menun, josta löytyy innovatiivisia ruokalajeja.


Voit tutustua monumentin aukio-oloaikoihin ja hinnastoon sen virallisilla nettisivuilla osoitteessa www.grandearche.com.