Hagia Sofia Istanbul eli “Pyhän viisauden kirkko”, on yksi parhaista osoituksista Bysantin maailman edistyneisyydestä 500-luvulla.
Laaja rakennelma on rakennettu maalliseksi taivaiden peiliksi, ja varsinkin rikkailta sisätiloiltaan rakennelma onnistuu tässä tavoitteessaan.
Rakennus tehtiin Bysantin kehityksen kulta-aikana, jolloin keisari Justinianus hallitsi valtakuntaa, vuosina 527-65 j.Kr.
KUVA: Hagia Sofia kuvattuna sitä vastapäätä olevan Sinisen moskeijan puistosta.
KUVA: Hagia Sofian rakennukset, jotka sijaitsevat Euroopan puolella, nähtynä Istanbulin Kultaisen sarven kaupunginosalta.
VIDEO: Lyhyt esittelyvideo Hagia Sofiasta.
Hagia Sofian taiteellisina kohokohtina ovat varsinkin sen kuvaavat mosaiikit, jotka olivat osa sisätilojen koristusta ja peittivät aikanaan rakennuksen lattiasta kattoon, mutta joista suurin osa on kadonnut aikojen myötä.
Mosaiikit ovat suurimmalta osaltaan peräisin 800-luvulta tai myöhemmin, periodilta jolloin muu osa Euroopasta oli suurelta osaltaan keskiaikaisen lukutaidottomuuden ja välinpitämättömyyden alla, mutta jolloin Bysantti oli keskus oppimiselle, laille, ja taiteille.
Rakennuksesta löytyy monia kohokohtia ja erikoisuuksia, kuten sisääntulo marmorinen kruunaus aukio, jolla Bysantin hallitsijat kruunattiin, ja jonka vieressä on paikka Bysantin hallitsijan kruunulle, jota kutsutaan “omphalos” (maailman keskipiste) nimellä.
Samoin mielenkiintoinen on yhden sisääntulokerroksen kahdesta marmoriuurnasta takana oleva pyhän Gregoriuksen, Ihmeidentekijän, pylväs, jolla uskotaan olevan parantavia voimia.
Pohjakerroksessa on ramppi, joka johtaa ylös galleria-tasolle, josta löytyviin aarteisiin kuuluvat kuuluisa marmorinen “Taivaan ja Helvetin portit” ovi sekä lukuisia mosaiikkiteoksia, kuten Deesis-mosaiikki, joka esittää Neitsyt Mariaa ja Johannes Kastajaa yhdessä Luoja Pantocratorin (kaikkivoivan) kanssa.
Kirkosta poistutaan Taistelijoiden aulan kautta, joka sai nimensä sen takia, että Bysantin keisarin henkivartijat odottivat siellä hallitsijan kirkosta poistuloa.
Hagia Sofia – Istanbul
2 Yerebatan Caddesi
34000 Istanbul
Taistelijoiden aulassa kannattaa kääntyä katsomaan taaksepäin ja ylös, sillä oven yllä on upea mosaiikkiteos “Neitsyt Maria Constantinin ja Justinianin kanssa”, joka esittää Neitsyt Mariaa Jeesus-lapsen kanssa, vierellään kaksi kaupungin historiallisesti suurinta hallitsijaa.
Hagia Sofia on avoinna vierailijoille tiistaista sunnuntaihin klo 9 – 17.